StoryEditor

Hit tohto roka: trh zaplavia lacné napodobeniny iPhonu X

27.02.2018, 23:01
Autor:
jmjm
Menší čínski výrobcovia vedia, že je zbytočné dlho vymýšľať niečo vlastné okrem toho dokážu dobre odhadnúť, čo si zákazníci budú želať.

Tento rok budú hitom lacné napodobeniny iPhonu X, píše iDnes.cz. Stačí, keď bude mať telefón hore vykrojený displej. Alebo to aspoň tak bude vyzerať. Ono sa to predá.

V galérii si pozrite prehľad prezentovaných napodobenín jedného z najznámejších a najdrahších smartfónov:

​Veľtrh MWC v Barcelone nie je len pódiom pre veľkých výrobcov. Mnoho stánkov si pri hľadaní zákazníkov pravidelne objednávajú menší čínski výrobcovia a alebo skôr priekupníci so všetkým možným.

Samozrejme, najčastejšie prezentujú mobilné telefóny.  Sú medzi nimi značky, ktoré sa pravidelne zúčastňujú veľtrhov a sú relatívne známe aj v Európe.

Poznajú ich hlavne zákazníci, ktorí si radi kupujú smartfóny z čínskych e-shopov. Na barcelonskom výstavisku sme tiež narazili na značky, ktoré sme videli prvýkrát a sú tu aj desiatky stánkov, kde len ťažko nájdete meno obchodníka.

Prístroje potom budú mať takú značku, akú si vymyslíte. Po pár navštívených stánkoch je jasné, že výrobcov je len pár a na veľtrhu vystavujú predovšetkým priekupníci.

Fake-ová tragikomédia iPhonov

Alebo v lepšom prípade montážnici z univerzálnych súčiastok. Produkcia je totiž značne podobná, a to čo sa týka dizajnu, výbavy aj parametrov. Tony nezaujímavých tuctových smartfónov tento rok oživila skupina iPhonov X.

Teda prístrojov, ktoré spredu chcú vyzerať aspoň na prvý pohľad práve ako iPhony X. Pri bližšom skúmaní sa z toho ale stáva solídna tragikomédia.

Ešte dodajme, že vykrojený displej mal pred iPhonom o pár mesiacov skôr smartfón Essential, za ktorým stojí Andy Rubin, jeden z tvorcov Androidu. Ale nie je to úspešný projekt a čínske značky rozhodne nekopírujú smartfóny Essential.

Pokusy o napodobeniny iPhonu X majú tri štádiá:

  • maketa
  • falošné vykrojenie
  • vykrojený displej

Posledná kategória je v menšine, prvé dve jasne vedú. Napríklad také Leagoo si na premiéru napodobeniny iPhonu X pod názvom S9 (napodobenina nového Samsungu) prizvalo futbalistov z britského klubu Tottenham a moderátor v ruke "šermoval" maketou telefónu.

Možno v stánku jeden funkčný kus bol, ale už samotné predstavenie pripomínalo  skôr ´skeče´ do zábavného programu. Hneď za rohom bol stánok nám úplne neznámej čínske značky Xiaolajiao.

Firma pochopila, že jej čínske meno je mimo územia Číny nepoužiteľné, a tak vymyslelo krátke označenie ila. A ila nám v Barcelone ukázala nefunkčnú napodobeninu iPhonu X s vykrojeným displejom a niekoľko funkčných napodobenín s "vykrojením", ale s displejom končiacim hlboko pod ním.

Pátrame ďalej a sme úspešní. Prvú funkčnú napodobeninu sme našli v stánku značky Hotwav (materská firma sa volá Hotwonder, keby to niekoho zaujímalo).

(Ne)podarené napodobeniny

Ak teraz tipujete, že v názve telefónu bude X, tipujete správne, celé meno znie Symbol X. Telefón je z kategórie low-endov, aspoň čo sa výbavy týka. V prospekte prístroj vyzerá ako iPhone X, v reáli je to horšie.

Časť údajov v horných rohoch displeja kryje rámček, tu ešte bude potrebné zapracovať. V prípade záujmu dokáže výrobca dodať LTE aj 3G variant. Ulefone úplne neznáma značka nie je, a tak niet divu, že hneď tri modely sa snažia vyzerať ako iPhone X.

Ani tu neprekvapilo, že jeden z nich sa volá Ulefone X. Z trojice je najslabší, má len HD + displej, ale zase 4GB RAM. Druhým je T2 a tretím T2 Pro. Ten je veľa zaujímavý, aspoň podľa špecifikácie.

Má FHD + displej s uhlopriečkou 6,7 palca, má ako prvý procesor MediaTec Helio P70, 8 GB RAM, čítačku v displeji, vykrojený displej a vzor modelu v rámci návštevy stánku nefungoval.

Na obranu výrobcu, vystavený model X funkčný bol a displej má naozaj vykrojený. Ďalší na rade je Oukitel, opäť relatívne známa značka z čínskych e-shopov. Ten má dva modely s vykrojeným displejom.

Výrobcovi slúži ku cti, že nepoužil v názve písmeno X, ale telefóny sa volajú U18 a U19. Avšak pozor, vyššie číslo znamená horší model. Výbava zodpovedá nižšej strednej triede, displej je v tomto prípade vykrojený či prekrytý lepšie ako u niektorých predchádzajúcich telefónov.

Nutné dodať, že s výnimkou Ulefonu T2 Pro sú všetky napodobeniny iPhonu X lacné prístroje s cenou okolo cca 120 eur až do 200 eur na čínskom trhu.

Ale adekvátne vybavené modely s obyčajným dizajnom sú o 10 až 20 percent lacnejšie. Väčšina z nich má byť v predaji v polovici roka, aspoň takéto informácie sa nám z obsluhy stánkov podarilo dostať.

01 - Modified: 2018-02-22 10:18:51 - Feat.: 0 - Title: Mobilná aplikácia, ktorá vám na horách môže zachrániť život 02 - Modified: 2018-02-26 14:22:38 - Feat.: 0 - Title: Aplikácia, ktorá za vás sleduje krvný tlak a stres 03 - Modified: 2018-02-26 10:04:50 - Feat.: 0 - Title: Máte smart televízor s Androidom? 90-percent z nich čelí riziku napadnutia vírusom či deštrukcii
01 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 02 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 03 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 04 - Modified: 2024-03-13 09:54:13 - Feat.: - Title: Je rozhodnuté. Apple umožní užívateľom iPhonov v EÚ sťahovať aplikácie z webových stránok 05 - Modified: 2024-02-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Jedzte holubie rizoto a amputujte si nohu: Ako sa ruskí hackeri snažia demoralizovať Ukrajincov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:53