Oldřich Svoboda
StoryEditor

K úmrtiu speváčky Hany Horkej sa vyjadril jej syn: Covidu neverila, nakazila sa úmyselne

19.01.2022, 13:19
Autor:
pmapma
„Mamička v otázke zdravia všeobecne verila prírode, v súvislosti s Covidom ignorovala rôzne fakty, ale pri očkovaní zastávala možnosť voľby," vyhlásil syn speváčky.

Speváčka Hana Horká zomrela cez víkend vo veku 57 rokov, mala za sebou nákazu koronavírusom. V minulom týždni o svojom stave informovala na sociálnych sieťach. 

Syn potvrdil úmyselné nakazenie

Objavili sa však správy, že sa nakazila úmyselne. Jej syn, gitarista skupiny Jelen Jan Rek, to v programe 360° na CNN Prima News potvrdil. „Covidu sa nebála, chcela sa nakaziť kvôli certifikátu, kvôli protilátkam,“ uviedol s tým, že sa jeho matka neizolovala, keď on a jeho otec ochoreli na Covid-19. Na rozdiel od nich však Horká nebola očkovaná.

„V otázke zdravia všeobecne zastávala názor, že všetko zariadi príroda a my sami seba poznáme najlepšie,“ vysvetľoval Rek. "Bola tam cielená ignorácia rôznych faktov a komentárov, ktoré dokazovali opak toho, čo hovorila," doplnil. Ako dôvod označil sociálnu skupinu, v ktorej sa jeho matka pohybovala.

Upozornil však, že Horká nebola horlivou odporkyňou očkovania. „Pri diskusiách to doma nebol extrém, stále stála na strane voľby. V mnohých veciach som s ňou súhlasil. Ale v tomto to je debata so skalopevne presvedčenými hrdými ľuďmi. Všetci, ktorí sme sa do nej pustili, sme urobili až príliš veľa, bohužiaľ,“ myslí si Rek.

Kritika popieračov a známych osobností

Speváčkin syn na Facebooku vinil z jej smrti aj niektorých odborníkov aj popieračov očkovania a opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu. V tejto súvislosti spomenul napríklad stomatológa Romana Šmuclera, molekulárnu genetičku Soňu Pekovú, speváka Daniela Landu či herca Jaroslava Dušeka.

Podľa Reka si Horká na ich základe stavala svoje argumenty. „Nesúdim ľudí, ktorých presvedčia, ale prekáža mi ten status autority. Sú to ľudia, ktorí majú vplyv,“ povedal. Dodal, že v prípade konfrontácie by kritizovaných vypočul a nechal ich vysvetliť svoje dôvody na zastávanie svojich názorov.

Označiť Flegra bola chyba, priznal

V statuse Rek spomenul aj evolučného biológa Jaroslava Flegra, ktorý je naopak zástancom očkovania. „To bol omyl. Vyhrotilo sa to postupne, nedivím sa, že agresia prišla aj z mojej strany,“ vysvetľoval.

Na to mal vo vysielaní možnosť zareagovať aj Flegr. „Bolo to úplne absurdné, tušil som, že to bol omyl. Ten pán to už dementoval a vysvetlil, v tej spoločnosti som sa necítil komfortne,“ povedal biológ.

"V takejto situácii sa nemôžeme naučiť kriticky myslieť, ale keď sa vrátime do normálu, tak veľa ľudí porozumie, že vedci tu nie sú na to, aby niekoho zmanipulovali, ale že robia vedu, a tá vidí ďalej a presnejšie ako kamaráti na Facebooku," dodal.

01 - Modified: 2022-01-17 11:36:50 - Feat.: 0 - Title: Zomrela česká speváčka Hana Horká, mala sa úmyselne nakaziť covidom
01 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 02 - Modified: 2024-04-22 08:38:15 - Feat.: - Title: Vo veku 66 rokov zomrel Fedor Flašík, robil pre Mečiara a stál pri zrode Smeru 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 04 - Modified: 2024-04-22 08:37:41 - Feat.: - Title: Vo veku 77 rokov zomrela Hana Brejchová, preslávil ju Formanov film Lásky jednej plavovlásky 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:38