StoryEditor

Nápad za milión. Neuveríte, na čom sa dá zarobiť

08.07.2014, 01:07
Autor:
dpidpi
Je neskutočné, čo dokáže internet. Na „projekt“ chcel cez kickstarter desať dolárov, teraz má desaťtisíce.

Nemusíte byť ani génius. Alebo vlastne áno. Zbohatnúť na výrobe niečoho, čo kúpite v každých potravinách za pár drobných a urobiť z toho celosvetový „virál“ je majstrovstvo. Tajomstvo? Skúste zemiakový šalát. Skutočne. 

Zack Brown sa pred piatimi dňami rozhodol, že dá na kickstarter „svoj projekt“ na výrobu pomerne obľúbenej slovenskej pochúťky, ktorá zdobí stôl napríklad aj na vianoce. 

Toto je terno

„Robím zemiakový šalát.“ znie titulok na kickstarteri, kde šťastie skúšajú mnohé sofistikované technické výrobky, nad ktorými strávili vývojári roky života. A navyše sa im nepodarí to, čo za pár dní Zackovi Brownovi. „V podstate len robím zemiakový šalát. Ešte som sa nerozhodol aký druh,“ vysvetľuje druhý popis na stránke. 

Chcel len desať dolárov, no teraz ich má 20 tisíc. (Oprava, kým som dopísal článok, suma sa vyšplhala na 45 tisíc dolárov.) Ako odmenu svojim podporovateľom postupne sľúbil pri méte 75 dolárov „Pizza party“ či pri 100 dolároch pokus vytvoriť dva rôzne recepty na zemiakový šalát. 

Video: Majiteľ najdrahšieho zemiakového šalátu naživo

Po tom, čo Zack zaregistroval úspech pridal pri 200 dolároch lepšiu majonézu, živý prenos z prípravy šalátu či profesionálne krátke video ako poďakovanie za úspech. Nie, skutočne si z vás nerobíme srandu. Miska šalátu je aktuálne cennejšia než zlatá tehla. 

Zack navyše ponúka už svoje šaláty do celého sveta. Napríklad za 35 dolárov (plus 20 dolárov poštovné) vám pošle šalát spolu s originálnym tričkom. Pri cene 50 dolárov rozposiela kuchársku knihu o zemiakových šalátoch. 

Je to jeho prvý šalát

Za obrovskú popularitu vďačí Zack najmä americkým médiám. Tie jeho príspevok na stránke kickstarter.com dostali na servery, ktoré majú miliónové návštevnosti. Zack však na začiatku nečakal nič a nie to vôbec desaťtisíce dolárov. „Nikdy som si nemyslel, že to zájde až tak ďaleko“ komentoval na serveri reddit. „Zdá sa, že zemiakový šalát nie je vôbec kontroverzný a všetkých zjednocuje,“ uzatvoril Zack Brown. 

V jeho príspevku na kickstarteri je aj malá poznámka, ktorá zdá sa nevydesila tisíce platiacich fanúšikov. Je to jeho prvý šalát. 

Iróniou celého príspevku je najmä fakt, že Zack môže v skutočnosti zarobiť na svojej miske šalátu ešte ďalšie tisíce dolárov. Jeho „projekt“ je obmedzený do druhého augusta. Podporili by ste z recesie misku šalátu? Odpovedzte v ankete. 

Server kickstarter.com je croundfundingovým portálom, kde výnimočné prototypy a produkty (výnimka potvrdzuje pravidlo) podporujú obyčajní ľudia, ktorí sa vlastne stávajú investormi. Často sa jedná najmä o inovatívne technické produkty. 

Najznámejším slovenským úspechom na obdobnom portáli bola nabíjačka CulCharge, ktorú sme našli až v Las Vegas. Jej test si môžete pozrieť tu


Aktualizácia (01:10):  Zdá sa, že niekto predsalen prehodnotil svoju investíciu do misky šalátu a stiahol svoju ponuku. Zack prišiel o 20 tisíc dolárov, no stále ich má dosť. 

Zdroj: kickstarter.com, theverge.com

Snímky:  kickstarter.com, the huffingpost.com

ANKETAPrispeli by ste aspoň z recesie jedným dolárom? Áno 139 (19%) Nie 575 (81%) Hlasovalo 714 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2006-07-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo všetko je v archívoch o holokauste
01 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 02 - Modified: 2024-04-08 09:19:00 - Feat.: - Title: Stráž si svoje výdavky. Ako si chrániť a nastaviť svoje rodinné financie. Ideálne miery rozpočtu 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 23:06