StoryEditor

Českí milionári sú odvážnejší. A štedrejší ako naši

19.06.2014, 00:00
Najväčšie rozdiely medzi slovenskými a českými dolárovými milionármi ukázal najnovší prieskum Wealth report 2014.

Česko verzus Slovensko. Napriek desaťročiam spoločných štátov si posledných 20 rokov kráčame každý svojou cestou. Toto sú hlavné rozdiely medzi národmi.

Slováci = väčší vlastenci a euronadšenci
Napriek tomu, že Slováci sú voči svojmu štátu dosť kritickí (napr. zaviesť viac demokratických prvkov do jeho riadenia by chceli až tri štvrtiny Slovákov na rozdiel od menej ako polovice Čechov), z prieskumu vychádzajú ako väčší vlastenci. „Česká spoločnosť má všeobecne posledných 20 rokov problém s národnou hrdosťou a identitou,“ hovorí sociológ Jan Schmid, ktorý Wealth Report zostavoval. „Na rozdiel od Slovenska, kde príbeh dosiahnutia nezávislého štátu, ekonomického pozdvihnutia a viac hrdej nátury vedie tiež k vyššej národnej hrdosti.“

Podľa Schmida ide pravdepodobne o jav nezávislý od spoločenskej vrstvy, a preto sa prejavuje aj u dolárových milionárov. Z prieskumu napríklad vyplýva, že kým štvrtina českých milionárov by chcela opäť zaviesť značku „made in Czechoslovakia“, na Slovensku by si to prialo len niečo vyše desatiny opýtaných.

Okrem toho si výrazne viac našincov myslí, že Slovensko sa v rámci Európskej únie správa konštruktívne a je ostatným štátom spoľahlivým partnerom. „Slovensko prijalo euro a podporilo euroval, zároveň milionári určite patria k tej časti spoločnosti, ktorá zo spoločnej meny ťaží vo svojom podnikaní,“ upozorňuje na možný dôvod Jan Schmid.


Kompletný prieskum o dolárových milionároch na Slovensku a v Česku nájdete v magazíne prečo nie?!, už v zajtrajšom tlačovom vydaní Hospodárskych novín.


Česi = odvážnejší investori a štedrejší filantropi
Čo sa týka investícií, rozdiely sú v podstate minimálne. Jediný výrazný je v oblasti investovania do nákupu firiem – tie využíva až 41 percent českých, no len 25 percent slovenských milionárov. Česi sú o niečo otvorenejší napríklad pri investovaní do start upov a odvážnejší aj v oblastiach, v ktorých takpovediac nie sú doma (za dôležité podnikať len v oblasti, ktorú dobre pozná, sa prihovára sedem z desiatich Čechov a, naopak, deväť z desiatich Slovákov). 


Českí milionári svoje peniaze ochotnejšie dávajú do nenávratných oblastí. Až 77 percent z nich prispieva na dobročinnosť, u slovenských je to 66 percent. 


____________________________________________________________________________________________________________________________

Akí sú slovenskí dolároví milionári? Do čoho investujú a ako zmýšľajú? Prečítajte si, ako vyzerá svet našej elity.
____________________________________________________________________________________________________________________________

Slováci = uzavretejší a konzervatívnejší
Slovenskí dolároví milionári sú konzervatívnejší nielen čo sa týka investícií. Rozdiely panujú napríklad aj v spoločenských otázkach. Napríklad za legalizáciu tzv. mäkkých drog, ako je marihuana, sa vyslovilo 40 percent českých a len o polovicu menej slovenských respondentov. Len 32 % Slovákov je za zlegalizovanie registrovaných partnerstiev homosexuálov, pričom v Česku táto právna forma už existuje. Aj v súhlase s eutanáziou nás Česi poznateľne prekonávajú.

Na druhej strane oveľa viac Slovákov ako Čechov si želá odlúčiť cirkev od štátu (je to 88 % k 39 %). Česi sú podľa prieskumu otvorenejší. Slováci využívali pri vypĺňaní oveľa častejšie kolónku Neviem/Nechcem odpovedať. Podľa Jana Schmida to môže byť dôsledok vyššej spoločenskej stratifikácie. „Na Slovensku sú väčšie príjmové a majetkové rozdiely. Hranica medzi bohatými a chudobnými je tu hlbšia, preto aj slovenskí dolároví milionári môžu byť uzavretejší do svojho sveta ako v Česku.“


Česi = športovejší a spoločenskejší
Aj keď oveľa väčšie rozdiely panujú v otázkach športu a kultúry medzi bežnou populáciou a dolárovými milionármi (napr. len 4 až 7 percent milionárov pravidelne nešportuje, v rámci bežných ľudí je to 20 percent, v kultúre je rozdiel ešte priepastnejší), rozdiely sú aj v rámci národov. Ak hovoríme o športoch, Česi vedú v pestrosti športových disciplín aj v množstve športov, ktorým sa jednotliví respondenti venujú (Slováci o málo vedú jedine v plávaní a vo futbale). 


Rozdiely, hoci nie dramatické, vidno aj v návštevách kultúrnych a spoločenských akcií. Česi nás predbiehajú najmä vo vážnej hudbe, ale aj v návštevách výstav súčasného umenia. Slováci zas mierne vedú v návštevách na koncertoch populárnej hudby, v účasti na motoristických akciách, no napríklad aj na aukciách umenia.

Česi a Slováci = rozdielne problémy
Asi najvýraznejšie rozdiely sa medzi národmi ukázali pri vnútornom fungovaní oboch štátov. Vďaka reformám podľa Jana Schmida nepovažujú slovenskí dolároví milionári za veľký problém efektivitu štátnej správy, v Česku ide o tretí najvážnejší problém. Naopak, fungovanie súdnictva sa na Slovensku hodnotí horšie.

Jednoznačne však Slovensko vedie v korupcii. Ako najpálčivejší problém ju uviedlo 71 % opýtaných (57 % v Česku), pri otázke, či európske fondy a dotácie podporujú korupciu, odpovedali kladne skoro všetci slovenskí dolároví milionári. V otázke politiky si takmer dvakrát viac Čechov myslí, že majú nedostatok lídrov a politickej vízie. 

Na prieskume sa zúčastnilo 141 českých a 56 slovenských dolárových milionárov.


Prečítajte si aj editorial Petra Vavra šéfredaktora HN v júnovom  čísle magazínu prečo nie?!, ktoré je dnes vložené v HN a venuje sa životu našich dolárových milionárov.


 

01 - Modified: 2006-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nové dôchodky narazili na ústavu
01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 04 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:22