StoryEditor

Dva týždne nonstop s jedným z najlepších smartfónov: V čom poráža Samsung konkurenciu?

21.03.2019, 23:01
Diera v displeji, ultrazvukový snímač odtlačkov prstov, dobrá batéria.

Nie je to smartfón, ktorému sa nedá nič vyčítať. No taký sa v skutočnosti, samozrejme, na trhu ešte neobjavil. Samsung Galaxy S10 Plus je aktuálne najvyšším modelom juhokórejského výrobcu a jednoducho má čo ponúknuť aj tomu najnáročnejšiemu používateľovi.

Čo z neho robí favorita rebríčkov? Ponúkame vám prehľad tých dôležitých vecí, na ktoré hľadí väčšina z nás pri kúpe smartfónu. Investícia do tohto zariadenia totiž nie je malá. Na Slovensku sa predáva za 999 eur.

Pozrite si aj video z predstavenia v San Franciscu:

Konštrukcia

Iste, každý si želá telefón, ktorý sa nerozbije. Ak by tu bol vhodný kompromis medzi odolnými smartfónmi a prémiovými vlajkovými loďami, asi by to bol ideál. Aktuálnym trendom je však kombinácia kovu a skla.

Konštrukciu teda treba len jednoducho vyhlásiť za krásnu i krehkú zároveň. Samsung, našťastie, poskytuje aj viacero zaujímavých obalov, ktoré tvar zariadenia skvele zachovajú a prípadne mu ešte rozšíria možnosti.

Z konštrukčnej stránky sa dá telefónu vyčítať istá maličkosť. Hlavné tlačidlo napájania je dosť vysoko. Nijakým pohodlným spôsobom naň prstami nedočiahnete, no po chvíli používania si určite nájdete správny grip a všetko bude v poriadku.

Pavol Funtál / HN

​Čo sa týka tlačidiel, je tu ešte jedna zvláštnosť. Na ľavej strane je hneď pod tlačidlom hlasitosti aj samostatné tlačidlo pre hlasového asistenta Bixby. Nachádza sa tu už od ôsmej generácie, no je ťažké povedať, či ho budete vo veľkom využívať. Skrátka je tam a v prípade potreby si ho môžete „premapovať“ aj na to, aby spustilo nejakú inú aplikáciu.

Pavol Funtál / HN

​Ako jedna z mála vlajkových lodí si telefón i naďalej zachováva 3,5 mm jack na slúchadlá či externý mikrofón, za čo si od nás, staromódnejších používateľov, zaslúži pochvalu. Vlajkové lode konkurencie Huawei či Apple tento konektor už nemajú.

Pavol Funtál / HN

​Ak je to pre vás dôležité, potom Samsung splní vaše želanie. Inak sa vedľa neho nachádza ešte reproduktor, ktorý hrá dostatočne hlasno a pomerne dobre. Okrem toho je tu i druhý reproduktor, ktorý slúži primárne na hlasové hovory, no pri počúvaní hudby či hraní hier tvorí celkom slušný druhý zdroj zvuku, takže hovoríme o duálnom reproduktore.

Displej

Samsung Galaxy S10 Plus má jeden z najkrajších displejov na trhu. Veľmi príjemné zobrazenie farieb a odtieňov v kombinácii s technológiou Dynamic AMOLED si nás získalo.

V porovnaní s Huawei Mate 20 Pro má mierne teplejší odtieň, čo si všimnete najmä pri bielej farbe. V každom prípade, je to otázka vkusu (a hlavne zvyku), pričom my aj tak používame na smartfóne filter modrého svetla. Túto funkciu tu nájdete priamo v rýchlej voľbe po stiahnutí hornej lišty a jej úlohou je aspoň trochu chrániť naše oči.

Displej prichádza so zakrivením na oboch stranách a vďaka tomu vyzerá telefón opticky štíhlejší, ako je v skutočnosti. Kritika hovorí, že kvôli zakriveným hranám si pri chytení telefónu nechtiac stláčate aplikácie a podobne, no z nášho pohľadu je to len otázka zvyku a zakrivený displej nám absolútne vyhovoval.

​Ako prvý smartfón má navyše S10 Plus zabudovaný ultrazvukový snímač odtlačkov prstov v displeji. Vďaka tomu, že berie do úvahy nielen plochu odtlačku, ale aj hĺbku vrúbkov našich prstov, sa považuje za ešte spoľahlivejší ako bežné snímače.

Bol rýchlejší ako Huawei Mate 20 Pro, no musíte si naň chvíľu zvykať, aby ste vedeli, kam presne položiť prst. Treba povedať, že je o zlomok sekundy pomalší, ako sme boli zvyknutí v klasických snímačoch, no v každom prípade vyzerá štýlovo a výrobca bude ešte určite usilovne pracovať na jeho vývoji.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Displej má ešte jednu zvláštnosť. V pravom hornom rohu nájdete dieru. Sú v nej zapustené dva fotoaparáty a je pomerne výrazná. Pred tým s ňou už prišiel na trh Honor View 20 a vyvolala veľké diskusie. Nuž, faktom je, že už výrez v displeji, ktorý ponúkol ako prvý iPhone X, nás pripravil na rôzne anomálie.

Ako sa vraví, človek si aj na palicu zvykne, a používateľom skrátka nijako špeciálne neprekážali. Táto diera v displeji na Samsungu však zaujala a kreatívni ľudia k nej vymysleli neskutočne zaujímavé tapety, v ktorých fotoaparáty vtipne dopĺňajú obrázok.

