StoryEditor

Kedy vznikol internet? Podľa mnohých pred 30 rokmi

01.01.2013, 23:05
Kandidátov na správny dátum je niekoľko, medzi tých najsilnejších patrí 1. január 1983.




Stanoviť vek internetu je podobne ťažké, ako vybrať presný dátum narodenia Járy Cimrmana. Kandidátov na ten správny dátum je niekoľko. Medzi tých najsilnejších patrí 1. január 1983.

Dátum 1.1.2013 teda nie je len dvadsiatym výročím vzniku samostatnej Slovenskej republiky, je súčasne aj významným výročím celosvetového Internetu. Pretože práve pred tridsiatimi rokmi, konkrétne 1.1.1983, došlo v jeho histórii k veľmi významnej udalosti. Dokonca tak významnej, že ju niektoré zdroje interpretujú ako dátum vzniku samotného Internetu. Išlo pritom len o technologickú zmenu - nahradenie jedného komunikačného protokolu druhým.

O tom, či práve dátum 1.1.1983 považovať za deň vzniku Internetu, sa dodnes vedú dohady. Kandidátov na tento míľnik je totiž viac. Môže to byť napríklad aj 1. septembra 1969, kedy bola spustená zárodočná sieť ARPAnet, z ktorej sa neskôr vyvinul Internet. Potom by bol Internet podstatne starší a tento rok by mal už 44 rokov. Ďalšou možnosťou je zaradiť vznik internetu do roku 1974, kedy toto meno prvýkrát zaznelo. Stalo sa tak na jednej odbornej konferencii, keď autori dnešných protokolov TCP / IP, páni Vint Cert a Robert Kahn, opisovali, ako tieto nové protokoly umožnia napájanie ďalších sietí na už spomínanú sieť ARPAnet - a potrebovali nejako pomenovať to, čo týmto napojovaním vznikne. Termín "internet", ktorý použili, im vyšiel skrátením z anglického Internetwork, ktorý značí sústavu vzájomne prepojených sietí (Interconnection of networks).

Ak by sme vznik Internetu skutočne datovali do roku 1974, mal by teda tento rok 39 rokov. Lenže ono od roku 1974 ešte nejakú dobu trvalo, než sa vízie oboch autorov protokolov TCP / IP naplnili. Ako skutočne došlo k onomu napojovaniu ("nabaľovanie") ďalších sietí na pôvodnú sieť ARPAnet, a ako táto sieť splnila svoju "zárodočnú" úlohu - ako sa stala zárodkom postupne vznikajúceho Internetu. To bol skutočne postupný a dlhodobejší proces, ktorý sám mal niekoľko míľnikov.

Jedným z nich bol august 1982, kedy sa termín "Internet" prvýkrát dostáva do technických štandardov, vydávaných vo forme dokumentov RFC. Išlo konkrétne o dokument RFC 822, ktorý položil základ dodnes veľmi používanej elektronickej pošty. A práve v tomto dokumente sa namiesto do tej doby používaného termínu "sieť ARPANET" prvýkrát objavuje pojem "ARPA Internet". Bolo práve toto formálnym uznaním skutočnosti, že sa zo zárodočnej siete ARPAnet stala sústava vzájomne prepojených sietí, čiže internet?

Pravdou je, že internetov (teda akýchkoľvek sústav vzájomne prepojených sietí, s malým počiatočným i) dnes existuje veľké množstvo. Je pokojne možné, že jeden taký máte potrebné doma a ste jeho výlučnými vlastníkmi. Ale Internet s veľkým začiatočným I je na našej planéte dodnes stále len jeden. Aj keď mnohí by ho radi nejako rozparcelovali, rozobrali si ho a podriadili svojim vlastným predstavám.

Ale späť k otázke datovania vzniku Internetu: termín 1.1.1983 súvisí so zásadnou technickou zmenou. Práve v tento deň sa totiž v celej sústave vzájomne prepojených sietí - či už to už bol Internet či ešte nebol - prestal používať pôvodný protokol NCP (Network Control Program), a naďalej sa mohli používať už len protokoly TCP / IP. Bola to vtedy zaujímavá a celkom účinná aplikácia metódy cukru a biča: grantová agentúra ARPA, ktorá všetko financovala, dala peniaze ako na implementáciu nových protokolov TCP / IP, tak i na ich nasadenie (cez distribúciu nových verzií BSD Unixu). Tým "osladil" ich nástup - a bičom zapraskala nad hlavami tých, ktorí na tieto protokoly neprešli. Pretože počnúc 1. januárom 1983 už si s pôvodným protokolom NCP "ani neškrtnú".

Bol teda 1. január 1983 dňom, kedy sa zrodil Internet? Alebo Internet už existoval aj pred týmto dátumom a je teda starší? No, možno táto otázka nie je úplne dôležitá. Asi sa toľko nestane, keď ju ponecháme na dohady, ktoré tak ako tak prebiehajú a prebiehať budú. Podstatnejšie je to, akú úlohu dnes Internet hrá v našich každodenných životoch a k čomu nám slúži. Najnovším príkladom môže byť novoročné oznámenie českého prezidenta, ktorý snáď nikdy nemal pre Internet slová chvály a uznania. Ale keď teraz vyhlasoval svoju amnestiu, jej konkrétnu podobu zavesil práve na Internete.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
12. apríl 2024 22:29