kim čong un počítačReuters
StoryEditor

Severokórejčania vytvorili vlastný "Facebook". Zaheslovali ho tým najhlúpejším spôsobom

01.06.2016, 15:45
Osemnásťročný študent zo Škótska jednoducho uhádol heslo pre admina stránky.

Severná Kórea má, alebo možno len na chvíľku mala vlastnú sociálnu sieť. Na prvý pohľad ju nejde rozoznať od Facebooku. Vytvorená bola bežne dostupným nástrojom a zabezpečená tak hlúpo, ako je to len možné, píše portál iDNES.cz.

Na adrese www.starcon.net.kp sa pred niekoľkými dňami objavila okopírovaná, funkčná, ale nedorobená verzia Facebooku. Stránka, ktorá je podľa DNS hostovaná v Severnej Kórei, fungovala len niekoľko desiatok hodín a teraz je nedostupná. Hneď v prvých hodinách existencie ju hackol osemnásťročný študent zo Škótska, ktorý jednoducho uhádol heslo pre admina stránky.

Vzhľadom k diktátorskému režimu, ktorý v krajine vládne, nie je isté, či sociálna sieť niekedy znova pobeží, kto ju vyrobil, ani aký bol jej zámer. Dá sa však predpokladať, že to bol testovací pokus, ktorý mohol slúžiť vývojárom.

Niekoľko záhad

Ako píše server Motherboard, ktorý s informáciou prišiel medzi prvými, nie je obvyklé, aby severokórejská stránka bola hostovaná priamo v domovskej krajine. Väčšina beží v Číne, ale táto podľa všetkého funguje priamo z Kórey (.kp je severokórejská štátna doména). Aj to by nasvedčovalo testovacej prevádzke.

Sieť bola vytvorená v bežne dostupnom nástroji phpDolphin (preto je/bola v angličtine), ktorý slúži práve k jednoduchému vytvoreniu sociálnej siete napríklad pre firemné účely. Na tom nie je nič neobvyklé, ak si uvedomíme, že oficiálny operačný systém Red Star tohto komunistického štátu vychádza z otvoreného Linuxu a pôsobí veľmi neobratne.

Zaujímavé bolo, že každý príspevok, ktorý sa na sieti objavil, bol okamžite označený ako 30 minút starý. To bolo spôsobené pravdepodobne tým, že Severná Kórea si v roku 2015 vytvorila vlastné nové časové pásmo, ktoré je o 30 minút späť oproti okolitému normálnemu svetu. Dolphin potom toto pásmo nedokáže rozpoznať.

K nejasnému pôvodu stránky (v súvislosti so Severnou Kóreou sa nedá s istotou tvrdiť nič.) prispieva tiež názov stránky. Starcon je totiž tiež juhokórejský technologický akcelerátor pre startupy.

Heslo? Heslo

Krátko potom, čo sa stránka objavila aj na Západe, pokúsil sa ju jeden študent zo Škótska hacknúť. Úspešne. Na prvý pokus uhádol, že užívateľské meno bude "admin" a heslo "password".

Fakt, že sa mu skutočne podarilo stránku nabúrať, potvrdil tým, že do nej vložil reklamy s nápisom: "Uh, i didn’t create this site just found the login. @mckeany_" (Túto stránku som nevytvoril, len som našiel login. @mckeany_).

Ako admin samozrejme mohol mazať príspevky užívateľov, dávať im bany, cenzurovať vybrané slová a mohol dokonca stránku premenovať. Niektoré zdroje uvádzajú ako názov sociálnej siete "Best Korea’s Social Network".

Na stránke sa tiež prakticky ihneď objavil napríklad aj falošný profil Kim Čong-una.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 03 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 05 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 04:05