wifi v lietadleReuters
StoryEditor

Bol to len hlúpy žart, cestujúci však chceli okamžite vystúpiť z lietadla

10.05.2016, 12:13
Pri pomenovaní wi-fi sietí či hotspotov sršia niektoré osoby naozaj nezvyčajnými nápadmi. Ich predstavivosť sa však nemusí vždy stretnúť s pochopením, v krajných prípadoch môže vyvolať aj chaos. Môže napríklad aj za nepríjemný zážitok cestujúcich na vnútroštátnom lete austrálskej spoločnosti Qantas.

Podľa informácií portálu Mashable si totiž v sobotu 30. apríla jedna z cestujúcich krátko po nástupe na palube letu QF481 z Melbourne do Perthu všimla na svojom telefóne podozrivý názvov v zozname dostupných wi-fi sietí. Ženu znepokojil natoľko, že upozornila palubný personál, ktorý následne informoval kapitána letu. Sieť totiž niesla názov Mobile Detonation Device, teda "prenosné výbušné zariadenie".

Kapitán letu nezaváhal a s odôvodnením nutnosti objaviť zariadenie, ktorého výskyt nie je na palube lietadla žiaduci, cestujúcim oznámil odloženie letu. Súčasne ich tiež vyzval, aby mu podozrivé zariadenie okamžite odovzdali. Až do tej chvíle nesmel nikto opustiť palubu lietadla. Lenže ani po polhodine nebola kapitánova výzva vypočutá.

Avšak vzhľadom na vzdialenosť stroja od terminálu panovalo presvedčenie, že zariadenie sa nemôže nachádzať mimo lietadlo. Snaha palubného personálu o jeho lokalizáciu však skončila neúspechom. Žiadne bezpečnostné riziká, ktoré by znemožňovali pokračovanie v lete, neboli nakoniec uznané, a tak kapitán dostal povolenie na štart.

U niektorých cestujúcich však nepríjemná chvíľka vyvolala strach. Približne polovica zo zhruba sto cestujúcich sa tak začala dožadovať možnosti opustiť palubu lietadla. Palubný personál ich požiadavke vyhovel a spoločnosť im ponúkla alternatívne lety.

Za oneskorením letu QF481, ktorý v Perthe pristál približne o dve hodiny neskôr oproti pôvodnému predpokladu, tak podľa hovorkyne spoločnosti stojí práve predovšetkým rozhodnutie cestujúcich opustiť lietadlo. Na vine vraj nie je žiadna bezpečnostná hrozba, ale nutnosť vyložiť batožinu osôb, ktoré odmietli tento let naďalej využiť.

Cestujúci sa zhodujú, že za celou nezávideniahodnou situáciou, v ktorej sa ocitli, môže nevyspelá osoba. Osoba, ktorá si dopad svojho nevhodného počínania zrejme vôbec neuvedomuje. Možno išlo len o snahu o vtip, ten však v mnohých vyvolal obavy o vlastný život.

01 - Modified: 2024-04-24 09:19:46 - Feat.: - Title: Austrálsky súd predĺžil platnosť zákazu videí z útoku na biskupa na platforme X 02 - Modified: 2024-04-24 08:17:27 - Feat.: - Title: V Austrálii po raziách zadržali osoby napojené na mladíka, ktorý útočil v kostole 03 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 04 - Modified: 2024-04-19 16:09:59 - Feat.: - Title: V austrálskom Torresovom prielive zabil krokodíl 16-ročného chlapca 05 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 12:43