Reuters
StoryEditor

George R.R. Martin o konci seriálu Hra o tróny: Nie som nahnevaný, len smutný

23.05.2019, 11:43
Autor:
ipip
George R.R. Martin pripustil určité odchýlky v priebehu deja knihy a seriálu.

Autor knižnej série Pieseň ohňa a ľadu, predlohy k najúspešnejšiemu seriálu súčasnosti Hra o tróny, George R.R. Martin pripustil určité odchýlky v priebehu deja knihy a seriálu. Niektoré z nich podľa neho vznikli hlavne preto, lebo mu písanie kníh trvalo až príliš dlho.

Pôvodne mal byť príbeh dokončený pred štyrmi rokmi. Uznáva však, že keby sa mu to podarilo, výsledok by bol asi iný. "Možno by to bolo rozprávanie iného príbehu. Sú to dve možnosti toho istého - alebo podobného. To sa stáva, keď sa príbeh prispôsobuje."

Prial by si ešte niekoľko sérií

Naznačil, že pre tvorcov sa nič nekončí, lebo už majú rôzne nové plány a on sám takisto pripustil, že sa zapojí do iných projektov. Jedným z nich je spolupráca s Meow Wolf alebo aj hra, na ktorej má pracovať s Japoncami, nič bližšie však k tomu autor zatiaľ neuviedol.

V rozhovore pre portál Rolling Stones, ktorý prebehol ešte pred premiérou poslednej a záverečnej časti ôsmej série seriálu Hra o tróny, povedal, že s blížiacim sa koncom príbehu cíti smútok.

"Viete, je to zložité. Vlastne som trochu smutný. Prial by som si ešte niekoľko sérií. Ale chápem: Dave a Dan sa chystajú pracovať na iných projektoch a som si istý aj tým, že niektorí z hercov by už možno radi vzali aj úlohy v iných projektoch. To všetko je fér. Nie som nahnevaný, ani nič podobné, len trochu smutný..."

Veľké polemiky však aj tak vzbudzuje koniec, s ktorým mnohí diváci neboli spokojní. "Hra o tróny a Pieseň ľadu a ohňa sú vlastnými, samostatnými, odlišnými vecami, tak ich aj treba brať," vysvetľuje portál Gizmondo. "Martin však samozrejme nešpecifikuje napríklad to, či aj v knihe nakoniec zvíťazí tá istá osoba ako v seriáli, čo sa aj od neho dalo čakať."

A ako teda podľa svetoznámeho autora skončí kniha? "Ľudia sa ma na to stále pýtajú: Bude to rovnaký koniec ako v seriáli? Iný? No ... áno," odpovedá sám sebe autor a vzápätí dodáva: "A nie. A áno. A nie. A áno. A nie. A áno."

„Očakávam, že moje posledné dve knihy zaplnia približne 3 000 strán rukopisu... a ak bude potrebných viac stránok, kapitol a scén... pridám ich.“

Čo sa však týka postáv, spisovateľ prezradil niečo viac:

„Existujú postavy, ktoré sa nikdy nedostali na obrazovku, na druhej strane iní, ktorí v seriáli zomreli, v knihách stále žijú... Takže ak nič iné, tak sa čitatelia aspoň dozvedia, čo sa stalo s Jeyne Pooleovou, Lady Stoneheartovou, Penny a jej prasaťom, Skahaz Shavepate, Ariannou Martellovou, Darkstarom, Victarionom Greyjoyom, Garlanom Gallantom, Aegonom VI. Targaryenom a okrem nich je tam ešte množstvo ďalších postáv, veľkých aj malých, ktoré diváci sledujúci seriál nikdy nemali šancu zhliadnuť.“

Autor kultovej knižnej série zároveň priznal, že od deja v knihe sa odklonil najmä príbeh Sansy a iný charakter malo najmä jej manželstvo s Ramsaym Boltonom. Vo vyjadrení pre portál People sľúbil, že postavy z knižnej verzie, ktoré sa do seriálu nedostali, budú mať svoj priestor v ďalších pripravovaných románoch Vetry zimy (Winds of Winter) a Sen jari (A Dream of Spring).

Je ťažké uveriť, že je koniec

Martin si vo svojom blogu zaspomínal aj na prvé stretnutie s tvorcami seriálu: „Je ťažké uveriť, že je koniec. Bude to pomaly už viac ako desaťročie odvtedy, ako môj manažér Vince Gerardis zorganizoval stretnutie a ja som sa prvýkrát stretol s Davidom Benioffom a D.B. Weissom na obede, ktorý nakoniec trval až do večera. Spýtal som sa ich, či vedia, kto bola matka Jona Snowa. Našťastie vedeli," napísal.

Zároveň sa poďakoval tvorcom seriálu a všetkým, ktorí na tvorbe Hry o tróny pracovali. 

​Celá knižná séria debutovala s knihou Hra o tróny v roku 1996 a poslednou publikáciou, ktorá vyšla v rámci série bol Tanec s drakmi (A Dance with Dragons), v roku 2011. 

Fanúšikom však vo svojom najnovšom príspevku sľubuje, že sa mu to podarí. „Píšem. Zima sa blíži, to som povedal už dávnejšie ... a je to tak. Je už veľmi neskoro, viem, viem..., ale bude to hotové. Dokončím to a potom príde Sen jari."

Priznal však, že dopisovanie série nie je vôbec jednoduchá vec. "Bojujem s tým už niekoľko rokov. Víchry zimy nie sú ani tak román, ako skôr tucet románov, každý s iným hlavným hrdinom, každý s inými vedľajšími postavami, nepriateľmi, spojencami a milencami. Je to veľká výzva," opísal v nedávnom rozhovore pre The Guardian.

A čo bude teda lepšie: knižný alebo seriálový koniec? Autor odpovedá: "Kniha alebo seriál, ktorý bude mať „skutočný“ koniec? Je to hlúpa otázka," hovorí Martin. "A čo takto? Napíšem to, prečítate si to a potom si každý môže vytvoriť vlastný názor na všetko a dohadovať sa o tom na internete," tvrdí svetoznámy autor.

Knižná séria Pieseň ohňa a ľadu (Song of Ice and Fire) pozostáva z častí:

  • Hra o tróny (A Game of Thrones, 1996)
  • Súboj kráľov (A Clash of Kings, 1999)
  • Búrka mečov (A Storm of Swords, 2000)
  • Hostina pre vrany (A Feast for Crows, 2005)
  • Tanec s drakmi (A Dance with the Dragons, 2011)
  • Vetry zimy (The Winds of Winter) sa pripravuje
  • Sen jari (A Dream of Spring) sa pripravuje

01 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 02 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 03 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 05 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
12. apríl 2024 10:47