StoryEditor

Ako zálohovať a obnovovať dáta

19.03.2007, 23:00

Oblasť zálohovania je zrejme najviac diskutovanou disciplínou, keďže priamo súvisí s ochranou dát ako takých. Tradičné zálohovanie, pri ktorom postačovala jedna pásková mechanika, sa čoraz viac posúva do roviny centrálne riadeného plne automatizovaného procesu. Prišli nové technológie (LTO), topológie (SAN) a diskusia sa od zálohovania čoraz viac posúva k úvahám o rýchlej obnove dát. Často nie je totiž dôležité, ako rýchlo odzálohujete dáta, ale ako rýchlo ich dokážete obnoviť a zabrániť tak prípadným stratám v podnikaní.

BUDUJEME CENTRÁLNE ÚLOŽISKO DÁT

Podniky majú čoraz viac zákazníkov, čo vytvára tlak na rozvoj IT infraštruktúry. Pribúdajú nové aplikácie, čo si vyžaduje nákup nových serverov a diskovej kapacity. Ukazuje sa, že lokálne spravovaný diskový priestor je omnoho nákladnejší ako správa centrálne riadeného diskového priestoru, ktorý je k dispozícii všetkým serverom. Topológia SAN (Storage Area Network) už nie je určená výhradne veľkým podnikovým zákazníkom, ale čoraz viac si nachádza miesto aj v menších podnikoch. Implementácia je veľmi jednoduchá a iniciatíva My First SAN ponúka zjednodušený pohľad na centrálne ukladanie dát.


RIEŠENIE PRE SÚBOROVÉ A TLAČOVÉ SLUŽBY

Ak potrebujete zdieľať súbory a vyriešiť tlačové úlohy, neexistuje jednoduchšie riešenie ako predkonfigurovaný súborový/tlačový server -- NAS (Network Attached Storage). Výhodnosť riešenia je vo veľmi jednoduchej a rýchlej implementácii bez nevyhnutnosti investovať do novej optickej infraštruktúry. Ďalšou výhodou je aj výhodná licenčná politika pre sieťových klientov.

AKO NA TO?

Ak chcete zabezpečiť bezpečnosť a dostupnosť vašich firemných dát, je vhodné investovať do príslušnej ochrany.
S dátami sa stretávate na každom kroku. Každý deň sa generuje a ukladá obrovské množstvo dát, pričom ich objem neustále narastá. Ak k nim dočasne stratíte prístup alebo ich stratíte úplne, vaša firma utrpí škody a váš zisk klesne. Preto je dôležité, aby ste mali premyslenú a nasadenú stratégiu, ktorá ich ochráni.
˙ DAS zálohovanie -- ideálne riešenie pre podniky, ktoré neprevádzkujú žiadne kritické on-line transakcie alebo činnosti s nárokmi na jednoduché denné alebo týždenné zálohovanie.
˙ LAN zálohovanie -- určené pre podniky alebo oddelenia s nepretržitou prevádzkou, ktoré majú do svojej lokálnej siete pripojené rôzne servery a množstvo klientov využívajúcich rôzne úložiská dát.
˙ SAN zálohovanie -- ideálne riešenie pre podniky, ktoré prerástli rozmery svojho súčasného zálohovania prostredníctvom LAN siete. SAN je optická infraštruktúra vytvorená špeciálne na ukladanie údajov, disponuje škálovateľnosťou, dostupnosťou a intenzívnym využívaním diskových prostriedkov vrátane jednoduchej a centralizovanej správy.
˙ Virtuálne zálohovanie -- optimálne riešenie pre zálohovanie väčšieho množstva malých súborov. Ako hardvérová platforma sa využíva diskové zariadenie, ktoré emuluje činnosť jedného alebo viacerých páskových zariadení v sieti SAN. Využíva sa tiež na viacúrovňové zálohovanie dát, keď slúži ako vyrovnávacia pamäť predtým, ako sú dáta uložené na páskové zariadenie.

