TASR/AP
StoryEditor

Nepomohla ani amputácia nohy. Príbeh herca ukazuje, ako aj mladý a zdravý môže podľahnúť koronavírusu

09.07.2020, 12:58
Autor:
redred
Niekoľko posledných dní mu žena každý deň spievala pesničku z muzikálu Waitress, v ktorom herec Nick Cordero hral.

Nemal žiadne známe zdravotné ťažkosti a testy na koronavírus boli opakovane negatívne. Aj napriek tomu kanadský herec Nick Cordero zomrel vo veku 41 rokov na komplikácie spojené s covidom. Jeho žena Amanda Klootsová zdieľala celý príbeh od samého začiatku na Instagrame.

​Prvé ťažkosti sa u herca objavili na konci marca. V tej dobe sa rodina presťahovala z New Yorku do Los Angeles. Kanadský rodák Cordero sa cítil unavený, takmer týždeň podľa svojej ženy strávil v posteli. Keď sa 26. marca staral o svojho ročného syna, omdlel. Pripomienku toho, že aj mladý a zdravý človek môže nákaze koronavírusom podľahnúť, zmapoval portál New York Post.

Dve minúty bez pulzu

Z urgentného príjmu ho poslali domov. Mal sa vrátiť o štyri dni, ak by sa necítil lepšie. Do konca mesiaca sa Corderovo dýchanie podľa Klootsovej výrazne zhoršilo. V nemocnici si ho už nechali cez noc a druhý deň bol Cordero prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti. Hoci mal v tom čase test na koronavírus negatívny, lekári ho uviedli do umelého spánku a zaintubovali.

Neskôr sa však covid u neho preukázal. Jeho žena však očakávala, že sa Corderov stav čoskoro zlepší, pretože jej muž bol "mladý a zdravý". Po šiestich dňoch sa tak skutočne stalo. Lekári dokonca plánovali Cordera odpojiť od ventilátora.

V tej chvíli sa objavila prvá veľká komplikácia - kanadský herec nemal dve minúty žiaden pulz. Namiesto odpojenie od ventilátora tak prišiel na rad mimotelový kyslíkový obeh, ktorý pumpoval a okysličoval jeho krv.

Už sa zdalo, že sa vylieči

V polovici apríla bola hercovi podľa portálu New York Post amputovaná pravá noha, aby sa stabilizoval prietok krvi jeho telom. Noha totiž nebola kvôli krvným zrazeninám poriadne okysličovaná, ale akékoľvek iné riešenie viedlo k vnútornému krvácaniu a ďalším problémom s krvným tlakom.

Na konci apríla sa zdalo, že Cordero nad koronavírusom zvíťazí. Opakovane mal negatívny test. Lekári vykonali tracheostómiu, ktorá mala zlepšiť priechodnosť dýchacích ciest Cordera a pomôcť mu zbaviť sa pľúcneho ventilátora.

Namiesto uzdravovania však prišli ďalšie komplikácie - dve mŕtvice, sepsa a infekcia pľúc. Cordero navyše dostal aj dočasný kardiostimulátor. Aj napriek tomu sa v polovici mája Cordero prebudil z lekármi umelo vyvolanej kómy.

Spievala mu pieseň z muzikálu

Pľúcna infekcia sa však objavila znova a lekári Klootsovú upozornili, že možno bude potrebná transplantácia pľúc. Piateho júla kanadský herec zomrel práve na komplikácie spojené s koronavírusom. O smrti svojho manžela informovala Klootsová na Instagrame, kde celý jeho príbeh mapovala.

Niekoľko posledných dní mu žena každý deň spievala pesničku z muzikálu Waitress (Čašníčka), v ktorom herec hral. Táto tradícia vraj začala potom, čo jedna zo sestier pustila pieseň a Corderov krvný tlak sa zlepšil.

Cordero vystupoval v mnohých muzikáloch, za svoju rolu v muzikáli Výstrely na Broadwayi podľa scenára režiséra Woodyho Allena bol nominovaný na prestížnu divadelnú cenu Tony Award. Objavil sa aj v niekoľkých epizódach televíznych seriálov Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka či Spravodlivosť v krvi.

01 - Modified: 2020-07-06 10:33:06 - Feat.: 0 - Title: Herec známy z Broadwaya a z televíznych seriálov prehral boj s koronvírusom
01 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 02 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 03 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 04 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 05 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 16:18