StoryEditor

Dostal som nálepku spevák systému, posťažoval sa Karel Gott. Priznal, čo najviac ľutuje

04.10.2018, 12:26
Autor:
zarzar
"Chcem, aby moji priaznivci mali možnosť prečítať si moje pamäti mojimi očami a nie od niekoho, kto píše o mne bezo mňa," odkazuje Karel Gott.

Karel Gott (79) už vyše pol storočia patrí medzi najznámejších Čechov. Spevák, ktorý pred dvoma rokmi bojoval s rakovinou lymfatických uzlín, sa na odpočinok rozhodne ešte nechystá, uvádza iDnes.cz.

Pre časopis Prima ZOOM prezradil, že začína písať pamäti. "Začínam pomaly písať, kým mi pamäť slúži. Chcem, aby moji priaznivci mali možnosť prečítať si moje pamäti mojimi očami a nie od niekoho, kto píše o mne bezo mňa. Našťastie mám ochrannú známku na svoje meno, takže kniha o mne môže byť len so mnou," vyhlásil.

Spevák zaspomínal aj na svoje detstvo a na okamih, na ktorý nikdy nezabudne. "Stal sa počas druhej svetovej vojny, keď pri bombardovaní Plzne dostal zásah aj náš dom. Tri dni a tri noci nás vyhrabávali zo sutín," povedal.

Od speváka v Nemecku na začiatku kariéry chceli, aby si zmenil priezvisko, pretože Gott, teda Boh, sa podľa nich nehodilo. On to však neurobil. Karel Gott prehovoril aj o emigrácii do západného Nemecka, z ktorej nakoniec nič nebolo.

"Namiesto pozitívneho hodnotenia, že som zostal doma v Prahe, kde nás ľudia potrebovali, mi to bolo niekedy vyčítané. Nešlo o veľa ľudí, ktorí ma kritizovali, ale bolo ich v novej dobe najviac počuť. Nespravodlivosť som cítil v tom, že som podľa nich vlastne urobil chybu, že som sa vrátil. A tým som dostal nálepku, že som bol spevákom systému, ktorý tu bol," posťažoval sa.

"Keby som zostal v západnej Európe a potom sa vrátil z emigrácie s víťazným gestom, bol by som asi privítaný v tých dňoch lepšie. Mnohí ľudia sa ale vtedy radi definovali proti Gottovi a čakali, ako to s ním dopadne."

Pripomeňte si Karla Gotta aj v jednej z jeho najznámejších piesní:

Podľa Karla Gotta aj za totality v umení vzniklo veľa hodnotného a nebola to len doba temna. "Na také názory mám averziu. Napríklad v 60. rokoch vzniklo mnoho výborných piesní, nových divadiel, objavili sa skvelé filmy a knihy, kvalitné časopisy. Niektoré dobré veci v umení vznikajú za akéhokoľvek režimu," myslí si niekoľkonásobný Zlatý slávik.

Priznal tiež, čo ľutuje. "Za jednou vecou si stáť nemôžem. To, keď so mnou niektorí ľudia majstrovsky manipulovali, a ja som tomu dôrazne nečelil. Napríklad takzvaná Anticharta, to bol vrchol manipulácie. Jednoducho nás tam nahnali, poslali pred tým za mnou ľudí, ktorí mi nepovedali celú pravdu. Slovo Anticharta nikdy predtým nezaznelo," dodal.

01 - Modified: 2017-11-10 20:28:03 - Feat.: 0 - Title: Karel Gott o kríze spoločnosti: beh sveta riadia iIlumináti, tvrdil spevák pred rokmi 02 - Modified: 2017-12-15 07:54:14 - Feat.: 0 - Title: Karel Gott otvorene skritizoval médiá: ide o pomstu a tento útok je neúnosný. Kontaktoval som právnikov
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:17