StoryEditor

To najlepšie, čo nájdete na behanie. Bez ohľadu na peniaze

11.07.2015, 00:00
Nezáleží na tom, či s týmto športom ešte len začínate, alebo máte v nohách už niekoľko maratónov. Bez kvalitnej výbavy sa nepohnete.

Len zvuk vlastného dychu a podrážok dopadajúcich na zem. Beh sa stal fenoménom posledných rokov. Tu nájdete to najlepšie, čo svojim nohám a telu môžete dopriať. Bez ohľadu na peniaze.

Kto dnes nebehá, je beznádejne out. Aj slovenské mestá ovládli v posledných rokoch bežci. Nezáleží na tom, či s týmto športom ešte len začínate, alebo máte v nohách už niekoľko maratónov. Bez kvalitnej výbavy to však nebude ono. 

„Vybrať najlepšie bežecké oblečenie je, popravde, nemožné. Tak ako je potrebné nechať nohám vybrať pohodlné topánky, v ktorých sa im bude najlepšie behať, tak treba nechať na tele, v čom mu bude najpríjemnejšie,“ hovorí ultramaratónec Miloš Škorpil. 


To najlepšie na beh nájdete v galérii

 


V každom prípade je dôležité, aby sa v oblečení a obuvi človek cítil dobre a aby ho bolo poriadne vidieť. Platí to najmä vtedy, keď beží v miestach s veľkou dopravnou premávkou, prípadne za súmraku či v noci. „Osobne rád behám vo funkčnom oblečení. Základná zásada znie: obliekať sa na beh vždy tak, aby ste – keď vyjdete von a kým sa rozbehnete – cítili mierny chlad,“ hovorí Škorpil.

Noční bežci
Vo svete, v ktorom väčšinu dňa s denným svetlom strávime v kanceláriách, sa jediným časom na behanie stávajú večerné až nočné hodiny. „Väčšinu kilometrov nabehám večer alebo v noci. Preto je po topánkach pre mňa druhou najdôležitejšou vecou spoľahlivá čelovka,“ vysvetľuje area manager spoločnosti Millward Brown Martin Urbaník. „V noci mi teda robí spoločnosť Petzl Nao s technológiou Reactive Lighting.

Vďaka senzorom svetla sa prispôsobuje prostrediu a svieti v danom momente presne toľko, koľko potrebujem – na čítanie mapy, hľadanie záchytného bodu v diaľke alebo na čítanie technického terénu priamo pod nohami.“ Maximálny výkon tejto čelovky je 315 lúmenov. Človek je teda osvetlený ako traktor a dokáže bežať v noci rovnako kvalitne ako cez deň.


Martin Urbaník 
Area Manager Millward Brown

Samotný beh som nijako zvlášť neobľuboval. Keď som vybehol na svojich prvých 6 kilometrov na bratislavskej hrádzi pred piatimi rokmi, mal som nadváhu dvadsať kíl a potreboval som do súkromného aj pracovného života nový impulz. Zafungovalo to a funguje to dodnes. Pre mňa je beh niekedy meditácia, inokedy spoločenská udalosť a dnes už aj profesionálna sebarealizácia. Pri žiadnom inom športe sa necítim taký slobodný a veľký pred samým sebou ako pri ultra traile. 

Za najdôležitejšiu pri behu považujem kvalitnú obuv. Na každú nohu a bežecký štýl sadne iná topánka, a tak trvalo dlhšie, kým som si tú svoju značku a modely našiel. Behám trail (cezpoľný beh) a ultra trail, a na to mi väčšinu roka a na väčšinu terénov vyhovuje topánka INOV-8 TRAILROC 255. Jej špecifikom je hlavne flexibilita, mäkkosť a zároveň dôkladná ochrana chodidla najmä pri behoch nad 50 kilometrov. Stabilitu zaručuje relatívne nízka podrážka a široká špička topánky, v ktorej sú prsty po došľape naširoko rozostúpené. V zime a do riadneho blata si obúvam topánky INOV-8 282 GTX s o stupeň priľnavejšou podrážkou a nepremokavou GORE-TEX membránou.


 

Boj samého so sebou
Pre niekoho je beh o prekonávaní iných, ďalší chcú byť každý deň lepší ako ich včerajšie ja. „Dlhodobo som nebol zástancom meracích zariadení. Behám po riadne vyznačených turistických chodníkoch, strácam sa teda málo,“ dôvodí Martin Urbaník. „Neustále porovnávanie časov so sebou či s inými priateľmi ma viac stresuje ako napĺňa radosťou.

Ale po dlhšie pretrvávajúcich zdravotných problémoch sa snažím vrátiť do obvyklého tréningového tempa, a preto musím dbať najmä o to, aby som si sledoval primeranú kontinuálne rastúcu záťaž organizmu.“ Aj preto si nedávno zadovážil hodinky Garmin Fenix 3, na ktorých si stráži hlavne želanú tepovú frekvenciu a vzhľadom na prípravu na preteky v talianskych Dolomitoch aj množstvo nastúpaných metrov počas tréningov.

„So zariadením sa ešte stále zoznamujem a čoraz viac ma s ním tréning baví,“ dodáva. 
Mimochodom, Urbaník svoju lásku k behaniu pretavil aj do profesionálnej realizácie – organizuje totiž Štefánik trail. 


 

01 - Modified: 2007-07-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nočný predaj na Slovensku
01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 09:07