REUTERS/Alessandro Bianchi
StoryEditor

Kontroverzný "svetoobčan" Depardieu: vyrastal s alkoholikom a ľudí vo Francúzsku nazval idiotmi

28.12.2018, 09:24
Autor:
TasrTasr
V roku 2016 vyhlásil: "Som svetoobčan. Francúzsko sa stalo Disneylandom pre cudzincov. Obývajú ju idioti, ktorí vyrábajú víno a zapáchajúci syr pre turistov. Už tam neexistuje žiadna sloboda, ľudia sú manipulovaní."

Zoznam filmov, v ktorých účinkoval francúzsky filmový herec a režisér Gérard Depardieu, presiahol už dve stovky. Zažiaril v komediálnych aj v dramatických úlohách, je však známy aj ako milovník vína a dobrého jedla. Legendárny francúzsky herec Depardieu sa včera 27. decembra dožil 70 rokov.

Svetoznámy herec pochádza z rodiny robotníka a alkoholika

Gérard Depardieu sa narodil 27. decembra 1948 v Châteauroux vo Francúzsku. Jeho detstvo nebolo idylické. Vyrastal spolu s piatimi súrodencami v rodine robotníka, ktorý prepadol alkoholu.

V dvanástich rokoch odišiel z domova, potĺkal sa po svete a ako mladistvý delikvent sa často dostával do sporu so zákonom aj s jeho predstaviteľmi. Jeho život zmenilo stretnutie so študentom herectva, ktorý mladému Gérardovi poradil, aby sa tiež vydal na hereckú dráhu. Začal navštevovať školu Théâtre National Populaire a už v roku 1970 sa objavil v prvých filmoch.

V roku 1973 si zahral v známej dráme Deux hommes dans la ville (Dvaja muži v meste) po boku takých hviezd ako Alain Delon a Jean Gabin. Výrazne však zaujal o rok neskôr v odvážnom filme Les Valseuses (Buzíci, 1974) režiséra Bertranda Bliera. V malej úlohe poštára sa zjavil aj v komédii Les Gaspards (Krysy z temnôt).

​Komediálne role ho sprevádzali aj v 80. rokoch 20. storočia. Režisér Francis Veber ho obsadil do filmu La chévre (Kopyto), kde vytvoril výborne sa dopĺňajúcu dvojicu s komikom Pierrom Richardom.

Kombinácia dvoch odlišných hereckých typov, zmäteného a naivného Richarda so zemitým Depardieuom zafungovala aj v ďalších filmoch Les compérs (Otec & otec, 1983) a Les Fugitifs (Utečenci, 1986).

Udomácnil sa aj v americkej kinematografii, kde prvý raz zažiaril v komédií Green Card (Zelená karta, 1990) po boku Andy MacDowellovej. Divácky úspešná bola komédia Mon péres, ce héros (Otec alebo milenec, 1991).

V roku 2001 ho opäť režisér Veber obsadil do komédie Le Placard (Kondomédia) a o dva roky neskôr do filmu Tais-toi! (Drž hubu!), kde vytvoril herecký tandem so Jeanom Renom, pre zmenu však tento raz Depardieu stvárnil toho prostoduchejšieho člena dvojice.

Oceňovaný aj kontroverzný

Výpočet jeho filmov by nebol úplný bez zmienky o sérii rozprávok o Asterixovi a Obelixovi. Depardieu bravúrne zvládol aj dramatické úlohy vo filmoch Cyrano de Bergerac (Cyrano z Bergeracu, 1990), Le Comte de Monte Cristo (Gróf Monte Christo, 1998), Les Misérables (Bedári, 2000), Rasputin (2013) a v mnohých ďalších.

Za postavy vo filmoch Le Dernier métro (Posledné metro, 1980) a Cyrano z Bergeracu získal dvoch Cézarov a za snímku Cyrano z Bergeracu bol nominovaný na Oscara. Cenu pre najlepšieho herca získal na festivale vo francúzskom Cannes a je majiteľom množstva ďalších ocenení.

Gérard Depardieu si v júni 2010 prevzal v Trenčianskych Tepliciach v rámci medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest prestížne ocenenie Hercova misia.

​Francúzsky herec a milovník života je aj zanieteným vinárom. Je spolumajiteľom renomovaného vinárstva vo Francúzsku a okrem toho vlastní vinice aj v Španielsku, Alžírsku, Argentíne, Maroku a v USA. Jeho vinárstvo Chateau de Tigne leží v oblasti, kde sa dorába svetoznáme Rosé d'Anjou.

Gérard Depardieu má okrem veľkého počtu divadelných a filmových úloh na konte aj viacero deliktov pod vplyvom alkoholu vrátane škandálu na palube lietadla, kde sa vymočil v uličke. Herec sa obhajoval tým, že pitie alkoholu je "súčasťou jeho živelnej povahy".

Hercom bol aj jeho syn Guillaume Depardieu. V roku 1991 hral po boku svojho otca vo filme Tous les matins la monde (Všetky rána sveta), no v roku 2003 prerušili kontakty. Guillaume Depardieu zomrel v októbri 2008 len ako 37-ročný.

Gérard Depardieu sa v decembri 2012 stal ďalším bohatým Francúzom, ktorý si hľadal útočisko mimo svojej krajiny. Príčinou bolo zvyšovanie daní vo Francúzsku.

Začiatkom januára 2013 získal občianstvo Ruskej federácie a to priamo na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v čiernomorskom prístavnom meste Soči. Aj v Rusku sa však v roku 2018 ocitol na zozname dlžníkov, no keďže v tejto krajine nevlastní nijaký majetok, exekútori od neho nemali čo vymáhať.

Ešte v roku 2016 na adresu svojej pôvodnej vlasti vyhlásil: "Som svetoobčan. Francúzsko sa stalo Disneylandom pre cudzincov. Obývajú ju idioti, ktorí vyrábajú víno a zapáchajúci syr pre turistov. Už tam neexistuje žiadna sloboda, ľudia sú manipulovaní."

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 05 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 21:49