StoryEditor

Svojrázny aristokrat v tieni kráľovnej, ktorého v rodine nechceli. Princ Philip nikdy nemal byť kráľom

09.04.2021, 13:26
Autor:
ČTKČTK
Britský princ Philip zomrel vo veku nedožitých sto rokov.

Britský princ Philip takmer sedem desaťročí stál po boku zrejme najznámejšej panovníčky sveta, britskej kráľovnej Alžbety II. Celú dobu svoju manželku v jej úlohe podporoval a zároveň si uprostred všetkej pompy a vznešenosti kráľovského dvora zachovával svoj osobitý štýl, pre ktorý si ho kráľovná kedysi vyvolila. Verejných povinností sa vzdal len pred tromi rokmi. Teraz sa s ním lúči celá Británia.

O jeho úmrtí informoval Buckinghamský palác, správu okamžite rozšírili svetové agentúry i britské médiá.

Nevítaný nápadník

Ko však bol princ, ktorý nikdy nemal byť kráľom? Na kráľovskom dvore ho spočiatku príliš nevítali, pretože Philip nebol "tak úplne prototyp anglického gentlemana". Alžbetu však ako mladý pekný kadet očaril svojím šarmom, humorom a nezávislosťou.

Korunná princezná mala sotva dvadsať rokov a rodičia ju vraj márne presviedčali, že jej vzdialený bratranec nie je jediný muž na svete. Nedala si povedať.

Princ Philip si vzal kráľovnú Alžbetu II. za ženu v novembri 1947. Princ Philip si vzal kráľovnú Alžbetu II. za ženu v novembri 1947. WIKIMEDIA COMMONS

​​V princovej krvi sa síce mieša väčšina európskych kráľovských rodov, avšak jeho otec mal povesť playboya a gamblera. Matke Alice z Battenbergu, ktorá bola od narodenia hluchá, neskôr diagnostikovali maniodepresívnu psychózu.

Philip, princ grécky a dánsky, sa im narodil 10. júna 1921 vo vile na ostrove Korfu. Jeho babička z matkinej strany bola vnučkou britskej kráľovnej Viktórie. Po vzbure v Grécku v roku 1922 musela kráľovská rodina s malým Philipom utiecť do exilu.

Rodený vodca

Najskôr do Paríža, po rozchode rodičov v roku 1930 býval Philip u sestier vydatých v Nemecku alebo u príbuzných v Anglicku. Tu začal chodiť do školy, nie však na prestížny Eton ako jeho vnuci, ale na Gordonstoun v Škótsku, kam neskôr poslal aj svojho syna Charlesa.

Na vysvedčení mu napísali, že je rodený vodca so silnou vôľou a takmer bezhraničnou ctižiadosťou. Potom navštevoval kráľovskú námornú akadémiu v Dartmouthe, kde sa prvýkrát stretol so svojou budúcou manželkou, vtedy mladučkou Alžbetou.

Fotografie mladej Alžbety si pozrite v galérii:

​Počas druhej svetovej vojny bol povýšený až na námorného poručíka. Neskôr sa osvedčil u britského námorníctva: skvelou obsluhou lodného reflektora pomohol potopiť dve talianske lode. Tiež spoluvelil vylodeniu na Sicílii.

Kvôli svadbe, ktorú si Alžbeta nakoniec presadila, Philip s už poangličtenou verziou mena svojej matky Mountbatten konvertoval k anglikánom a vzdal sa gréckej aj dánskej koruny.

Vo videu si pozrite svadbu kráľovskú svadbu z roku 1947:

Vzali sa 20. novembra 1947 vo Westminsterskom opátstve. V Británii sa potom stal vojvodom z Edinburghu, jeho kráľovskou výsosťou a britským princom.

TASR/AP

Život pre kráľovnú

​Keď v roku 1952 v Keni priviezol mladý námorník čerstvo vydatej následníčke britského trónu Alžbete správu, že je teraz kráľovnou Británie, zmenilo sa veľa aj pre Philipa.

Musel odísť od námorníctva, aby mohol svoju ženu sprevádzať pri reprezentačných povinnostiach doma aj v zahraničí. Stal sa patrónom mnohých verejne prospešných organizácií. Hlavne roky podporuje Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

S Alžbetou II. mali štyri deti (Charles, Anna, Andrew a Edward) a osem vnúčat. Keď sa princa raz v tlači pýtali na príčinu úspechu ich manželstva, vyhlásil: "Kráľovná je obdarená neobvykle veľkou dávkou tolerancie."

