StoryEditor

Lyžovačka 21. storočia? Inšpirujte sa

29.12.2013, 03:23
Lyžovanie je najmä o zábave, no moderná technika ho vie spríjemniť či zachrániť život.

1. Vždy teplé ruky

Niekedy pre pohodlie v chladnom počasí stačí dostať ruky do tepla. Spoločnosť Zippo má vo svojom portfóliu veľmi šikovnú pomôcku pre všetkých „zamrznutých“ lyžiarov či turistov. Ponúka takzvaný Hand Warmer, ktorý vie dvanásť hodín vydávať pomerne veľké teplo. Nie je to síce zapaľovač, no ten budete pri jeho používaní potrebovať. Hand Warmer je na pohľad o niečo väčší ako klasický zapaľovač Zippo, no je to sympatická kovová nádržka, do ktorej nalejete špeciálnu náplň a zapálite. Samotný plameň nevidíte a ani sa z nádoby dostať nemôže, teda Hand Warmer môžete pokojne nosiť aj vo vrecku. V balení je aj obal, do ktorého môžete Zippo uložiť. Hriať vás tak môže celý deň. 

Kúpite napríklad na:  amazon.com

2. Vyhrievané oblečenie

Pokiaľ chcete mať svoje ruky alebo celé telo v teple, už dnes si dokážete za relatívne primeranú sumu zakúpiť vyhrievané oblečenie. Kúpiť môžete všetko. Od vesty, bundy, rukavíc, cez ponožky až po čiapku. Oblečenie ponúka zväčša viacero stupňov vyhrievania, ktoré je schopné vydržať od dvoch až do desiatich hodín. Cena sa pohybuje podľa značky a kvality produktov. Avšak vestu nájdete na slovenských e-shopoch za približne 150 eur, ponožky okolo 200 eur a za rovnakú sumu kúpite aj rukavice. 

Kúpite napríklad na: elektricke-kurenie.sk, mikatop.sk alebo outdoorzone.sk

3. Batoh, ktorý zachraňuje životy 

K výstroju lyžiarov, skialpinistov alebo kohokoľvek, kto sa neplánuje „prechádzať“ po upravených zjazdovkách, by mal patriť aj batoh, ktorý je schopný zachrániť život v prípade pádu lavíny. Cena batohu je rôzna a pohybuje sa už od sto eur až po takmer tisíc eur. Princíp je založený na rýchlom nafúknutí airbagov, ktoré majú podľa druhu batoha rôzny tvar a objem. Tie následne zabránia tomu, aby človek ostal zasypaný pod snehom, ale ostane v podstate na vrchu lavíny. Tieto takzvané ABS batohy testovali aj slovenskí horskí záchranári a pri vyskúšaní troch rôznych druhov by každý dokázal pri páde lavíny zachrániť svojho majiteľa. Video z testu nájdete pod textom.  

Kúpite napríklad na: freeskiapl.sk, alpistour.sk alebo snowboard-online.sk

4. Profesionálne smarthodinky pre lyžiarov

K pokročilejším a technickejším výbavám je možné zaradiť napríklad odolné hodinky Suunto Ambit, ktoré obsahujú viacero senzorov a dokážu tak zaznamenávať alebo informovať o množstve údajov. Hodinky sú vhodné pre rôzne druhy športov, lyžiarom môže pomôcť výškomer, rýchlomer, navigácia, teplomer, čas západu slnka či tep srdca. Hodinky však nie sú obmedzené len na vstavané funkcie. Suunto má vlastný obchod s aplikáciami, podobne ako na smartfónoch, kde si do hodiniek dokážete stiahnuť nové funkcie. Vytvorených je ich už viac než tisíc. A tak hodinky vedia podľa GPS napríklad aký obsah kyslíka je vo vzduchu, varujú pred búrkou, vypočítajú váš maximálny výkon pri behu a mnoho iného. 

