StoryEditor

Prestaňte nenávidieť veľké displeje. Možno už malé nebudete chcieť

03.01.2016, 23:00
Mnoho používateľov stále požaduje malé telefóny. Je však možno na čase, aby vyskúšali smartfón s veľkým displejom.

Veľa používateľov stále žiada smartfóny relatívne drobných rozmerov a s malým displejom. Napriek tomu inteligetné telefóny neustále rastú. Je na čase, aby si zástancovia miniatúrnych displejov zvykli a skúsili poriadnu uhlopriečku. Mnohí totiž možno nebudú chcieť späť, píše server iDnes.cz

Svet smartfónov sa rýchlo mení a doby, kedy inteligetný telefón s uhlopriečkou päť palcov vyzeral ako obor, sú dávno preč. A smartfóny s uhlopriečkou pod štyri palce prakticky neexistujú.

Napriek tomu sa nájde rad ľudí, ktorí inteligetný telefón s veľkou uhlopriečkou displeja nechcú. Lenže veľakrát je to len odmietanie z nevedomosti. Niekedy stačí len zlá skúsenosť s niektorým z veľkých modelov, ktorý práve danému používateľovi nesadol.

Pravdou je, že pre väčšinu používateľov je "malá" uhlopriečka displeja, teda povedzme do piatich palcov, akúsi bezpečnou voľbou. Pri týchto smartfónoch sú ešte schopní telefón ovládať relatívne ľahko jednou rukou a tvrdia, že sa im pohodlne drží. Lenže veľké smartfóny majú rad iných výhod.

Veľká uhlopriečka je pohodlná z hľadiska čítania akýchkoľvek informácií, je skvelá pre sledovanie videa, hranie hier a ďalšie činnosti. Dostatočne veľký smartfón dokáže ľahko nahradiť menší tablet, okrem iného aj preto phablet (veľký smartfón) získal svoju pôvodnú popularitu. 

Padne do ruky

Mnohí zástancovia malých displejov tiež argumentujú, že sa im na malom displeji lepšie píše - väčšinou jednou rukou. Lenže ak chcete písať rýchlejšie, na veľkom displeji sa zase rýchlejšie a pohodlnejšie píše oboma rukami. Navyše väčšina prerastených smartfónov má minimálne pre klávesnicu režim pre písanie jednou rukou.

Z hľadiska ovládania platí takmer to isté, ako z hľadiska "padnutia" do ruky. Každý z veľkých smartfónov je trochu iný a je zložitejšia si vybrať. Čo sa rozmerov a konštrukcie týka, mnoho ľudí argumentuje, že sa im telefón zle drží. Lenže čo je pre niekoho nepohodlné, pre iného môže fungovať, je potrebné si skúsiť viac riešení. Hladké plastové telo môže v ruke typicky kĺzať, obzvlášť ak sa užívateľovi viac potia dlane. 

Kov tiež nie je univerzálne riešenie pre každého, záleží aj na konkrétnych tvaroch telefónu. To isté platí pri ovládaní, niektoré modely dovolí gestom zmenšiť celý obsah obrazovky, iné majú napríklad špeciálne plávajúce ikony, ktoré možno umiestniť kamkoľvek na obrazovku. Inokedy sa dá prispôsobiť spodná lišta s ovládacími tlačidlami. Navyše existujú aj aplikácie tretích strán, ktoré ovládanie jednou rukou i pri veľkej uhlopriečke uľahčia.

Na veľké uhlopriečky sme si aj my relatívne rýchlo zvykli. Úprimne, nikto z nás v redakcii vlastne už malý smartfóne nechce. Jedinou ich výhodou je totiž to, že sa lepšie nosí vo vrecku. Ale do piatich palcov sa do vrecka pohodlne zmestí takmer každý telefón, 5,5 palca sa do pánskych nohavíc tiež zmestí, hoci chápeme, že to už nemusí byť pohodlné. 

Treba ho vyberať pozornejšie

Ale vrecko saka alebo bundy zafunguje vždy skvele, takže zostáva vyriešiť, čo s „prerasteným kúskom“ v lete, keď práve vyrazíme v tričku a šortkách. Obzvlášť ženy, ktoré na veľkosť telefónov často nadávajú, pritom toto vôbec riešiť nemusí, kabelku nosí skoro vždy.

Veľký smartfón je nutné si poriadne vyskúšať a bohužiaľ u neho viac platí, že je potrebné si ho lepšie a detailnejšie vyberať. No v obchodoch toľko telefónov nie je a už vôbec sa nedá hovoriť o tom, že by si mohol záujemca telefón napríklad na týždeň vyskúšať, to je naozaj minimálna doba, za ktorú sa dá veľkej uhlopriečke prispôsobiť. Je otázkou, čo s tým môžu výrobcovia robiť. Obzvlášť tí, ktorí by radi predávali predovšetkým obrie a prerastené smartfóny.

A čo že to vlastne je ten prerastený telefón? V redakcii sa zhodneme, že uhlopriečka okolo päť palcov je dnes vlastne takou normou. Pri väčšine modelov si pri testoch pomerne ľahko zvykneme na uhlopriečku 5,5 palca, ale napríklad 6 palcov už je väčšinou naozaj veľa. Aj keď záleží naozaj na konkrétnom kúsku.

A čo vy? Aká uhlopriečka vyhovuje vám? A ste si touto voľbou úplne istí? Podeľte sa o svoje skúsenosti v diskusii.

01 - Modified: 2007-12-19 23:23:46 - Feat.: 0 - Title: Nákupy v Poľsku? Bude to ešte ľahšie
01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 05 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:28