StoryEditor

S Googlom to nejde. Bez neho tiež nie

14.12.2015, 23:00
Legislatíva. Koniec boja vydavateľských domov s veľkými internetovými vyhľadávačmi kvôli preberaniu obsahov článkov je v nedohľadne.

Európska komisia predstavila hneď dvojicu nových regulí, ktoré by sa malo Európsku úniu posunúť k jednotnému digitálnemu trhu a spríjemniť tak život spotrebiteľom, rovnako ako podporiť biznis firiem. Prvý návrh by mal potešiť všetkých tých, ktorí cez internet predávajú a nakupujú.

Druhý potom tie, ktoré si napríklad na cestách po starom kontinente chcú na webe Českej televízie pustiť priamy prenos zápasu svojho obľúbeného hokejového klubu. V súčasnosti sa totiž divák dočká čiernej obrazovky s ospravedlňujúcim odkazom, že vytúžený obsah nie je v tejto destinácii dostupný. V budúcnosti by už však divák nemal vinou legislatívy prísť ani o jediný gól.

Problém je preberanie článkov

Práve s úpravou copyrightu však eurokomisári zamerajú svoju pozornosť aj na služby ako GoogleNews, YahooNews a ďalšie, ktoré vyhľadávajú a zobrazujú spravodajské články. „Agregátory správ používajú nielen prekliknuteľný odkaz, ale aj výťah z článkov, z čoho im môžu plynúť príjmy,“ znie oficiálne stanovisko komisie. Brusel posúdi, či sú v súvislosti so spravodajskými agregátormi potrebné nejaké kroky, a to vrátane zásahov do súčasného vymedzenie práv jednotlivých strán.

Hoci tentoraz ide o pokus, ktorý je tak trochu skrytý v širšej problematike autorských práv a z toho plynúcich problémov spotrebiteľov, nie je to prvýkrát, keď sa vyhľadávanie a preberanie článkov dostáva do predmetu diskusií. S rôznymi koncepciami tohto problému sa už skôr na celoeurópskej i národnej úrovni experimentovalo. Tlačia na to mediálne domy, ktorým prekáža, že im vyhľadávače berú čitateľa a divákov, ktorí potom nenavštevujú ich weby. Niektoré členské štáty EÚ už dokonca konali, výsledky sú však značne zmiešané. Google bol napríklad nútený vypnúť službu Google News v Španielsku po tom, čo vláda v tejto krajine zaviedla „úryvkovou daň“. Americký internetový gigant sa, samozrejme, bráni, že nerobí nič zlé a že podobné služby vydavateľom, naopak, pomáhajú.

„Internet vytvára pre spravodajstvo obrovské príležitosti, ako osloviť viac čitateľov. Prináša však tiež výzvy. Daň z úryvkov nie je životaschopnou odpoveďou na tieto výzvy, ako ukazujú skúsenosti zo Španielska a z Nemecka. Nie je to dobré pre vydavateľa,“ tvrdí Google.

Nemeckí vydavatelia boj vzdali

A prax z Nemecka mu skutočne dáva za pravdu. Podobný zákon ako v Španielsku tu začal platiť v minulom roku. Len s tým rozdielom, že platiť poplatky zo zobrazovaných článkov nie je povinné, ale záleží na vydavateľovi, či Googlu svoj obsah nedá a bude ich požadovať. Po tejto možnosti okamžite siahli zhruba dve stovky vydavateľov. Väčšina z nich už od toho však zase upustila, a to vrátane najväčšieho nemeckého mediálneho domu Axel Springer, ktorý okrem iného vydáva aj najčítanejší európsky denník Bild.

Už po štrnástich dňoch, čo Google nezobrazoval správy z webov tohto vydavateľstva, bol totiž pokles návštevnosti internetových stránok obrovský. Generálny riaditeľ Mathias Doepfner to komentoval slovami, že keby v tom firma pokračovala,„odstrelila by sa z trhu“. Teraz sa navyše ukazuje, že príliš nefunguje ani španielsky model. Nedávna štúdia tamojšej asociácie vydavateľov periodickej tlače totiž hovorí, že nová legislatíva pripraví vydavateľa o 10 miliónov eur ročne. To v konečnom dôsledku dopadne na menšie médiá, na rôznorodosť obsahu a na tempo inovácií. Aj preto už minulý týždeň dostala Európska komisialistod 12 európskych vydavateľských asociácií, ktoré Brusel nabádajú, aby žiadnu podobnú daň neprijímal. Obávajú sa totiž, že by sa ich členovia stali v online svete „neviditeľní“. Podľa komisára pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günthera Oettingera je však na vynášanie súdov čoskoro. Jasnejšie bude až v druhom štvrťroku 2016.

01 - Modified: 2021-12-23 10:41:53 - Feat.: - Title: Prekvapivé prvenstvo. Google už nie je najnavštevovanejšou stránkou na svete, čo ho tromflo? 02 - Modified: 2021-09-12 08:49:59 - Feat.: - Title: Facebook na tvári? Ray-Ban predstavil svoje prvé inteligentné okuliare, ich cena ťa možno prekvapí 03 - Modified: 2020-01-17 14:47:05 - Feat.: - Title: Alphabet rozšíril klub bilionárov z Wall Street 04 - Modified: 2018-07-18 13:39:39 - Feat.: - Title: Rekordná pokuta pre Google. Za zneužívanie postavenia zaplatí miliardy 05 - Modified: 2018-03-27 09:23:34 - Feat.: - Title: Prečo sme túto situáciu nevedeli predpovedať?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:20