Nedávny dokument televízie BBC o jej veličenstve odhalil prekvapujúce zistenie. Britská panovníčka nemá záľubu v šperkoch a drahých klenotoch. Jediné šperky, pre ktoré má slabosť sú brošne a jej zásnubný prsteň. Dominantu platinového šperku tvorí 3-karátový diamant, okolo ktorého je osadených päť menších diamantov. Zaujímavosťou je, že ho Princ Philip, Vojvoda z Edinburghu navrhol sám a diamanty pochádzajú z koruny jeho matky, Princeznej Alice z Grécka. Odhadovaná hodnota zásnubného prsteňa jej veličenstva by sa podľa odborníkov mohla vyšplhať na 200-tisíc libier (približne 225-tisíc eur). „Číre diamanty v zásnubných prsteňoch sú stále tými najobľúbenejšími aj medzi Slovákmi a Čechmi. Táto klasická kombinácia farieb a kameňov nikdy nevyjde z módy,“ hovorí Alojz Ryšavý, klenotník. Nedávny dokument televízie BBC o jej veličenstve odhalil prekvapujúce zistenie. Britská panovníčka nemá záľubu v šperkoch a drahých klenotoch. Jediné šperky, pre ktoré má slabosť sú brošne a jej zásnubný prsteň. Dominantu platinového šperku tvorí 3-karátový diamant, okolo ktorého je osadených päť menších diamantov. Zaujímavosťou je, že ho Princ Philip, Vojvoda z Edinburghu navrhol sám a diamanty pochádzajú z koruny jeho matky, Princeznej Alice z Grécka. Odhadovaná hodnota zásnubného prsteňa jej veličenstva by sa podľa odborníkov mohla vyšplhať na 200-tisíc libier (približne 225-tisíc eur). „Číre diamanty v zásnubných prsteňoch sú stále tými najobľúbenejšími aj medzi Slovákmi a Čechmi. Táto klasická kombinácia farieb a kameňov nikdy nevyjde z módy,“ hovorí Alojz Ryšavý, klenotník. Pixabay

Vo výchove vládol pevnou rukou

Philipov vzťahy s jeho deťmi avšak také harmonické neboli. Jeho najstarší syn princ Charles v autorizovanej biografii Jonathana Dimblebyho naznačil, že ho v detstve otec často zastrašoval a že sa bál jeho prísnych pravidiel aj cudzopasného výsmechu.

Na prísnosti bol založený aj Philipov program na podporu dobrodružného ducha a športových výkonov mladých, ktorí sa musia osvedčiť aj v službe spoločnosti (Duke of Edinburgh Award Scheme), podľa niektorých kritikov až vojenského.

princ philip princ philip Reuters

​Princ bol milovníkov koníčkov ako maľovanie, bol však aj známy ako zberateľ umenia. Povestným sa stal aj svojim osobitým humorom, ktorý sa občas dostáva až na hranicu hrubosti.

Philip sa v roku 2009 stal najdlhšie "slúžiacim" manželským partnerom v histórii britských panovníkov. Rovnako je najstarším partnerom vládnuceho monarchu. Do vysokého veku bol stále vitálny a aktívny, hoci od roku 2011 obmedzil počet svojich oficiálnych povinností.

Koncom roku 2011 bol princ Philip hospitalizovaný kvôli voperovaniu cievneho implantátu, v auguste 2012 potom z dôvodu infekcie močových ciest.

O rok neskôr podstúpil operáciu brucha. Vlani v januári mal autonehodu, po ktorej sa vzdal vodičského preukazu.

01 - Modified: 2017-05-04 11:39:08 - Feat.: 0 - Title: Britský bulvár šokoval krajinu, omylom vyhlásil princa Philipa za mŕtveho 02 - Modified: 2017-11-19 17:17:03 - Feat.: 0 - Title: Britský kráľovský pár slávi platinovú svadbu. Kráľovná je veľmi tolerantná, prezradil princ Philip 03 - Modified: 2018-05-18 11:55:31 - Feat.: 0 - Title: Čím je pár kráľovná Alžbeta II. a princ Philip jedinečný? 04 - Modified: 2019-02-09 21:04:22 - Feat.: 0 - Title: Princ Philip už nebude šoférovať. Dobrovoľne sa vzdal vodičského preukazu 05 - Modified: 2019-12-23 16:57:48 - Feat.: 0 - Title: Manžel kráľovnej Alžbety II je v poriadku, tvrdí princ Charles
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-04-03 09:51:29 - Feat.: - Title: Fiat 128: Ukázal smer, motorizoval mnohé krajiny a jazdil ním aj samotný Enzo Ferrari
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:29