StoryEditor

Tipy a triky, ako byť majstrom vo vyhľadávaní cez Google

23.02.2014, 00:06
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Návod ako najrýchlejšie a najefektívnejšie nájsť požadované informácie cez internet.

Viete presne, čo chcete, ale neviete, ako to nájsť? Miesto metódy  pokus-omyl a zúrivého preklikávánia odkazov skúste používať Google vrátane jeho pokročilých funkcií. Rozhodne ich nepoužijete pri každom vyhľadávaní, ale  niekedy ušetria čas aj nervy.

Vývojári najpoužívanejšieho vyhľadávača to samozrejme vedia a pridávajú stovky funkcií a kritérií, ktoré umožňujú nájsť požadované informácie ihneď. "V roku 2006 sme sa teda presunuli do fázy, kedy vyhľadávač istým spôsobom chápe význam slov, a začali sme pracovať na metóde, kde chápe používateľov zámer," vysvetlil nám viceprezident Googlu Amit Singhal, ktorý má vyhľadávanie na starosť.

Google vám jednoducho výsledky prispôsobí. Napríklad vezme do úvahy vašu polohu a nebude hľadať kaviareň v Kalifornii, ale v Košiciach. 

Lenže všetky tieto personalizácie a funkcie majú aj tienistú stránku. Keď chcete nájsť niečo naozaj špecifické alebo pre vás neobvyklé, budete to mať o trochu ťažšie. Práve preto sa oplatí vyskúšať tieto triky a osvojiť si tie, ktoré sa vám osvedčia. Vďaka nim budete mať vyhľadávanie pod kontrolou a to, čo hľadáte, nájdete rýchlejšie.

Filtre | Vyberte si presne, čo hľadáte

Asi najužitočnejšie sú rýchle filtre; stačí pár kliknutí a z výsledkov vyhľadávania vyberiete iba to, čo vás zaujíma. Predtým boli tieto filtre „viac na očiach“, no teraz sa schovávajú pod nenápadným tlačidlom "Vyhľadávacie nástroje".

Filtrov je k dispozícii celá rada a líšia sa podľa toho, v akej časti Google hľadáte. Medzi videoklipmi môžete určovať ich dĺžku, zatiaľ čo pri obrázkoch uviesť ich veľkosť, farbu alebo dokonca to, za akých okolností obrázok môžete použiť (licencia).

Pri prehľadávaní obrázkov si môžete vďaka filtrom vybrať je tie, ktoré majú voľnú licenciu.

Jazyk | Nenechajte si nič vnútiť, vyberte jazyk podľa seba

Google ako globálny líder musí zvládať vyhľadávania v rôznych jazykoch. Ponúkne vám teda vyhľadávanie v tom jazyku, ktorý považuje za váš hlavný. Ak sa vám to nepáči, máte možnosť to zmeniť:

  • Adresa www.google.com / NCR zaistí, že vás Google nepresmeruje na stránku podľa vašej súčasnej polohy. Skratka NCR znamená "no country redirect", teda "žiadne presmerovanie podľa krajiny".
  • Môžete sa tiež prihlásiť a potom si vybrať, ktorý jazyk chcete používať.
  • Na translate.google.com môžete prekladať slová, vety i celé webové stránky, alebo môžete využiť prekladý widget pre prehliadače Chrome a Firefox .

 

Podmienky | Vyjadrite sa úplne jasne 

Ak sa nechcete spoliehať na to, že Google správne odhadne, o čo vám pri zadávaní ide, použite operátorov pre upresnenie.

    •    OR medzi dvoma výrazmi znamená, že stačí, aby stránka splnila aspoň jednu podmienku, nie obe.

    •    Úvodzovky znamenajú, že Google musí nájsť na stránke priamo konkrétnu frázu.

    •    Mínus (-) signalizuje jednoznačné odmietnutie. Stránky, ktoré danej podmienke vyhovujú, nebudú do výsledkov zaradené

    •    Menej známy je operátor AROUND (vzdialenosť), ktorý určí, že dva výrazy musia byť nájdené blízko seba.

    •    Rozsah čísel určíte pomocou dvoch bodiek, teda napr. 2008 .. 2010.

