StoryEditor

Účet si založíte úplne jednoducho cez mobil. Pomocou rozpoznávania tváre

14.05.2018, 15:37
Autor:
ahgahg
Tatra banka prichádza s funkciou Tvárová biometria. Vďaka tomu nemusíte navštevovať pobočku.

Jednou z veľkých tém je v poslednom období biometria. Je to metóda overenia totožnosti na základe rozpoznania určitých telesných údajov, napríklad odtlačkov prsta, dúhovky či tváre. Vďaka pokroku v technológiách sa biometria prenáša aj do mobilných telefónov a bežne sa stretávame so zabezpečením smartfónu pomocou spomínaných biometrických údajov.

Čoraz častejšie sa s nimi stretávame aj pri vstupe a využívaní bankových aplikácií. ČSOB a VÚB banka napríklad využívajú odtlačok prsta na vstup do aplikácie, niektoré typy platieb je zase možné vo svete zaplatiť pomocou "selfie" fotografie. Tatra banka aktuálne predstavila riešenie spojené s rozpoznávaním tváre. 

Ako prvá banka na Slovensku je tu s Tvárovou biometriou, pomocou ktorej si otvoríte účet online. Nemusíte mať pritom žiaden ďalší účet v (inej) banke a rovno ho môžete začať používať. Jedným z mála spôsobov, ako bolo doteraz možné v zmysle legislatívy overiť identitu osoby na diaľku, bol prevod peňažnej čiastky z účtu klienta v inej banke, teda tzv. "penny payment". 

Keď ste previedli minimálnu čiastku, napr. 1 cent, zodpovednosť za overenie osoby sa presunulo na banku, z ktorej boli prevedené. Menšou nevýhodou je teda to, že klient už musel mať účet v inej banke. Nedávna zmena v legislatíve však umožnila využívať elektronické prostriedky (elektronický podpis, elektronický občiansky preukaz, mobilné aplikácie na smartfónoch či tabletoch) a banky tak môžu overiť totožnosť klienta bez toho, aby bol fyzicky prítomný na pobočke. 

Je to bezpečné?

Nový spôsob identifikácie je minimálne rovnako bezpečný ako identifikácia v pobočke. Komunikácia je šifrovaná, osobné údaje vrátane fotografie neopustia servery Tatra banky s výnimkou zabezpečeného online dopytu na Ministerstvo vnútra SR.

Alžbeta Harry Gavendová

​Identifikácia pomocou tváre pri otváraní účtu prebehne pomocou porovnávania troch fotografií. Jedna je zo zosnímaného občianskeho preukazu, druhú si vyhotovíte aktuálne v aplikácií a treťou je porovnanie s fotkou v databáze Ministerstva vnútra SR. Navyše, je tu ešte jeden faktor overenia "živosti" osoby. Aby len tak hocikto nemohol podstrčiť vašu fotografiu pri zakladaní účtu, svoju autenticitu musíte dokázať tým, že počas selfie fotografovania sledujete očami náhodne sa pohybujúcu guľôčku na displeji. 

Ako na to?

  • 1. stiahnete si aplikáciu Tatra banka
  • 2. Zadáte základné údaje
  • 3. Overíte svoje telefónne číslo
  • 4. Vytvoríte si PIN do aplikácie
  • 5. Naskenujete svoj občiansky preukaz a nasnímate svoju tvár. Banka obratom overí platnosť dokladu a vašu totožnosť voči databáze Ministerstva vnútra SR
  • 6. Potvrdíte zmluvnú dokumentáciu
  • 7. Zadáte heslo a e-mail k výpisom, kontaktné údaje pre doručovanie debetnej karty

01 - Modified: 2018-02-21 09:21:10 - Feat.: 0 - Title: Tatra banka a Raiffeisen banka majú nového riaditeľa komunikácie a stratégie značiek 02 - Modified: 2018-04-02 10:33:29 - Feat.: 0 - Title: Sajfov nálet na digitálne platformy v kampani pre Tatra banku 03 - Modified: 2018-02-15 13:42:50 - Feat.: 0 - Title: Čo možno neviete o Elonovi Muskovi: Muž, ktorý v 17-tich ušiel z domu, aby ovládol internet, zelenú energiu a vesmír
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 03 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne 05 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:04