SAN -- CENTRÁLNE ÚLOŽISKO DÁT

SAN (Storage Area Network) je optimálnym riešením ukladania údajov -- v budúcnosti ho možno kedykoľvek rozširovať, poskytuje vysokú dostupnosť a čo je veľmi dôležité, umožňuje centrálny dohľad. Filozofia zdieľania prostriedkov je veľmi podobná sieťam LAN, rozdiel je iba v tom, že SAN siete boli osobitne navrhnuté na komunikáciu serverov s centrálnym úložiskom dát. Centrálnym úložiskom dát môže byť diskové pole, automatická pásková knižnica alebo iná, vzdialená SAN infraštruktúra.
SAN riešenia zvyčajne vyžadujú nasadenie optickej Fibre Channel infraštruktúry, ktorá zaručuje vysokú priepustnosť, a čo je veľmi dôležité, umožňuje prepojenie serverov s centrálnym úložiskom na veľké vzdialenosti. Takýmto spôsobom možno vytvárať riešenia, ktoré chránia uložené dáta aj v prípade globálnejšej havárie.
Napríklad spoločnosť HP predstavila riešenia založené na protokole iSCSI, ktorý umožňuje využívať všetky výhody zdieľaného sieťového ukladania údajov i v malých podnikoch. Protokol iSCSI využíva na prenos údajov štandardné siete LAN, takže nasadenie tejto technológie nie je finančne nákladné.
Nech si už zvolíte ktorékoľvek zo SAN riešení, budete môcť efektívnejšie uchovávať a spravovať rastúci objem dát a súčasne znižovať náklady na jeho prevádzku a správu.
Základné výhody SAN riešenia sú:
˙ on-line rozširovanie -- infraštruktúru možno vzhľadom na meniace sa potreby rozširovať až na úroveň niekoľko tisíc pripojiteľných zariadení s možnosťou centrálneho dohľadu;
˙ vysoká dostupnosť -- podpora alternatívnych prístupových ciest k dátam;
˙ jednoduchá a centralizovaná správa -- šetrí ľudské zdroje;
˙ efektívne využívanie diskovej kapacity -- lepšie využívanie diskového priestoru a možnosť veľmi rýchlej rekonfigurácie v prípade potreby;
˙ rýchlejšia obnova dát -- buď priamo z diskového poľa alebo zo záložného systému.

EASY AS NAS -- ZDIEĽAJTE SÚBORY A TLAČOVÉ SLUŽBY

NAS (Network Attached Storage) prináša pružné, jednoducho spravovateľné a inteligentné riešenie pre zdieľanie údajov a konsolidáciu aplikačných dát -- to všetko bez potreby investícií do fibre channel infraštruktúry -- využíva existujúcu podnikovú sieť LAN.
Koncept centrálneho úložiska súborov nie je úplnou novinkou a využíva sa takmer v každej spoločnosti. Čo je teda vlastne nové? Nový je koncept, ktorý ponúkajú jednotlivý dodávatelia IT. Ponúkajú na trh hotové zariadenia, ktoré stačí jednoducho pripojiť do existujúcej siete LAN, zapnúť a začať používať v priebehu niekoľkých minút.
Napríklad NAS riešenia HP sú založené na serveroch HP ProLiant Storage Server, ktoré sú optimalizované na ukladanie súborov. Sú predinštalované, predkonfigurované a plne otestované na okamžité nasadenie. Využívajú špeciálnu verziu operačného systému Microsoft, konkrétne Windows Storage Server 2003. Ten je na rozdiel od štandardného operačného systému Windows upravený tak, aby umožňoval veľmi rýchly prístup k súborom prostredníctvom siete. V porovnaní so štandardným operačným systémom ma tiež výhodu v tom, že súčasťou dodávky sú už aj klientske licencie, takže ich netreba osobitne dokupovať.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 10:45