Pixabay
StoryEditor

Očakávaná PlayStation 5 vyjde na budúce Vianoce. Prinesie tieto novinky

09.10.2019, 13:34
Nová generácia hernej konzoly Sony sa oficiálne volá PlayStation 5 a na trhu sa objaví na Vianoce 2020, rovnako ako konkurenčné zariadenie od Microsoftu.

"S potešením vám môžem oznámiť, že naša konzola novej generácie sa bude volať PlayStation 5 a predávať sa začne na Vianoce 2020," uviedol na blogu Ryan. Vyjde teda v rovnakom období ako konkurenčná konzola od Microsoftu, uvádza portál iDnes.cz.

Najnovšie zverejnené informácie sa týkajú prepracovaného ovládača, pri ktorom Sony sľubuje dve "kľúčové inovácie". Prvá sa týka vibrácií, ktoré budú nahradené haptickou odozvou. Budeme tak vnímať veľký rozdiel napríklad medzi tým, keď narazíme v závodnej hre autom do steny alebo zrazíme protihráča počas futbalového zápasu. Haptická odozva má rozlíšiť aj jemnejšie nuansy, napríklad beh v tráve či brodenie sa blatom.

Druhá novinka sa týka prispôsobiteľnosti zadných tlačidiel L2 a R2. Vývojári totiž budú môcť naprogramovať silu odporu pri ich stláčaní. "To v kombinácii s haptickou odozvou môže sprostredkovať silný zážitok, ktorý lepšie simuluje rôzne akcie," verí Sony.

Na čo sa môžeme tešiť?

Magazín Wired potom exkluzívne potvrdil, že nový Dualshock 5 má konektor USB-C, batériu s väčšou kapacitou a vylepšený reproduktor. Kompletne prepracované bude tiež užívateľské rozhranie, ktoré viac zohľadňuje sociálne prvky.

PlayStation 5 využije 100GB optické disky, inštalácia hier na disk je však povinná. Bude sa však dať upraviť, napríklad nainštalovať len príbehovú časť alebo len multiplayer.

Herný zážitok má zlepšiť prítomnosť SSD, ktorý podstatne skráti nahrávacie časy. Demonštrovala to ukážka, v rámci ktorej sa rovnaká scéna z hry Spider-Man na PlayStation 4 Pro načítala za pätnásť sekúnd, zatiaľ čo na vývojárskom kite za 0,8 sekundy.

Táto zmena podľa niektorých vývojárov zmení aj samotný spôsob, akým sa budú hry navrhovať. Marco Thrush z Bluepoint Games (naposledy remaster Shadow of the Colossus) si napríklad pochvaľuje, že hráča už nebudú musieť umelo zdržiavať, aby sa načítali ďalšej časti úrovne.

Vianočná novinka od Sony

Na nových hrách pracuje už mnoho štúdií. Isté je, že na PlayStation 5 vyjde napríklad Death Stranding a počítame aj s vylepšenou verziou očakávaného hitu The Last of Us Part 2, ktorá sa na súčasnú PlayStation 4 pozrie vo februári 2020.

Konzola tiež bude podporovať ray-tracing, ktorý sa zatiaľ v hrách príliš nevyskytuje. Jedinou hrou, ktorá túto modernú technológiu doteraz dokázala poriadne implementovať, je Control, dá však predpokladať, že sa teraz viac rozšíri.

PS5 bude mať pritom jej podporu implementovanú už na hardvérovej ​​úrovni. Na PlayStation 5 sa tiež budú dať hrať hry z PlayStation 4.

01 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 02 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 03 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 04 - Modified: 2024-03-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Veľký únik prezrádza detaily o PlayStaion 5 Pro. Priniesť má trojnásobne vyšší výkon, na pulty má doraziť už tento rok 05 - Modified: 2024-03-13 09:54:13 - Feat.: - Title: Je rozhodnuté. Apple umožní užívateľom iPhonov v EÚ sťahovať aplikácie z webových stránok
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 00:07