TASR/AP
StoryEditor

Princ Harry: Ja a moja rodina už nie sme vo Veľkej Británii v bezpečí. Pomoc hľadá na súde

18.01.2022, 15:17
Autor:
ipip
Princ Harry žiada právo platiť si za policajnú ochranu Spojeného kráľovstva, keď sa on alebo jeden z členov jeho rodiny nachádzajú vo Veľkej Británii.

Britský princ Harry napáda rozhodnutie vlády Spojeného kráľovstva, ktoré mu podľa jeho právnych zástupcov bráni osobne si platiť za policajnú ochranu pre seba a svoju rodinu, keď sú v Spojenom kráľovstve. Informáciu priniesol portál CNN.

Obavy o bezpečnosť v rodnej krajine

Harryho právnický tím ďalej uviedol, že iniciovali právnu výzvu už v septembri minulého roka, ale dôvodom aktuálneho zverejnenia je, "aby sa uviedli fakty na pravú mieru" kvôli úniku informácií v britských bulvárnych novinách.

Princ Harry, vojvoda zo Sussexu, chce priviesť svojho syna Archieho a dcérku Lilibet na návštevu do Británie, no on a jeho rodina sa podľa neho „nemôžu vrátiť“ pretože majú obavu o svoju bezpečnosť v prípade, ak im bude odmietnutá ochrana. Ich americký tím, starajúci sa o ich bezpečnosť v USA im totiž nemôže zabezpečiť dostatočnú ochranu v Spojenom kráľovstve.

Dôkazom jeho obáv má byť podľa portálu BBC aj udalosť z minulého roka, keď bola počas návštevy princa v Londýne ohrozená jeho bezpečnosť. Počas incidentu v Londýne v júli 2021 vojvodovo auto prenasledovali fotografi pri odchode z charitatívneho podujatia.

Podľa právneho zástupcu vojvoda „najskôr ponúkol, že osobne zaplatí za policajnú ochranu Spojeného kráľovstva pre seba a svoju rodinu v januári 2020 v Sandringhame“, nakoľko Harry a Meghan už nedisponujú titulom "kráľovská výsosť" a ich ochrana už teda nie je hradená z verejných peňazí. Ponuka však bola zamietnutá.

"Spojené kráľovstvo bude vždy domovom princa Harryho a krajinou, v ktorej chce, aby jeho manželka a deti boli v bezpečí. Nedostatok policajnej ochrany predstavuje príliš veľké osobné riziko. Princ Harry dúfa, že jeho žiadosť - po takmer dvoch rokoch prosby o bezpečnosť v Spojenom kráľovstve - túto situáciu vyriešia,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Vyjadrenie britskej strany

Po odmietnutí ďalšieho pokusu o rokovanie o tejto otázke sa Harry v septembri 2021 domáhal súdneho preskúmania. Tím vojvodu zo Sussexu aktuálne podnikol kroky s cieľom napadnutia rozhodnutia ministerstva vnútra.

Hovorca vlády na otázku o vyhlásení Harryho právnych zástupcov povedal: "Ochranný bezpečnostný systém vlády Spojeného kráľovstva je prísny a primeraný. Našou dlhodobou politikou je neposkytovať podrobné informácie o týchto opatreniach. Mohlo by to ohroziť ich integritu a ovplyvňujú bezpečnosť jednotlivcov,“ dodal, že by okrem toho „nebolo vhodné komentovať detaily nejakého súdneho konania."

V rámci dohody dojednanej s kráľovnou a ďalšími vysoko postavenými členmi panovníckeho dvora sa musel vzdať titulu, keď sa rozhodol opustiť oficiálne povinnosti a so svojou manželkou Meghan a synom Archiem sa presťahoval do USA. Podľa dohody si pár ponechal tituly vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu.

01 - Modified: 2021-06-06 17:31:49 - Feat.: 0 - Title: Princ Harry a jeho manželka Meghan sa stali druhýkrát rodičmi. Dcére dali meno Lilibet Diana 02 - Modified: 2021-07-20 08:20:29 - Feat.: 0 - Title: Princ Harry vydá knihu pamätí. Povolenie z paláca však neočakáva 03 - Modified: 2021-10-09 12:48:41 - Feat.: 0 - Title: Aj členovia kráľovských rodín sa pre lásku vzdávajú peňazí a titulov. Nie všetky osudy však dopadli šťastne
01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-13 05:50:53 - Feat.: - Title: USA a Spojené kráľovstvo rozšírili zákaz dovozu ruských kovov
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 14:11