Alžbeta Harry Gavendová

Výkon

Samsung Galaxy S10 Plus je výkonná mašina. Tradičný benchmarkový test AnTuTu zvládol bez problémov s obrovským skóre vyše 330-tisíc bodov.

Len máloktoré zariadenie na trhu ponúka takýto výkon. V našich končinách máme v zariadeniach procesory Exynos 9820, i keď vo svete sú dostupné aj verzie s procesormi Snapdragon 855. Na testovanie sme mali model s 8 GB pamäte RAM a až 128 GB vnútorným úložiskom. Na nedostatok pamäte sa teda zrejme sťažovať nebudete.

Rovnako ani na nedostatok výkonu, ktorý si priam pýta hranie náročnejších hier či aplikácií, ktoré môžu iné zariadenia poriadne potrápiť. Nestretli sme sa so žiadnym spomaľovaním či nebodaj sekaním.

Zadný fotoaparát

Dva fotoaparáty sú málo, povedali si niektorí výrobcovia, a tak sa čoraz častejšie stretávame s trojicou fotoaparátov. Snímače na zadnej strane majú rôzne funkcie a dopomáhajú tak k čo najlepšiemu výsledku.

Pavol Funtál / HN

​Úprimne, fotenie a nakrúcanie videí s novou eS-desinou je mimoriadny zážitok. Hlavný snímač má rozlíšenie 12 MP a robí skrátka skvelé fotky – z hľadiska farieb, vyváženia svetlých a tmavých plôch, ale aj z hľadiska detailov. Po priblížení obrázku stále vidíte veľkú mieru detailov.

Ďalší snímač pritom slúži na ešte lepšie priblíženie objektov, teda na dvojnásobný bezstratový zoom. Túto funkciu využijete určite mnohokrát. Fotenie nás však mimoriadne bavilo aj vďaka novému ultraširokému snímaču.

Povieme to takto – doteraz ste ani netušili, že presne niečo také potrebujete. Je to skrátka funkcia par excellence. Ak by sme si mali predsa len kopnúť, povieme, že nočná fotka stále nie je to, čo v top modeli Huawei, no stále je na veľmi dobrej úrovni a predstihla aj nové iPhony.

​Mimochodom, širokouhlo môžete nakrúcať aj video, a to až v 4K rozlíšení. Videozáznam je celkovo v rôznych nastaveniach vďaka kvalitnej optickej stabilizácii skrátka výborný. To je zase niečo, čo nemá Huawei Mate 20 Pro (zatiaľ) príliš „vychytané“, avšak nové iPhony patria v rámci nakrúcania tiež k tomu najlepšiemu.

Veľmi dobré video v 4K rozlíšení sníma aj predná duálna kamera. Tá sa stará inak aj o široké selfie fotky, kde sa vojde viac ľudí, alebo zachytíte okolo seba väčší priestor. Kvalita fotografií patrí k absolútnej špičke.

Batéria – zdieľanie energie

Batéria bola v prípade Samsungu trochu mrzutou záležitosťou. A nie, nemáme na mysli len pamätný vybuchujúci Note 7. Minulý rok s príchodom Note 9 sa však veci zmenili a nový Galaxy S10 Plus zvládne už naozaj veľa.

Batéria prichádza s papierovo dostatočnou kapacitou 4 100 mAh, čo je naozaj dostačujúce aj v praxi a bez problémov vydržíte do večera. Kráľom výdrže stále zostáva z bežne dostupných smartfónov v našich končinách Huawei Mate 20 Pro, no Samsung má v rámci batérie jednu vychytávku, akú nemá nikto. Bezdrôtové zdieľanie energie pre príslušenstvo.

​Mobil o mobil sme mohli nabíjať už pred tým, no viete, čo je skutočne pohodlné? Keď si dáte nabíjať svoje inteligentné hodinky tak, že ich len položíte na telefón. Rovnako si môžete nabiť aj slúchadlá. Faktom je, že musí ísť o smart hodinky od Samsungu (napr. Frontier, Galaxy Watch, Watch Active) a slúchadlá Galaxy Buds, no je to veľmi príjemná prvá lastovička.

Budete potrebovať skrátka o niekoľko káblov menej, a to aj v momentoch, keď ste na cestách. Navyše, duálne zdieľanie energie vám umožní nabíjať telefón – ktorý rovno nabíja slúchadlá či hodinky. Fakt super. Samsung Galaxy S10 Plus navyše ponúka aj dosť rýchle nabíjanie batérie.

Summa summarum, Samsung položil latku poriadne vysoko a sme zvedaví na reakcie ďalších svetových výrobcov. Huawei predstaví svoju novinku už budúci týždeň v Paríži a Apple zrejme svoj tromf odprezentuje až v druhej polovici roka.

Už teraz však môžeme povedať, že kúpou Samsung Galaxy S10 Plus nič nepokazíte. Je to naozaj multifunkčný telefón, ktorý ulahodí náročným zákazníkom. 

01 - Modified: 2019-02-26 22:37:23 - Feat.: 0 - Title: Samsung má novú konkurenciu. Skladací smartfón predstavil už aj Huawei 02 - Modified: 2018-12-30 23:14:40 - Feat.: 0 - Title: Tento telefón môžete zaradiť do užšieho výberu 03 - Modified: 2019-03-06 06:08:10 - Feat.: 0 - Title: Huawei P30 je na ceste. Čím prerazí na trhu? 04 - Modified: 2019-03-11 08:47:15 - Feat.: 0 - Title: V kauze Huawei ide o boj na trhu s technológiami 05 - Modified: 2019-03-08 22:04:45 - Feat.: 0 - Title: Tento telefón je dobrou voľbou do 300 eur
01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 21:41