StoryEditor

Spomaľuje vám Chrome počítač? Toto sú tri veci, ktoré vás zachránia

18.07.2015, 00:00
Autor:
stlstl

Najpopulárnejší prehliadač Google Chrome naozaj nešetrí vašu operačnú pamäť. Je to celkom známy fakt a nedá sa povedať, že by Chrome pamäť požieral úplne bezdôvodne. Načítava si stránky dopredu, udržuje ich aktívne a snaží sa tak zrýchliť prácu s webom. Za odmenu si však odniesol neslávny prívlastok "žrút pamäte". Riešenie však nie je také zložité, ako si myslíte.

Každému určite ako prvé a najjednoduchšie napadne vymenenie prehliadača. To však vôbec nie je nutné. Ak mávate otvorené desiatky či stovky kariet, budú sa vám podľa serveru iDnes.cz spomaľovať aj ostatné prehliadače. Do Chrome si namiesto toho skúste nainštalovať tieto rozšírenia na správu kariet a uvoľnenie operačnej pamäte. Pomôže to.

1. OneTab: Urobte si poriadok stlačením jediného tlačidla

Prvým odporúčaným krokom je rozšírenie OneTab (dostupné aj pre Firefox), ktoré pridá do prehliadača tlačidlo s modrým lievikom. Po stlačení sa všetky karty v danom okne schovajú do zoznamu.

Odtiaľ ich môžete znovu otvoriť, alebo sa ich zbaviť nadobro. Dôležité je, že karta na zozname nezaberá operačnú pamäť. Schované karty môžete tiež jedným kliknutím obnoviť.

V praxi je OneTab užitočný predovšetkým vo chvíli, keď si v jednom okne uložíte nejakú tému. Kliknutím na tlačidlo si túto tému uložíte na neskôr, bez toho aby vám desiatka stránok "visela" v pamäti.


2. The Great Suspender: Automatické uspávanie neaktívnych kariet

Rozšírenie The Great Suspender prešlo od svojich začiatkov veľký kus cesty. Teraz je nielen použiteľné, ale v porovnaní s prvou neohrabanou verziou aj lepšie vyzerá. Obsah karty TGS uspí priamo v karte a nemusíte teda hľadať, kam vám karta zmizla. Opäť teda aktívna stránka nezaberá operačnú pamäť.

Uspaná stránka zostáva tam, kde bola, je reprezentovaná len nadpisom, prípadne núdzovým screenshotom. Ten nevyzerá veľmi pekne, na tom musia tvorcovia ešte pracovať. Tab následne obnovíte jednoduchým kliknutím, dôjde k novému načítaniu stránky. Karty môžete uspávať aj automaticky, napríklad po dvoch hodinách neaktivity. Nemusíte tak nad správou pamäte vôbec premýšľať. V možnostiach je dostatok nastavení pre vyladenie detailov. Odporúčame napríklad do "whitelistu" pridať webové aplikácie, ktoré chcete mať otvorené aj na pozadí, pretože ich používate často.

3. Quick Tabs: Zorientujte sa aj v stovkách tabov

Pre všetkých, ktorí majú v prehliadači otvorené desiatky alebo dokonca stovky kariet, je užitočné rozšírenie Quick Tabs. To síce priamo nešetrí pamäť, ale zato vám ušetrí čas a nervy pri hľadaní otvorenej stránky. Vyhľadávať môžete podľa histórie otvorených kariet alebo začať písať slovo, ktoré sa v adrese či titulku stránky vyskytuje. Vďaka tomu nemusíte otvárať stránky viackrát, nájdete tú, ktorú už máte otvorenú.

Quick Tabs si tiež môžete namapovať (rovnako ako iné rozšírenia prehliadača Chrome) na klávesovú skratku. V správe rozšírení Chrome choďte na koniec stránky a môžete tu jednotlivým extenziám priradiť klávesovú skratku (my sme pre Quick Tabs zvolili Ctrl + M, ktoré zvyčajne nie je použité). Potom sa ani nemusíte dotknúť myši a napriek tomu sa na prvý pokus prepnete do toho správneho tabu.

01 - Modified: 2007-07-25 20:49:33 - Feat.: 0 - Title: Najmenej bude všade inak
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 02 - Modified: 2024-03-26 09:38:43 - Feat.: - Title: Tráviť voľný čas za počítačom sa mužom nevypláca. Negatívne to vplýva na erekciu a tvorbu spermií 03 - Modified: 2024-01-29 11:19:51 - Feat.: - Title: Armáda vypína internet v Rusku, krajina sa pripravuje na útoky dronov 04 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu 05 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Revolučný počítač Applu oslavuje výročie. Macintosh je s nami už 40 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 18:37