StoryEditor

Šetrením k bohatstvu: Ak chcete rozumne hospodáriť s peniazmi, tieto veci si radšej nekupujte

04.10.2021, 19:00
Autor:
ipip
Je pravda, že peniaze robia peniaze? Alebo že niektorí z nás majú jednoducho šťastie a darí sa im vo všetkom? Nie.

"Bohatým vás nerobí výplata, ale vaše stravovacie návyky," povedal kedysi šachový majster Charles A. Jaffe.

Neplatí to však len pri nich. Mnohí si pri pohľade na úspešné osobnosti kladú otázku: Je pravda, že peniaze robia peniaze? Alebo že niektorí z nás majú jednoducho šťastie a darí sa im vo všetkom?

Odpoveď znie: nie. A prikláňať sa k tomuto občas závistlivému postoju nie je cesta, ktorou sa uberajú úspešní ľudia, ale skôr slabosi. Portál Business Insider zhromaždil tipy od odborníkov a ľudí, ktorí dokázali predčasne splatiť hypotéku či našporiť 100-tisíc dolárov. V galérii vám prinášame prehľad vecí, na ktoré by peniaze nemíňali:

Šetrenie nielen pre chudobných

Ľudia, ktorí sú majetnejší a vedia ako s peniazmi narábať, sa držia určitých zásad, ktoré im pomôžu si ich udržať. Šetrenie v tomto prípade nie je nutnosťou chudobných, ale aj umením bohatých.

Majetnejší zväčša neplytvajú veľkými výdavkami, nekupujú si najnovšie autá, neinvestujú do najnovších módnych položiek, ani nie sú zaťažení na najmodernejšie technológie.

Ukážkovým príkladom je šéf internetového gigantu Facebook, Mark Zuckerberg, ktorý nenosí drahé košele, saká či značkové obleky. Chodí stále v tom istom tričku a ako sám vyjadril, je to z jednoduchého dôvodu: čas, ktorý ráno ušetrí rozhodovaním sa, čo si dá na seba, využije produktívnejšie.

Ďalšími sú: miliardár Bill Gates, zakladateľ Microsoftu, ktorý nosí hodinky za 10 dolárov, miliardár, investor a obchodník Warren Buffett zas stále býva v tom istom dome, ktorý si v roku 1958 kúpil za 31 500 dolárov (v prepočte 28 629 eur) a zakladateľa Applu Stevea Jobsa bolo vídať prevažne v jednoduchom roláku.

Potreby pred túžbami

Chápu, že plnohodnotný život vedú, aj keď minimalizujú svoje potreby a nároky a namiesto "výstrelkov, na ktoré majú" sa rozhodnú pre lepšie a kvalitné výrobky, ktoré uspokoja ich potreby.

Vedieť zaobchádzať s financiami nie je o príjmoch, ako v úvode naznačuje citát Charlesa A. Jaffea. Je to o hľadaní spôsobu, ako žiť v rámci svojich možností a utrácať menej, ako potrebujeme.

01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman 05 - Modified: 2024-04-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Účinok ako viagra. Problémy s erekciou majú alternatívnu a účinnú verziu terapie, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 20:32