StoryEditor

Vianočné reklamy, ktoré zachraňujú životy. V kolumbijskej džungli

21.12.2014, 12:17
Autor:
apnapn
Netradičné aktivity pomáhajú demobilizovať povstalcov bojujúcich v gerilách.

Asi počas žiadneho iného obdobia v roku nie sú reklamy také otravné ako počas Vianoc. Okrem toho, že nás bombardujú pomaly už od konca októbra, ich frekvencia stúpa s približujúcim sa Štedrým dňom. Zoznámime vás však s človekom, ktorého reklamy zachraňujú životy. Volá sa Jose Miguel Sokoloff a spolu s tímom ho pred ôsmimi rokmi oslovila kolumbijská vláda, aby jej vypracovali stratégiu, ako komunikovať s povstalcami, ktorý už vyše polstoročie bojujú proti vládnym jednotkám.

Po úspechoch aj neúspechoch si všimli, že práve počas Vianoc stúpa počet príslušníkov geríl, ktorí sa demobilizovali a odišli naspäť domov. Rozhodli sa preto, že ich nebudú oslovovať ako vojakov, ale ako bežných ľudí.  Jedným z projektov boli veľké  vianočné stromčeky vytvorené zo svetielok, ktoré postavili v rôznych častiach džungle. Nápis na nich hlásal: „Ak môžu Vianoce prísť do džungle, vy môžete prísť domov.“ Ďalším bola takzvaná rieky svetiel - na hladinu riek, ktoré tvoria chrbticu logistiky gerilových skupín, umiestnili malé svietiace gule. Boli v nich drobné darčeky od miestnych ľudí - od sladkostí až po krížiky na retiazke - a odkaz, aby zvážili, či nezložia zbrane a neprídu radšej domov.
 

Ukázalo sa, že podobné aktivity sú niekedy účinnejšie ako vyhrážanie sa odvetou. Aj s pomocou netradičných reklám sa späť z džungle vrátilo 17 000 povstalcov. Pozrite si inšpiratívne vianočné video (bez akéhokoľvek pátosu) nakrútené v rámci projektu TED. 

ČO JE TO TED

TED je nezisková organizácia oddaná podpore „myšlienok hodných šírenia“. V roku 1984 sa v Kalifornii konala prvá štvordňová konferencia a odvtedy TED neustále rastie a viacerými iniciatívami podporuje myšlienky, ktoré menia svet. Na výročnú konferenciu TED sú pozývaní poprední svetoví myslitelia a ľudia činu, aby predniesli svoju niekoľkominútovú reč. Následne sú ich vystúpenia bezplatne sprístupnené na TED.com.

Na konferenciách TED už vystúpili, okrem iných, aj Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende alebo Gordon Brown.


Pozrite si aj video o tom, ako sa najnudnejšia televízia stala (nielen nórskym) hitom.

01 - Modified: 2007-01-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nebezpečná predlžovačka
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 03 - Modified: 2024-04-07 12:29:12 - Feat.: - Title: Expert na kampaň Ruttkay pre HN: Vidiek spôsobil efekt „Schwarzenberg“. Korčokov varovný prst bol neštátnický 04 - Modified: 2024-04-22 08:09:38 - Feat.: - Title: Kto bol Fedor Flašík? Marketingový mág potiahol Mečiara vo voľbách a vytvoril Roberta Fica 05 - Modified: 2024-04-02 09:25:46 - Feat.: - Title: Apple sa chváli vnútornou pamäťou iPhonov. Tie však majú čo doháňať
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:25