StoryEditor

Toto sú veci, na ktoré sa budete musieť pripraviť v roku 2016

09.11.2015, 22:41
Autor:
redred

Analytická spoločnosť Gartner vydala ako jedna z prvých takýchto firiem prehľad trendov, ktoré nás čakajú v nasledujúcom roku. Inteligentné technológie a internet vecí nás majú sprevádzať na každom kroku.

Ako sa blíži koniec roka, začínajú sa objavovať prvé úvahy nad tým, čo nás v tom budúcom asi čaká. Analytická spoločnosť Gartner, ktorá sa zaoberá aj oblasťami technológií a IT, svoju predikciu vyvodzuje zo súčasných trendov, piše portál idnes.cz.

Tri hlavné tematické celky

Analytici firmy narysovali tri hlavné tematické celky. Prvý je určitý digitálny mix, ktorý má zastrešovať kooperáciu medzi zariadeniami, rozšírený užívateľský zážitok a pokročilé 3D tlačové technológie s dôrazom na nové materiály. 

S prvým celkom úzko spolupracuje druhá oblasť, ktorú analytici označujú ako chytré stroja. Práve sem zaradili internet vecí (IoT), pokročilé strojové učenie a z neho vyplývajúci rozvoj automatizácie. 

Tretia oblasť, ktorá sa má v budúcom roku podľa Gartneru rozvíjať a udávať tempo vývoja, je zhrnutá pod nekonkrétny názov „nová IT realita.“

Práve sem sa majú zaradiť adaptívne bezpečnostné systémy, nová a na mieru riešená architektúra a tiež IT architektúra a štruktúra lepšie určená pre nové oblasti distribuovaných aplikácií. Dôraz je tiež kladený na architektúru podporujúcu internet vecí.

Najbližší je prvý okruh trendov 

Najbližší pre bežného užívateľa je prvý okruh trendov. Veľké nádeje sú vkladané do vzájomného prepojenia zariadení, ktoré človek využíva vo svojom každodennom živote.  

Nech je to mobilný telefón, fotoaparát alebo napríklad auto, tieto zariadenia spolu budú stále viac navzájom spolupracovať, aby ich majiteľ mohol ľahšie komunikovať so svojimi sociálnymi skupinami, ale napríklad aj vládami. Tiež sa budú meniť spôsoby komunikácie a získavanie a zdieľanie dát, či lepšie povedané rozširovať. Využívať sa stále viac k tomu bude nositeľná elektronika a tiež rozšírená a virtuálna realita. 

To všetko by malo podľa analytickej firmy priniesť oveľa jednoduchšie spôsoby interakcie vrátane adaptácie na aktuálny stav a priestor, kde sa užívateľ pohybuje. To umožní organizáciám a firmám vytvárať ponuku a služby oveľa lepšie šité na mieru konkrétnemu užívateľovi. 

Stroje spoznávajú svet

Vyhodnocovanie a analýza všetkých možných dát, ktoré trebárs nemusia na prvý pohľad súvisieť s poznaním užívateľa, či so správnym riešením nejakého problému, už Gartner zaraďuje do druhej spomínanej oblasti. Firmy tak budú potrebovať rozvíjať nové stratégie a technológie, aby príval všetkých informácií zvládli a dokázali všetky dáta správne prepojiť.

Pomôcť k tomu má okrem iného aj strojové učenie. Stroje jednoducho majú stále oveľa lepšie rozumieť svetu okolo nich. Napríklad by mohli pomocou analýzy rozsiahlej databázy zdravotníckych anamnéz odhaliť doteraz neznáme poznatky liečebných postupov.

Zaujímavý je pohľad firmy na rozšírenie schopností 3D tlače, kde sa majú objavovať také materiály, ako  napríklad zliatiny niklu, uhlíkové vlákna, sklo, vodivý atrament, ale tiež liečivá a biologické materiály.

 

01 - Modified: 2007-11-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Do Bratislavy mieri Brad Pitt aj bratia Coenovci
01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 09:06