StoryEditor

iPhone zlodeji nechcú. Apple mu dal výbornú ochranu

03.07.2014, 18:14
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Zatiaľ, čo krádeže iných značiek stúpajú, iPhone zlodeji nechcú. Po krádeži sa nedá kvôli pokročilej ochrane používať.

Výrobcovia smartphonov pravdepodobne našli cestu, ako rapídne znížiť množstvo krádeží. Cestu ukázal Apple, ktorý takmer pred rokom so systémom iOS 7 predstavil funkciu "Kill Switch”, a vďaka nej klesol počet krádeží iPhonov. Úspech je taký veľký, že od budúceho leta bude táto funkcia v USA povinná pre všetkých výrobcov, a tak sa jej dočkáme vo vylepšenej podobe plošne vo všetkých telefónoch. 

Nepoužiteľný telefón

S rastúcou popularitou smartfónov rastie aj množstvo ich krádeží - a to rýchlejšie ako samotné predajné čísla inteligentných telefónov. Úrady sa preto snažia nájsť riešenie, ako počty krádeží znížiť, a zdá sa, že cesta ako to dosiahnuť je na svete.

Aktuálne dáta z New Yorku, San Francisca a Londýna totiž ukazujú, že po uvedení funkcie kill switch v iOS 7 sa významne znížili počty krádeží iPhonov. 

V spomínaných mestách porovnali úrady údaje z šiestich mesiacov pred uvedením iOS 7 a šiestich mesiacov po uvedení nového systému. Výsledkom sú až prekvapivo vysoké čísla: v San Franciscu poklesol počet krádeží iPhonov o 38%, v Londýne o 34%.

V New Yorku porovnávali obdobia za prvých päť mesiacov tohto a minulého roka, aj tam zaznamenali výrazné poklesy - v prípade lúpeží (väčšinou pod hrozbou násilia) došlo k 19% poklesu, pri „štandardných“ krádežiach došklo potom k 29% poklesu. Naopak počty krádeží prístrojov od Samsungu, bez obdobnej technológie za rovnaké obdobie vzrástli o 51%. 

Ochrancovia zákona všetko pripisujú funkcii, ktorá umožní na diaľku zamknúť alebo vymazať telefón takým spôsobom, že je pre útočníka úplne nepoužiteľný.

Od júla budúceho roka tak bude takáto výbava vo všetkých smartphonoch v USA povinná.  Prakticky sa však pre nich veľa nezmení. Podobnú funkciu totiž väčšina ponúka už dnes, len nie až tak dokonalá.

Pozor pri predaji

Kedykoľvek sa niekto pokúsi v iPhone zrušiť možnosť nájdenie telefónu na diaľku alebo ho dokonca resetuje do továrenského nastavenia, prístroj sa sám uzamkne. Pre jeho odomknutie je potrebné zadať Apple ID a heslo pôvodného používateľa, čo sú pochopiteľne údaje, ktoré väčšinou zlodej nepozná a nemôže ich zistiť. Telefón je tak nepoužiteľný. 

Práve tento detail by teraz v rámci nariadenia mali prevziať aj ostatné operačné systémy, teda predovšetkým Android a Windows Phone. Na existenciu funkcie budú musieť mysliť používatelia aj pri predaji svojho telefónu - najprv bude nutné prístroj vymazať, potom zadať prihlasovacie údaje a až potom ho môže začať využívať nový majiteľ. 

To mimochodom pomôže ochrániť súkromie pôvodného používateľa, nezriedka sa stáva, že telefón jeho predchádzajúci majiteľ predá aj s množstvom fotografií a ďalšími vlastnými dátami. 

iDnes.cz

Luděk Vokáč 

Snímky: Reuters

01 - Modified: 2006-07-21 16:42:43 - Feat.: 0 - Title: Krajina zasľúbená príliš veľa národom
01 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 02 - Modified: 2024-02-15 13:08:04 - Feat.: - Title: Tragická správa pre našu krajinu. Slovensko nedokáže dostatočne chrániť ženy pred násilím, zhodujú sa odborníčky 03 - Modified: 2023-11-11 12:00:00 - Feat.: - Title: Europarlamentný výbor schválil uznanie dúhových rodín. Ak návrh prejde, garantované práva budú mať aj na Slovensku 04 - Modified: 2023-08-11 10:02:33 - Feat.: - Title: BMW rozstrieľalo luxusnú „sedmu“. Špičkový tank je prvým modelom svojho druhu 05 - Modified: 2023-07-14 20:08:10 - Feat.: - Title: Medveď stratil súkromie aj strach. Problémom sú vnadiská pár sto metrov od školy, vraví ochranár
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:54