StoryEditor

Jan Saudek exkluzívne pre HN priznáva: Som rodený klamár a na žiadnu pandémiu neverím

Provokatívny a nekonvenčný. Taký je fotograf a dnes už viac maliar Jan Saudek.

Tento rok ste oslávili 85 rokov...

Neoslávil. Nič som neoslavoval, nikdy neoslavujem. Dokonca som ani netušil, že moja manželka mala pred týždňom 40. rokov. Našťastie, upozornili ma na to jej priateľky, za čo som im vďačný.

Toto nebol vinou pandémie dobrý rok na oslavy. No som vďačný za to, že žijem, mnoho ľudí zomrelo. Pravda je, že umierajú moji súčasníci, čo je úplne prirodzené.

Dožil som sa úctyhodného veku a mám ešte stále lepšiu pamäť ako moja mladá žena. Ona je odo mňa mladšia viac ako o polovicu, ale nepamätá si nič. Napriek tomu je veľkolepá. Pozrite sa na ňu, aká je krásna, teraz dokonca schudla osem kíl.

Keby ste sa teraz mali obzrieť späť, čo by ste poradili vášmu mladšiemu, trebárs 25-ročnému ja?

Jedna moja priateľka ma naučila skvelú vec. Povedala mi, že chlap nesmie prestať dobývať. Je to úžasné a hneď som si to na nej vyskúšal. Austrálsky spisovateľ Patrick White napísal, že dosiahnuť dokonalosť je nemožné, ale našou povinnosťou je pokúsiť sa o to.

Mal som v živote šťastie. Teraz je už jedno, že zarobené milióny sú preč, ale stále mám niečo uložené vo fotografiách. No vrátim sa k tomu mladému mužovi Janovi Saudkovi, poradil by som mu, aby nikdy neprestal dobývať.

V jednej knihe som čítal pekné heslo – ešte meter a nájdeš poklad. Stojí za to snažiť sa a pokračovať, ja som si to vyskúšal a naozaj sa to oplatí.

Skúste odhadnúť, koľko dobrých fotiek ste v živote urobili?

Viem to úplne presne. Dobrý fotograf, ktorý žije dlho, urobí za život osem fotiek. Ja som ich urobil sedem a tú ôsmu už nezvládnem, lebo som na to prestal veriť.

Mám si teraz kvôli nej zaobstarať koňa a tehotnú ženu, ktorá bude s koňom orať pod zamračenou oblohou? Možno by to bola „pecka“, ale skôr by to bolo klamstvo.

Ja sa už o ôsmu fotografiu nepokúšam, uspokojil som sa s tým, že ich mám sedem. Na jednej z nich je pes, na ďalšej časť cintorína, z tých mám veľkú radosť. Včera som mal vernisáž a opäť na ňu prišlo viac žien ako mužov. Ženy lepšie vnímajú krásu, ale aj bolesť či rozkoš.

Narodili ste sa v Československu. Aký máte vzťah k Slovákom?

Výborný, Slováci sú spolu s Talianmi jediný národ, ktorý ma nikdy n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 15:35