StoryEditor

Zo Sniny do USA: Spoveď Slovenky o skutočnom živote v Amerike

14.07.2020, 00:00
V rozhovore sa s nami podelila o to, aké boli jej začiatky, ako aktuálne vyzerá jej život "za veľkou mlákou". Priblížila nám aj situáciu a náladu v súvislosti s rasizmom, aké zásadné rozdiely delia Slovensko a USA či ľudí, ktorí volia Donalda Trumpa.

Čo vás priviedlo do Ameriky?

Vždy som sa chcela venovať nášmu materinskému jazyku, no ani mi nenapadlo, že raz budem žiť v zahraničí. V lete v roku 2016 som na kamarátovej svadbe spoznala môjho terajšieho manžela Maroša, ktorý pochádza z Košíc. V čase, keď sme sa stretli, žil za veľkou mlákou už päť rokov a bol v poslednom ročníku na americkej univerzite Temple University vo Philadelphii.

Funguje to tam tak, že si študenti na vysokej škole vyberajú svojho budúceho potenciálneho zamestnávateľa už v poslednom ročníku, a tak Maroš už vtedy dúfal, že sa mu to podarí a ostane pracovať v Amerike. A podarilo sa. Dostal skvelú pracovnú ponuku ako aktuár v jednej z najväčších zdravotných poisťovní v USA..

​Hlavný dôvod, prečo som prišla práve do Philadelphie, bol, že som chcela byť po boku priateľa, vidieť svet a zdokonaliť sa v anglickom jazyku. Žiadny kultúrny šok sa však po príchode do USA nedostavil, aj keď mi mnoho ľudí prízvukovalo, že to bude ťažké.

Čo bolo v začiatkoch najťažšie?

Najnáročnejší bol pre mňa anglický jazyk, pretože som nebola zvyknutá na rôzne prízvuky. Mala som pocit, že nerozumiem takmer nič a nikomu. Chvíľku mi trvalo, kým som sa s tým naučila pracovať a veľmi mi pomohol intenzívny kurz anglického jazyka pre medzinárodných študentov na miestnej univerzite.

Priblížte nám ho.

Trval dva semestre, vyučovanie som mala päťkrát do týždňa od rána do podvečera a keďže americké vysoké školy sú na naše pomery dosť nákladné, za kurz som musela zaplatiť viac ako 7 000 dolárov. Stálo to však zato a spoznala som ľudí z celého sveta, z krajín ako Kuvajt, Saudská Arábia, Afrika či Kolumbia.

S niektorými som v kontakte doteraz. Celkový prerod pre mňa nebol až takým veľkým problémom, pretože som mala pri sebe priateľa, ktorý už poznal americký systém. Na Slovensko lietam pravidelne, každé tri mesiace na minimálne dva týždne. Našťastie mi to dovoľuje moja vízová a pracovná situácia.

  • Problém s vízami a americký sen

Zostaňme pri vízach. Vybavili ste ich bez problém?

V USA je obrovský problém získať víza, ktoré dovoľujú imigrantom oficiálne pracovať. Môj manžel mal počas štúdia študentské víza F-1. Nakoľko má po skončení štúdia každý študent právo ostať v USA pracovať vo svojom vyštudovanom odbore jeden rok, manžel mohol v USA ostať pracovať vo svojom odbore ďalšie dva roky.

Vyštudoval totiž odbor z kategórie STEM (Science, Technology, Engineering, Math). Po skončení tejto doby nemá žiadny zahraničný absolvent americkej školy záruku, že dostane pracovné víza.

Ako to funguje?

Rozhoduje o tom lotéria na pracovné víza, ktorá sa koná každý rok. Každého adepta musí prihlásiť potenciálny zamestnávateľ, ktorý za aplikáciu do lotérie zaplatí za jedného kandidáta okolo 5 000 dolárov a musí vysvetliť, prečo je zahraničný kandidát pre danú prácu vhodnejší ako akýkoľvek iný Američan.

Môjmu manželovi sa po dvoch neúspešných pokusoch podarilo vyhrať pracovné víza. Z cca 200-tisíc aplikácií ročne získa pracovné víza okolo 85-tisíc uchádzačov. Pracovné víza platia len na konkrétnu pracovnú pozíciu u konkrétneho zamestnávateľa.

Držiteľ pracovných víz nesmie mať žiadny iný finančný príjem. Na začiatku, po príchode sem som mala taktiež študentské víza, keďže som navštevovala miestnu univerzitu. Po skončení kurzu som prešla na manželské víza, ktoré mi nedovoľujú legálne pracovať. Môžem pracovať až vtedy, keď zamestnávateľ môjho manžela požiada o zelenú kartu (zväčša po troch odpracovaných rokoch). V našom prípade by sa tak malo stať na budúci rok.

Znie to tak, že je to takpovediac na "dlhé lakte".

Na základe našich skúseností vi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-03-20 10:15:39 - Feat.: 0 - Title: Odkaz Slovenky z druhej najohrozenejšej krajiny: Nemôcť sa vrátiť, aj keby sme chceli, je hrozné 02 - Modified: 2020-04-16 16:47:04 - Feat.: 0 - Title: Slovenka v New Yorku o koronavíruse: Som na Slovensko veľmi hrdá, Amerika úplne zaspala 03 - Modified: 2020-05-27 11:58:26 - Feat.: 0 - Title: Slovenka, ktorá sa nakazila koronavírusom: Bola som až extrémne opatrná. Nečakala som, že to bude také zlé 04 - Modified: 2020-07-01 13:15:53 - Feat.: 0 - Title: Slovenka v Chorvátsku: Na hraniciach sme uviazli štyri hodiny, no na Makarskej ani neotvorili reštaurácie
01 - Modified: 2024-04-09 19:19:06 - Feat.: - Title: Rodičov útočníka z americkej strednej školy odsúdili na 10 až 15 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-09 18:43:49 - Feat.: - Title: Americký minister obrany odmieta obvinenia, že Izrael sa v Pásme Gazy dopustil genocídy 03 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 04 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 05 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. apríl 2024 23:28