Reuters
StoryEditor

Harry s hákovým krížom a nahá Meghan nad hrobom Philipa. Charlie Hebdo znovu provokuje

12.04.2021, 00:00
Autor:
tohtoh
Karikatúra kráľovského páru si robí nevyberaným spôsobom žarty z otázky rasizmu vnútri kráľovskej rodiny.

Charlie Hebdo znovu budí kontroverzie. Francúzsky satirický magazín, známy svojím ostrým humorom, publikoval ďalšiu karikatúru britskej kráľovskej rodiny.

Princ Harry na nej v nacistickej uniforme hajluje nad hrobom svojho dedka princa Philipa, zatiaľ čo Meghan je vyobrazená nahá, s banánmi okolo pása. "Harry a Meghan vzdávajú úctu princovi Philipovi, ' píše sa v titulku.

Karikatúra kráľovského páru si robí nevyberaným spôsobom žarty z otázky rasizmu vnútri kráľovskej rodiny. Naráža na starší škandál ohľadom fotografie z večierka, kde mal na sebe vtedy dvadsaťročný Harry nemeckú uniformu s hákovým krížom.

Za kostým sa vtedy menom princa ospravedlnil Buckinghamský palác. Spojenie s nacistami má pritom rodina princa Philipa, ktorého tri sestry sa vydali za členov NSDAP. Sám Philip bojoval v britskom námorníctve počas druhej svetovej vojny a zúčastnil sa vylodenia na Sicílii.

Na rasizmus si Harry s Meghan sťažovali v nedávnom rozhovore s americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou, ktorej opísali, ako sa ich nemenovaní príbuzní pýtali na farbu pleti ich syna Archieho.

​Na hrane rasizmu balansuje aj samotná karikatúra, na ktorej je Meghan nakreslená čoby legendárna americko-francúzska speváčka Josephine Baker v kostýme divošskej černošky. Čo spoločného majú Meghan a Josephine okrem farby kože však nie je príliš jasné.

Charlie Hebdo za obrázok, ktorý je na Twitteri označený ako "citlivý obsah" žne na sociálnych sieťach kritiku. "Toto má byť sloboda slova? Je to nechutné," píše jeden užívateľ. Moderátorka BBC Victoria Uwonkundaová označila karikatúru za ,minimálne zbytočnú '.

Týždenník ilustráciu publikoval v piatok, a to v reakcii na skonanie manžela britskej kráľovnej. Harry a Meghan, ktorí po kontroverznom odchode od kráľovskej rodiny žijú v Spojených štátoch, napísali vo verejnom vyhlásení, že im Philip ,bude veľmi chýbať '.

V médiách sa následne špekulovalo, či pár dorazí na princov pohreb, ktorý sa bude konať 17. apríla. Buckinghamský palác v sobotu uviedol, že sa ho zúčastní iba Harry. Jeho manželka, ktorá čaká druhé dieťa, zostane na rady lekárov v Amerike.

​Nie je to prvýkrát, čo si provokatívny magazín zobral na mušku kráľovskú rodinu. Škandál v Británii spôsobila minulý mesiac jeho kresba, na ktorej kľačí kráľovná Alžbeta na krku svojej neveste Meghan, ktorá hovorí, že nemôže dýchať.

Jej autori tak narážali na smrť Afroameričana George Floyda, na ktorom kľačal belošský policajt Derek Chauvin. Kráľovná Veľkej Británie je navyše na karikatúre vyobrazená maximálne neúctivo, s neoholenými nohami a červenými očami.

Charlie Hebdo sa vo Francúzsku stal symbolom slobody slova v roku 2015, kedy islamskí teroristi zavraždili v jeho redakcii 11 ľudí.

Obyvatelia Francúzska, v ktorej je oddelenie štátu od vplyvu akejkoľvek cirkvi hojne diskutovaná téma, vtedy hromadne podporili sloganom Je suis Charlie právo na politickú satiru, akokoľvek môže byť neúctivá. Kritici magazínu vyčítajú, že humor zamieňajú za urážky, ktoré sú nevkusné a zbytočne provokatívne.

01 - Modified: 2023-01-10 20:09:18 - Feat.: - Title: V novom čísle týždenníka Charlie Hebdo sú ďalšie karikatúry iránskych duchovných 02 - Modified: 2022-09-12 12:56:19 - Feat.: - Title: Začal sa odvolací súd s mužmi odsúdenými za útok na redakciu Charlie Hebdo 03 - Modified: 2022-04-20 14:26:44 - Feat.: - Title: Briti nežijú len vojnou. Harry a Meghan na seba opäť strhli pozornosť, vojvodkyňa sa obklopila luxusom 04 - Modified: 2022-03-22 13:23:26 - Feat.: - Title: Charlie Hebdo zobrazuje obete vojny ako novodobých pracovných otrokov 05 - Modified: 2021-09-17 08:34:47 - Feat.: - Title: Britský komentátor Piers Morgan bude po škandále moderovať novú reláciu
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:47