Kúpite napríklad na: hodinky-365.sk, sport-snow.sk alebo timestore.sk

5. Užitočné aplikácie do mobilov

Mobilné telefóny sú skrátka univerzálnym pomocníkom na všetko a lyžovanie nie je žiadna výnimka. Vlastnú aplikáciu má napríklad lyžiarske stredisko Donovaly (iOS) (Android) alebo Ski Jasna Chopok (iOS). Komplexná aplikácia, ktorá vám ukáže predpoveď počasia či snehové podmienky akýchkoľvek lyžiarskych stredísk na Slovensku, je iSki Slovakia (iOS) (Android). Pre lyžiarov, ktorí milujú Alpy, je v ponuke obdobná aplikácia iSki pre Rakúsko (iOS) (Android) či Taliansko (iOS) (Android). Ak vás zaujímajú rôzne dáta či grafy o lyžovaní, napríklad nahrávaná trasa, výška, maximálna rýchlosť, čas, ktorý lyžujete, môžete vyskúšať univerzálnu aplikáciu Ski Tracks (iOS) (Android). Všetky uvedené aplikácie sú zdarma, okrem poslednej Ski Tracks, ktorú si zaobstaráte len za jedno euro. 

6. Okuliare 21. storočia

Posledná časť do modernej výstroje lyžiara 21. storočia, samozrejme okrem lyží či snowboardu, sú okuliare. Pri rôznych doplnkoch existujú dva druhy okuliarov, tie, ktoré majú integrovanú kameru a tie, ktoré majú vnútorný displej a množstvo funkcií. Medzi najlepšie s integrovaným displejom patria Oakley Airwave 1.5, ktoré majú zabudovaný gyroskop, GPS, Wi-Fi či Bluetooth. Okuliare vám na displeji môžu zobrazovať mapu, aktuálnu rýchlosť, nadmorskú výšku či mnoho iného. Cez Oakley Airwave dokážete ovládať hudbu zo smartfónu, vidíte kto vám volá a dokonca aj upozornenia z Facebooku. Batéria vydrží šesť hodín. Za špičku v oblasti okuliarov, ktoré sú primárne určené na zachytávanie videa a fotografií, sú okuliare Zeal Optics HD Camera. Vedia snímať pomerne kvalitné Full HD video a zachytávať 8 Mpx snímky. Majú navyše integrovaný displej, a tak vidíte, čo nahrávate alebo fotografujete. Okuliarom však robia veľkú konkurenciu odolné kamery ako napríklad Go Pro HD Hero 3, ktorá síce nie je integrovaná v okuliaroch, no získate z nej napríklad aj kvôli výbornej optike veľmi kvalitný obraz. 

Oakley Airwave 1.5 kúpite napríklad na: snowboard-zezula.sk, amazon.com

Zeal Optics HD Camera kúpite napríklad na: amazon.com

7. Takto lyže neprenášajte 

Posledný tip sa netýka síce lyžovačky samotnej, no súvisí s témou. Pokiaľ si pri ceste na lyžovačku nesiete všetky veci v kufri, majte ich riadne upevnené. Crash test autoklubu ADAC ukázal, že zle poukladané a neuchytené lyže a lyžiarky dokážu len pri náraze v 50 km/h spôsobiť posádke ťažké zranenia a kompletne zdemolovať interiér vozidla. 

Snímky: gizoo.co.uk, paramotormag.com, theadventurepost.com

01 - Modified: 2005-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V olympijskej sezóne začína so zjazdom
01 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Pozor na nástrahy počasia pre váš zrak: Máme 3 tipy, ako ich zvládnuť! 02 - Modified: 2024-02-28 07:37:31 - Feat.: - Title: Optometristka radí: 5 vecí, ktorými nečistite svoje okuliare 03 - Modified: 2023-10-10 13:37:32 - Feat.: - Title: Sedíte celé hodiny za počítačom? Dbajte na ochranu zraku pred modrým svetlom 04 - Modified: 2023-08-18 12:00:00 - Feat.: - Title: Investovali ste do okuliarov, ktoré redukujú modré svetlo? Zbytočné vyhodené peniaze, vôbec nefungujú, odkazujú vedci 05 - Modified: 2023-04-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Nosiť všade slnečné okuliare škodí, najhoršie je to v miestnosti, hovorí očný lekár
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:55