StoryEditor

Počítač ako telefón a iPhone v úlohe lekára. Apple mení zdravotníctvo

03.06.2014, 00:22
Apple ukázal, že iPhony s Macom budú ešte viac previazané a budú chrániť aj zdravie či váš majetok.

„Až 99 percent všetkého škodlivého softvéru je namierených proti Androidu”, či „Windows 8 je aj po dvoch rokoch len na 14 percentách počítačoch s operačným systémom od Microsoftu“. Tim Cook, výkonný riaditeľ spoločnosti Apple, nešetril počas poslednej tlačovej konferencie porovnaniami s konkurenciou, kde samozrejme ukazoval úspech firmy s jabĺčkom v logu.

iPhone a Mac budú previazanejšie

Priame porovnávanie sa tak v poslednej dobe objavuje na pódiách svetových gigantov čoraz častejšie. Naposledy napríklad Microsoft vážil MacBook Air, aby dokázal, že jeho tablet je ľahší. WWDC, veľká akcia, kde Apple ukázal svoje top novinky, sa konala už 25 krát a s rekordným obsadením. Je to udalosť, na ktorej sa stretávajú najmä vývojári a najmladší mal podľa Tima Cooka len trinásť rokov. 

Apple svojimi novinkami nešetril a pripravil si niekoľko veľmi zaujímavých prekvapení. Samozrejme nezabudol podotknúť, že aj napriek tomu, že predaj počítačov globálne poklesol o pät percent, jeho prístroje Mac zaznamenali 12 percentný vzostup.

Vrcholom tlačovej konferencie bolo očakávané predstavenie systému OS X pre počítače Mac a iOS 8, ktoré znova zmenia svet iPhonov, iPadov a iPodov. 

Počítače Apple dostanú v svojom systéme nový dizajn, ktorý si berie príklad zo súčasného iOS 7, používaný napríklad v iPhone. Celý systém dostane prehľadnú tému, ktorá miestami pripomína starší Windows 7, a mal by sprehľadniť spolu s novými aplikáciami celé ovládanie počítačov.

Príklad si berie rovnako z telefónov, od ktorých si zoberú počítače s OS X notifikačnú lištu. Celý svoj deň s počasím a kalendárom uvidíte jednoduchým potiahnutím prsta z pravého okraja doľava na touchpade. Prepracovania sa dočkal preskumník, kalendár či mail. Cez neho už pošlete komukoľvek aj súbory s obsahom až 5 GB. Vďaka iCloudu. Obdobný systém má napríklad aj Google. 

Dr. Dre ako zamestnanec Apple

Vynikajúco však prepojil Apple počítače Mac s telefónmi iPhone. Pre telefonovanie môžete jednoducho využiť len počítač. Teda ak vám niekto volá, nehľadáte telefón, vďaka bezdrôtovému spojeniu dokážete prehľadne hovoriť s kýmkoľvek aj cez počítač. Rovnako to funguje aj opačne.

Teda ak chcete niekomu zavolať, jednoducho si ho nájdete v kontaktoch na počítači. Doteraz na obdobné akcie slúžila aplikácia Connect. Hovory viete rovnako vykonávať aj s iPadom. Pre väčšie súkromie postačia slúchadlá. Po aktualizácii dokážete odosielať z počítača aj SMS správy z aplikácie iMessage.

Takto vykonaný hovor Apple prezentoval s ich „novým zamestnanom“ Dr. Dre. Slávnemu rapperovi, ktorý predal Applu svoju hudobnú značku Beats Audio, zaplatili 3,2 miliardy dolárov. Skvelou novinkou je aj takzvané Continuity. Apple to ukázal na príklade rozpísaného mailu na telefóne, ktorý chcete dopísať na počítači.

Napríklad začnete cestou k počítaču a on vám sám ponúkne ten istý obsah mailu dopísať a odoslať. Funguje to aj naopak. Ak robíte nejaký projekt v Pages, obdoba Wordu od Applu, viete ho dokončiť na iPade. Na nič nečakáte, všetko je synchronizované v sekunde. 

Na obrovské novinky sa čakalo aj pri uvedení operačného systému iOS 8. Od malých vylepšení ako vylepšenie prehliadača kalendára a iných základných aplikácií bol predstavený Health.

Systém, ktorý má zmeniť zdravotníctvo. Telefón dokáže pomocou tejto aplikácie zbierať údaje z ostatných doplnkov, napríklad monitor krvného tlaku či iného príslušenstva, a usporiadať v jednom náhľade. Navyše tieto informácie dokáže spracovať a v USA môže odoslať aj priamo vášmu lekárovi. Ten by mal tak okamžitý prehľad o vašom zdravotnom stave a dokázal by tak lepšie monitorovať ľudí, napríklad s cukrovkou. Pri tejto aplikácií má byť zvlášť braný ohľad na súkromie. 

Čaká sa na iPhone 6

Okrem toho Apple ponúkne aj takzvaný Family Sharing, ktorý má spojiť rodinu. Okrem toho, že si môžete zdieľať medzi sebou zakúpené aplikácie, máte vlastný fotostream, vidíte aj svoje deti na mape. A ak chcú niečo kúpiť, musíte to schváliť vy cez svoj telefón. 

Pri očakávaniach sa potvrdí aj domnienka, že Apple chce bližšie zasiahnuť do smart domácnosti. V súčasnosti ma spolupracovať s top výrobcami týchto zariadení do domácnosti a priniesť ešte lepšiu kompatibilitu medzi Apple telefónom a smart žiarovkou, chladničkou, zásuvkou alebo čokoľvek iným. 

Na tlačovej konferencii Apple tiež ukázal, že nový operačný systém prinesie do iPhonov vyšší výkon a menšiu spotrebu energie. Navyše vývojári dostali do rúk nový programovací jazyk a nástroje, vďaka ktorým dokáže vyrábať graficky pokročilejšie a náročnejšie hry. 

Na nových iPhonoch sa má lepšie písať, bude prepracovaná iMessage aplikácia či zaradenie iPhonov a iPadov do firemných štruktúr. 

Medzi najväčšie inovácie sa tak môže zaradiť telefonovanie a posielanie sms správ z počítača, aplikácia Health, Family sharing alebo Continutity, kde môžete pokračovať s emailom, či písanie textu z telefónu na počítač a naopak.

Nový iOS 8 bude podľa dohadov dostupný až v septembri, kde ukáže Apple iPhone 6 a v obdobnom čase príde aj nový OS X na počítače Mac. Ak by ste si ho však chceli vyskúšať skôr,  môžete. Rovnako ako Microsoft sprístupní Apple beta testovanie nového operačného systému aj medzi bežných používateľov. Stačí navštíviť tento odkaz a zaregistrovať sa.

Snímky: Reuters

01 - Modified: 2006-06-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žilinské letisko mení majiteľa
01 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 02 - Modified: 2023-11-03 15:13:35 - Feat.: - Title: Apple konečne potiahla jeho vlajková loď. Firme z Kalifornie vyniesli iPhony rekordne vysoké tržby 03 - Modified: 2023-09-13 15:01:32 - Feat.: - Title: Show Tima Cooka investorov nenadchla. Apple tak musí na trhoch rátať škody za desiatky miliárd 04 - Modified: 2023-08-24 15:35:53 - Feat.: - Title: Šesť týždňov pred smrťou odovzdal Steve Jobs svoje miesto nástupcovi. Ten mu dokonca ponúkal pečeň 05 - Modified: 2023-06-30 21:10:40 - Feat.: - Title: Obrovský míľnik pre Apple. Ako prvá firma dosiahol trhovú hodnotu vyše tri bilióny dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:13