StoryEditor

Apple prikázal mohutnú výrobu nového iPhonu. Chce prekonať rekord

28.07.2014, 14:08

Apple pripravuje uvedenie ďalšej generácie iPhonu v rekordne veľkom objeme. Podľa serveru Wall Street Journal kalifornská značka u svojich dodávateľov zadala výrobu 70 až 80 miliónov kusov chystanej ôsmej generácie prístroja. Toľko kusov má z výrobných liniek však vzísť ešte do konca tohto roka.

Vlani Apple vôbec prvýkrát súčasne predstavil dva rôzne iPhony, plnohodnotného nástupcu "päťky" s označením 5s totiž doplnil cenovo o niečo dostupnejší model 5c, ktorý priniesol hardvér minulej generácie v plastovom šasi.

V prvej objednávke pritom Apple svojich dodávateľov žiadal o 50 až 60 miliónov kusov spomínanej dvojice modelov. Tento rok sa teda situácia bude opakovať. Opäť sa totiž chystá uvedenie dvoch prístrojov, avšak rozdiely budú oveľa väčšie, než tomu bolo v minulom roku.


Prečítajte si aj: Svet čaká na nový iPhone 6. Takto má skutočne vyzerať


Okrem iPhonu 6 so 4,7 palcovým panelom totiž šéf značky Tim Cook spolu so svojím tímom s najväčšou pravdepodobnosťou predstaví aj vôbec prvý phablet značky, ktorého displej dorastie do veľkosti 5,5 palca. Viditeľne väčší oproti minulému roku bude aj objem výroby a tým aj predajov.

Úlohy výrobcu menšieho modelu sa zhostí Foxconn a Pegatron, hromadná výroba by mala začať už počas augusta tohto roku. Phablet potom budú kompletizovať linky spoločnosti Hon Hai, produkcia má začať v priebehu septembra.

Očakávaná dvojica prístrojov by mohla stanoviť nový rekord čo sa týka uvedenia produktu s „nakusnutým jablkom“ na trh, záujem kupujúcich bude celkom iste enormný, a to počas celej vianočnej sezóny. Doteraz najúspešnejšiu  zaznamenal Apple práve vlani, kedy vo štvrtom kvartáli predal celkovo 51 miliónov iPhonov.

Predpovede analytikov pre uplynulý druhý štvrťrok sú ale tiež priaznivé, hoci objem bezmála 36 miliónov udaných iPhonov nepôsobí vedľa predchádzajúcej cifry nijak impozantne, predsa len je to medziročný nárast o pätnásť percent.

Čaká sa obrovský odbyt v Číne

Apple si sľubuje značný nárast dopytu po chystaných prístrojoch v Číne, kde sa telefóny s veľkými displejmi tešia nesmiernej obľube. Množstvu užívateľov totiž na rozvojových trhoch taký telefón nahradí aj počítač. Zárukou vysokého odbytu je tento rok uzavreté partnerstvo s China Mobile, ktorý je aktuálne najväčším operátorom sveta. 

Práve v ohľade veľkosti displeja iPhone voči konkurencii značne zaostáva, posledná dvojica 5s/5s má štvorpalcové panely. Takáto veľkosť je u telefónov s Androidom alebo Windows Phone známkou pre vôbec najnižšiu cenovú kategóriu. Oproti tomu iPhone patrí medzi najdrahšie telefóny na trhu.

Vzrastajúcu obľubu týchto telefónov dokazuje výskum spoločnosti Counterpoint Research, podľa ktorého 98 percent všetkých v máji predaných telefónov s Androidom cenovky nad 400 dolárov malo displej väčší ako 5 palcov.

Možno ale stojíme pred súmrakom špičkových smartfónov za cenu okolo 730 eur. Agresívni čínski výrobcovia na čele so spoločnosťou Lenovo a predovšetkým Xiao dokazujú, že výborne vybavený a dielensky poctivo spracovaný telefón nemusí cenou kopírovať slušne vybavený notebook. Posledným dôkazom je tento týždeň predstavený Xiao Mi 4, ktorý pripomína iPhone za polovičnú cenu.

Zafírové sklo výzvou aj komplikáciou

Ako Wall Street Journal opäť pripomína, inžinierom Applu trochu skomplikoval život displej 5,5 palcového prístroja, ktorý využíva nové technológie, kedy samostatnú dotykovú vrstvu nahradí integráciou dotykových senzorov priamo do vrstvy tekutých kryštálov. To dovolí citeľne znížiť celkovú hrúbku displeja a teda aj samotného zariadenia.

Z dôvodu komplikovanej výroby a teda možnosti chybných sérií týchto dotykových panelov vraj Apple objednal výrobu dielov rovno pre 120 miliónov kusov. Nedostatok ľubovoľného komponentu totiž môže spôsobiť výpadok výroby a tým nedostatočnú ponuku.

Každopádne s takouto situáciou sa výrobcovia čas od času stretávajú, napríklad vlani komplikácie pri výrobe hliníkového krytu s technológiou ZeroGap (teda bez medzier) spôsobilo meškanie uvedenia špičkového HTC One. 

Nový typ displeja ale nie je jedinou prekážkou, s ktorou sa musí Apple pri výrobe 5,5 palcového prístroja popasovať. Komplikáciu predstavuje tiež zafírové sklo, ktorým má byť panel chránený. Doteraz Apple zafír využil len k prekrytiu čítačky Touch ID pri modely 5s. Sklo je oproti bežnejšiemu Gorilla Glass tvrdšií a teda odolnejší voči poškriabaniu, je ale zároveň drahší.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-08-23 13:31:00 - Feat.: 0 - Title: V banskobystrickom sklade DETOXu zistili minimálnu prítomnosť žiarenia
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-12-12 22:58:26 - Feat.: - Title: iPhone 13 mini je malá raketa 03 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 04 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 05 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 06:51