TASR/AP
StoryEditor

Oscary 2021: Do užšieho výberu v boji o nominácie sa dostal film so slovenským obsadením

10.02.2021, 11:07
Autor:
ČTKČTK
Český film Šarlatán sa prebojoval do užšieho výberu uchádzačov o nominácie na Oscara.

Česká dráma Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandovej sa dostal do užšieho výberu 15 filmov, ktoré sa uchádzajú o nominácie na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Hlavnú postavu liečiteľa v ňom stvárnil Ivan Trojan a úlohu jeho asistenta a životného partnera stvárnil slovenský herec Juraj Loj. Medzi "semifinalistov" sa nedostala slovenská snímka Správa.

S Oscarom tvorcovia nepočítajú

Americká filmová akadémia zverejnila užší zoznam uchádzačov o najprestížnejšie filmové ocenenie v deviatich kategóriách dnes v noci. V kategórii Najlepší cudzojazyčný film postúpilo 15 filmov, namiesto desiatich, ako tomu bolo v minulých rokoch.

"Úprimne povedané som to trošku čakala, pretože sme všade boli spomínaní medzi filmami, ktoré majú šancu. To bolo znamenie, že máme nádej. Ale občas to takto nefunguje, takže sme boli nervózni. Keď s niečím nepočítate, môžete dostať len dobrú správu a keď s niečím počítate a nepodarí sa to, je to sklamanie," povedala dnes po polnoci Hollandová.

"Mala som veľa ohlasov od členov Americkej filmovej akadémie, že sa im film naozaj páči," dodala poľská absolventka pražskej FAMU. Do 93. ročníka udeľovania Oscarov prihlásilo svoje filmy 93 krajín.

V uvedenej kategórii konkurujú českej snímke filmové diela z Francúzska, Bosny a Hercegoviny, Rumunska, Nórska, Dánska a Ruska, ale aj z neeurópskych krajín ako Chile, Guatemala, Irán, Mexiko alebo Tunisko.

"Budem rada, keď sa teraz dostaneme do tej najužšej spoločnosti piatich nominovaných, čo je tento rok veľmi ťažké. Vidím tam dvoch favoritov, takže to bude ťažké a s celkovým víťazstvom a Oscarom skôr nepočítam,“ hovorí Hollandová.

Konkurencia

Z terajšieho výberu sa bude nakoniec o cenu uchádzať päť nominovaných filmov. Postupujúci budú vyhlásení 15. marca a na slávnostnom udeľovaní Oscarov v nedeľu 25. apríla.

Akadémia vybrala na užší zoznam aj filmy, ktoré majú ambíciu získať Oscary v ďalších ôsmich kategóriách: Najlepší celovečerný dokumentárny film, Najlepší krátky dokumentárny film, Najlepšie masky, Najlepšia pôvodná hudba, Najlepšia pôvodná pieseň, Najlepší krátky animovaný film a Najlepší krátky film zachytávajúci živú akciu a vizuálne efekty.

Medzi 15 celovečernými dokumentárnymi filmami z 238 prihlásených vyniká napríklad rumunský Colectiv, ktorý sa zároveň ocitol na zozname medzinárodných hraných filmov.

Snímka odkrýva podvody v rumunskom systéme zdravotnej starostlivosti na pozadí požiaru v bukureštskom klube Colectiv, ktorý si v roku 2015 vyžiadal 27 mŕtvych a 180 zranených.

Vo výbere nechýba ani americká snímka z produkcie internetovej televízie Netflix Kripl kemp: Revolúcia na kolieskach a Smrť Dicka Johnsona. Podľa agentúry AP je prekvapením nezaradenie filmu The Dissident, ktorým režisér Bryan Fogel približuje prípad vraždy saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího z roku 2018.

O filme

Dráma Šarlatán vznikla podľa scenára Marka Epsteina a sleduje život liečiteľa a bylinkára Jána Mikoláška, ktorý liečil státisíce ľudí a bol prenasledovaný nacistami aj komunistami.

Hlavnej úlohy sa zhostil Ivan Trojan. “Bola to asi najzložitejšia postava, akú som kedy vo filme hral. Zvláštna a veľmi rozporuplná. Mikolášek je schopný počas jednej scény sympatie získať a hneď ich zase stratiť, a to sa odohrá napríklad aj trikrát,” popísal Trojan postavu človeka, život ktorého inšpiroval scenáristu Mareka Epsteina.

Jána Mikoláška sprevádza takmer celým filmom liečiteľov asistent a tiež životný partner. Stvárnil ho herec Juraj Loj, ktorý o svojej postave povedal: “František je mladý muž, ktorý prišiel hľadať prácu. Jeho odvaha, sebaistota a chuť žiť ho svojím spôsobom predurčili na to, aby sa stal pomyselným piliérom v Mikoláškovom živote.”

Na liečiteľa Jána Mikoláška sa v priebehu niekoľkých desaťročí obracali s prosbou o pomoc tisíce ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev, vrátane najvýznamnejších osobností politického a kultúrneho života.

Mikolášek je človek bez odborného lekárskeho vzdelania, ale s nevšedným a nevysvetliteľným nadaním diagnostikovať a s pomocou byliniek liečiť choroby, s ktorými si ani doktori nevedeli dať rady. Jeho mimoriadne schopnosti sú však vykúpené bojom s vlastnými démonmi. Liečiteľstvo je jeho vnútornou spásou a ochranou pred sebou samým.

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-16 11:06:38 - Feat.: - Title: Do Česka dorazilo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-16 10:26:01 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Ako Robert Fico oberá naše deti
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 14:01