    •    V angličtine si môžete pomôcť aj vlnovkou (~), ktorá značí, že Google má hľadať dané slovo vrátane jeho synoným. Napr. ~ Tutorial nájde okrem tutoriálov aj stránky obsahujúce guide a manual.

Príklad: prvá AROUND(5) "počítačová myš" vynález OR prototyp-potkan

Vyhľadá: slovo "prvý" sa musí vyskytovať v okolí piatich slov od frázy "počítačová myš". Stačí, aby na stránke bolo slovo "vynález" alebo slovo "prototyp" a nesmie sa tam vyskytovať slovo "potkan".

 

Spresnenie | Špecifikujte svoje hľadanie

Možno najužitočnejšie a pritom stále málo používané je spresnenie, kde sa má dané vyhľadávané slovo vyskytovať.

    •    Site: umožní obmedziť, v rámci akej domény sa vyhľadávanie uskutoční. Môžete použiť site: sk pre vyhľadávanie len v slovenských doménach (pozor, neznamená to, že vyhľadávate vo všetkých v slovenských stránkach), site: wikipedia.org obmedzí vyhľadávanie na danú doménu (všetky jazykové verzie) a site: hnonline.sk hľadá len v našej rubrike.

    •    Intitle: zase vyhľadáva v titulku stránky, čo sa hodí, ak chcete napríklad vyradiť z vyhľadávania diskusiu (pridáte-intitle: diskusia).

    •    Inurl: je to isté, ale pre adresu URL.

    •    Filetype: vám umožní špecifikovať typ súboru.

U špecifických typov vyhľadávania potom fungujú aj ďalšie upresnenia. Napríklad pri vyhľadávaní v odborných článkoch ( Google Scholar ) môžete obmedziť autora článku pomocou author:

Ak si nechcete mozgové závity zapĺňať týmito skratkami, alebo ak ich použijete len občas, môžete si nechať pomôcť Rozšíreným vyhľadávaním (schované dole v Nastavenie). Tu môžete vyplniť vyššie zmienené obmedzenia alebo vylúčenia do separátnych textových políčok.

 

Okamžité informácie | Úryvky s presnou odpoveďou 

Niekedy vôbec nemusíte hľadať stránku, na ktorú sa z Googlu prekliknete. Rad bežných otázok totiž vie Google zodpovedať úplne sám a prekvapivo dobre. Nájdete tak počasie, športové výsledky, vypočítate príklady či pozriete aj aktuálne kurzy. 

Rýchly prehľad o počasí získate tvarom počasie (mesto) alebo naopak

O tom, že Google vie počítať, asi nikto nepochybuje. V roku 2012 na príklady začal odpovedať aj kalkulačkou, takže s výsledkom môžete rovno ďalej pracovať

Vyhľadávanie podľa obrázkov | Stačí ho len „pretiahnuť“ 

Veľmi zaujímavý tip, ktorý Google vo svojom hľadaní obrázkov ponúka, je tu už skoro tri roky, ale stále môže niekoho prekvapiť. Ak chcete nájsť obrázky podobné tomu, ktorý vidíte, môžete obrázok jednoducho nahrať alebo pretiahnuť na vyhľadávacie políčko. Google vám potom ponúkne obrázky rovnaké alebo podobné. Hodí sa napríklad na overenie toho, či ide o hoax alebo pôvodný zdroj.

iDnes.cz

Pavel Kasík

01 - Modified: 2006-02-01 14:13:00 - Feat.: 0 - Title: Trebuľa označil návrh rozpočtu KSK za údržbársky
01 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 03 - Modified: 2024-03-29 09:33:04 - Feat.: - Title: Dovolenka s deťmi: Viete, ako by mala vyzerať, aby si ju naplno užili všetci? 04 - Modified: 2024-03-26 16:42:22 - Feat.: - Title: Cestovanie v štýle slávneho agenta 007. Máme pre teba tipy na destinácie, v ktorých sa budeš cítiť ako James Bond na misii 05 - Modified: 2024-03-23 07:44:07 - Feat.: - Title: Elegantná a neprehliadnuteľná orchidea: Pozrite sa, ako sa správne starať o túto izbovú krásku
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:42