Indovia prijímajú svoj osud, pretože veria, že pokiaľ všetko, čo robia, budú vykonávať radostne, v ďalšom živote sa posunú zase o kus ďalej. FOTO: Archív Kateřiny Prýmkovej
StoryEditor

Sama v Indii: Totálne rozbije komfortnú zónu, tradície sú tu silnejšie ako zákon. A nikdy tu nejedzte mäso

23.03.2024, 00:00
  • Indiu buď nenávidíte, alebo milujete. Ale v každom prípade vám návšteva tejto krajiny môže výrazne zmeniť život aj váš pohľad na smrť.
  • Myslí si to česká cestovateľka a spisovateľka Kateřina Prýmková.
  • Vnútorné nastavenie je v tejto krajine dôležitejšie ako čisté nohavice.
  • „Musíte byť otvorení tomu, čo príde, pretože India vám totálne rozbúra vašu komfortnú zónu,“ hovorí v rozhovore pre portál iDnes.cz.

Podľa vás sú najsilnejšie zážitky z ciest tie, keď sa pomieša adrenalín so strachom. Stávalo sa vám to počas putovania Indiou často?

Áno, stávalo sa mi to v Ázii všeobecne, ale je to myslené v dobrom slova zmysle. Indiu musíte plne prijať a určite platí, že buď ju milujete, alebo nenávidíte. Neexistuje nič medzi tým. Niektorí ľudia sa tam opakovane vracajú, ako ja, druhí majú zimomriavky len z vyslovenia toho slova. V Indii je všetko naopak, s tým jednoducho nesmiete bojovať. A čím viac posúvate svoju komfortnú zónu, tým viac posúvate sami seba. Ak sa budete snažiť Indiu meniť, obrazne vám táto krajina nakope zadok.

Cestovali ste Indiou prevažne sama?

Áno. Odjakživa som vášnivou sólo cestovateľkou. Pokiaľ cestujem sama, mám pocit, že sa mi navštívená krajina aj miestni viac otvoria. Okrem toho, dievča, ktoré cestuje po svete samé, najskôr vyvoláva v miestnych ľuďoch pocit, že sa o mňa musia postarať a pomôcť mi. Napríklad len tak, že mi vo vlaku ponúknu, nech si prisadnem a ponúknu mi čaj. Častokrát sa mi tiež stalo, že mi pri ceste zastavil vodič tuk-tuku a ponúkol mi, že ma zadarmo zvezie. Bolo vidieť, že sa bojí, aby sa mi niečo nestalo. Alebo zakaždým, keď som sa ocitla niekde v dave, som sa automaticky po chvíli ocitla pod ochrannými krídlami hlúčika indických žien. Stačí sa len usmievať a ľudia sa hneď začnú zaujímať, odkiaľ som a prečo cestujem sama. Potom nastáva vzájomné zdieľanie. A to je pre mňa na cestovaní tým najsilnejším momentom, spoznávať miestnych ľudí, ich životy i kultúru. A ja to nadviazanie, mnohokrát aj bez slov, neviem inak než sama s batohom na chrbte.

Nikdy ste sa teda pri cestovaní sama nebáli?

Nikdy sa mi nič nestalo a nikdy som sa necítila v ohrození. Pritom cestujem najlacnejšími prostriedkami a spím v najlacnejších hosteloch. Dôvodom nie je, že by som na to nemala, ale je to pre mňa spôsob cestovania, keď som bližšie k ľuďom. Pravdou je, že sa na cestách v mnohom riadim intuíciou a ak mi niekto nie je sympatický, tak sa s ním nezveziem ani nedám do reči, aj keby to bol jediný možný odvoz široko ďaleko.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 83% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-24 09:18:58 - Feat.: 0 - Title: Uznávané atrakcie, ktoré nestoja za vaše peniaze. Turistickým pasciam Európy dominuje Londýn 02 - Modified: 2024-02-25 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Exotické zvieratá, miesta, nezabudnuteľné zážitky a jedlo: Vitajte na ostrove tisícok tvárí a večnej jari 03 - Modified: 2023-11-03 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Uzbekistan, orientálny sen na Hodvábnej ceste: Magnet investorov, krajina tisíc a jednej šanci objavovať
01 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti 05 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 21:46