Reuters
StoryEditor

Čierny týždeň Facebooku: výpadok, odchody manažérov a priamy prenos masakra

19.03.2019, 13:13
Zlé správy, ktoré sa v súvislosti s Facebookom objavujú, už spôsobujú obavy aj investorom. Prepad akcií firmy pokračoval aj v pondelok.

Najväčšia sociálna sieť sveta má za sebou obzvlášť ťažký týždeň. Po tom, čo Facebook zasiahol najväčší globálny výpadok v histórii, priniesli médiá správu o odchode dvoch vysoko postavených manažérov.

Od piatkového teroristického útoku na Novom Zélande, ktorý páchateľ na Facebooku vysielal naživo, sa spoločnosť snaží okrem iného aj zabrániť šíreniu tohto krvavého videa, uvádza iDnes.cz.

Agentúra Bloomberg napísala, že séria najväčších problémov Facebooku sa v skutočnosti začala už 8. marca, keď americká prezidentská kandidátka Elizabeth Warrenová navrhla rozštiepenie veľkých technologických firiem, ktoré sú podľa nej príliš silné a drvia všetku konkurenciu. Pár dní potom Facebook zo svojich stránok stiahol reklamu na tento návrh.

"Odstránili sme ju kvôli porušeniu našich pravidiel o užívaní korporátneho loga," uviedli predstavitelia spoločnosti pre agentúru AFP. Minulý týždeň potom Facebook postihol najväčší globálny výpadok v histórii, ktorý zasiahol aj platformy WhatsApp, Instagram a Messenger, ktoré patria Facebooku.

Pre milióny užívateľov v Európe, Japonsku a Amerike neboli služby dostupné viac ako 14 hodín. O výpadku firma informovala aj na konkurenčnej sociálnej sieti Twitter.

​Po výpadku prišiel jeden z dvoch výrazných prepadov hodnoty akcií Facebooku, ku ktorým došlo počas minulého týždňa. K zlým správam sa totiž pripojil aj článok denníka The New York Times.

Noviny v ňom informovali o tom, že si newyorský súd vyžiadal záznamy minimálne dvoch prominentných výrobcov smartfónov a ďalších zariadení, ktorým Facebook sprístupnil dáta stoviek miliónov užívateľov.

Spolupracujeme, hovorí Facebook

Ide o posun v kriminálnom vyšetrovaní kontroverzných dohôd, ktoré Facebook uzavrel s viac ako 150 technologickými firmami, vrátane gigantov ako Amazon, Apple, Microsoft či Sony. Na základe týchto dohôd mal Facebook s firmami zdieľať osobné dáta svojich užívateľov, a to aj bez ich súhlasu.

"Spolupracujeme s vyšetrovateľmi a berieme to vážne," reagoval hovorca Facebooku vo vyhlásení. "Dodali sme verejné svedectvo, odpovedali sme na otázky a sľúbili, že v tom budeme pokračovať."

K ďalšiemu výraznému prepadu akcií Facebooku došlo v piatok. Spoločnosť totiž po 13 rokoch opustil jej produktový riaditeľ Chris Cox, ktorý patril medzi úplne prvých zamestnancov Facebooku.

Na svojom profile napísal, že firmu opúšťa s "veľkým smútkom". Podobne na odchod kľúčového manažéra reagoval aj šéf Facebooku Mark Zuckerberg. Cox od vlaňajšieho mája šéfoval celej "rodine" facebookových platforiem.

Oznámenie o jeho odchode prišlo pár dní po tom, čo Zuckerberg na korporátnom blogu oznámil svoj plán transformovať Facebook na "platformu zameranú na súkromie". Nemenované zdroje povedali médiám BuzzFeedNews a The New York Times, že za Coxovým odchodom sú nezhody s Zuckerbergom ohľadom budúcnosti firmy.

Zlé správy znepokojili aj investorov

V ten istý deň ako Cox oznámil odchod aj ďalší vrcholový manažér, viceprezident platformy WhatsApp Chris Daniels. Informovaný zdroj povedal agentúre Reuters, že Daniels oznámil svoj úmysel opustiť spoločnosť už pred niekoľkými mesiacmi a svojmu nástupcovi má v pláne počas prechodného obdobia pomôcť.

​Po roku, počas ktorého sa Facebook stretával s početnými škandálmi ohľadom ochrany súkromia, tak pokračuje exodus jeho vysoko postavených zamestnancov. Ich priebežný zoznam zverejnil vlani v októbri server americkej stanice CNBC.

Zrejme najväčším problémom posledných týždňov je však pre spoločnosť piatkový teroristický útok na Novom Zélande, ktorý páchateľ vysielal naživo práve prostredníctvom Facebooku.

Vysielanie útoku na mešity v meste Christchurch, počas ktorého zomrelo päťdesiat ľudí, útočník prenášal takmer 17 minút.

Počas prvých 24 hodín sociálna sieť zmazala 1,5 milióna kópií tohto videa, napriek tomu podľa novozélandských úradov nerobí dosť pre to, aby jeho šírenie zastavila. Momentálna situácia núti sociálnu sieť, aby výrazne zvýšila svoje kapacity na monitorovanie a odstraňovanie škodlivého obsahu.

Zlé správy, ktoré sa v súvislosti s Facebookom objavujú, už spôsobujú obavy aj investorom, uviedla agentúra Bloomberg. Prepad akcií firmy pokračoval aj v pondelok, momentálne sa ich hodnota pohybuje okolo 162 dolárov za kus.

01 - Modified: 2018-12-28 12:25:47 - Feat.: 0 - Title: Priveľká moc a primalá kontrola: zamestnanec Facebooku odhalil zákulisie technologického gigantu
01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 04 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 09:57