StoryEditor

Naučte sa 10 skrytých funkcií Windowsu

18.11.2013, 01:41
Autor:
dpidpi
Nový Windows ponúka bezdotykové ovládanie či rýchle vypnutie počítača.

Posledná aktualizácia Windowsu na verziu 8.1 priniesla viacero zmien. Ak tento operačný systém používate, pozrite sa, čo dokáže. 

1. Zabudnite na Štart

Do Windowsu sa viete prihlasovať aj bez toho, aby ste museli vchádzať do prostredia štartu. Aby ste sa ocitli ihneď na ploche, stačí kliknúť pravým tlačidlom kdekoľvek s myškou a zvoliť vlastnosti. Následne vojdite do druhej zložky v tabuľke s názvom navigácia a zvoľte v ponuke štartu prvú možnosť, ktorá vás po prihlásení prenesie priamo na plochu. 

2. Automatické ukladanie obrazovky

Nová šikovná skratka (tlačidlo Windows) Win + PrntScr vám umožní robiť snímky obrazovky tak, že obrázok sa vám automaticky uloží do knižnice s obrázkami. Pri skratke Win + Alt + PrntScr vám systém automaticky uloží snímku len práve otvoreného programu, nie celej obrazovky. Nemusíte tak už pre túto funkciu využívať napríklad maľovanie, kde bolo obrázok potrebné nakopírovať. 

3. Bezdotykové ovládanie

Nová aplikácia Food & Drink, teda jedlo a pitie umožňuje pri zariadeniach, ktoré majú prednú kameru, využívať pri prezeraní receptov bezdotykové ovládanie. Teda napríklad pri varení sa nemusíte dotýkať počítača či tabletu. Stačí len pred webkamerou zamávať, na ktorú stranu sa má obrazovka či strana posunúť. 

4. Skryté rýchle menu

Pre okamžité spustenie príkazu, reštartovanie či vstúpenie do nastavení siete môžete využívať aj skryté menu, ktoré spustíte skratkou Win (tlačidlo Windows) + X. Cez túto možnosť viete počítač aj okamžite vypnúť. 

5. Efektné vypnutie 

Microsoft integroval do nového systému aj možnosť vypnutia potiahnutím obrazovky smerom dole. Táto funkcia je ale štandardne deaktivovaná. Pre jej zapnutie musíte do príkazového riadku (Spustiť) zadať výraz slidetoshutdown.exe. Tento odkaz si následne viete skopírovať na plochu či do prostredia štartu pre rýchle a zaujímavé vypnutie systému. 

6. Ukryté aplikácie Štartu

Všetky doplnky, ktoré máte nainštalované v prostredí Štartu alebo Metro, viete spúštať ešte pred vstupom do tohto prostredia jednoducho z plochy. K priečinku vedie skrytá cesta, cez príkazový riadok (Spustiť). Musíte doň zadať shell:AppsFolder. Z tohto priečinka si následne viete urobiť odkaz. Program tak spustíte už priamo z plochy. 

7. Ukáže všetko

Skratka Win + Tab v prostredí Metro či Štart ukáže prehľadne všetky spustené aplikácie. Rovnako medzi nimi viete prechádzať rýchlejšie než klasickou cestou. 

8. Notifikácie 

Ak vás otravujú neustále upozornenia niektorých aplikácií, viete ich vypnúť. Mimoriadne vhodné pre majiteľov tabletov, ktorých cez noc nemusia otravovať žiadne zvuky. Stači prejsť do nastavení, následne otvoriť vyhľadávanie a aplikácie až k notifikáciám. Tu si viete prestaviť, počas ktorých hodín vás nemá Windows vyrušovať. 

9. Synchronizácia

Vstavaný SkyDrive vie v novom operačnom systéme prenášať medzi dvojicou počítačov množstvo údajov. Teda podmienkou je prihlásenie pod rovnakým Microsoft účtom a pripojenie na internet. Synchronizovať viete napríklad všetky dokumenty, ktoré si rozpracujete na počítači v práci, a nájdete ich aj u seba doma. Stačí len prehľadať nastavenia SkyDrive a zvoliť, čo si chcete nechať synchonizovať. Táto možnosť je vhodná aj pokiaľ si zakúpite nový počítač a chcete nastavenia a súbory preniesť automaticky. 

10. Rovnaké pozadie

Prostredie Štartu si viete lepšie prispôsobiť rovnakým pozadím, ktoré máte aj na ploche. Nemusíte sa tak pozerať na tvary či farby, ktoré vám nič nehovoria. Stačí otvoriť nastavenia v takzvanom charm menu (prejdite myšou na pravý horný okraj obrazovky) a zvoľte personalizácie.

Zdroj: techradar.com, pcworld.com

Snímky: techradar.com, Microsft, archív

01 - Modified: 2005-09-15 23:38:47 - Feat.: 0 - Title: Valachovič opäť hrdinom, tentoraz smutným
01 - Modified: 2023-02-07 17:06:24 - Feat.: - Title: Microsoft rozširuje vzdelávacie programy 02 - Modified: 2019-11-12 10:56:59 - Feat.: - Title: Kvíz, ktorý vás aj niečo užitočné naučí. Poznáte klávesové skratky? 03 - Modified: 2019-10-08 14:18:10 - Feat.: - Title: Chcete mať videá a fotky ako profík? Toto sú najnovšie technologické vychytávky 04 - Modified: 2018-07-26 08:06:00 - Feat.: - Title: Xbox umožnil hráčom vytvárať si vlastné dizajny pre herné konzoly 05 - Modified: 2018-02-02 21:38:30 - Feat.: - Title: Chceli opraviť katastrofálne chyby v procesoroch, situáciu sa im však podarilo ešte zhoršiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 11:14