StoryEditor

Ako voda podporuje zdravú tráviacu sústavu

07.06.2022, 00:00

Okrem množstva iných funkcií, ktoré voda v tele plní, je kľúčová aj pre zdravé trávenie a podporuje celkové fungovanie tráviacej sústavy.

Ako väčšina ľudí, pravdepodobne aj vy už máte väčšie povedomie od zdravom trávení než kedysi. Súčasťou tohto znovuobjaveného záujmu o zdravé trávenie sú zrejme rozširujúce sa vedecké poznatky o význame udržiavania zdravého „črevného mikrobiómu“ – súboru baktérií, ktoré sa nachádzajú v našom tráviacom trakte a ktoré majú vplyv na mnohé ďalšie sústavy v našom tele.

A preto, aby bolo vaše tráviace ústrojenstvo zdravé a spokojné, mali by ste mať na pamäti význam prijímania tak probiotík („zdravých“ baktérií), ako aj prebiotík (ako napríklad niektorých druhov vlákniny, ktoré slúžia ako „potrava“ pre probiotiká) a dostatočného množstva vlákniny, ktorá pomáha pri pohybe odpadových látok v tráviacom trakte a prináša pravidelnosť.

Je tu však ešte jednoduchšie a považuje sa za základ dobrého trávenia: voda. Voda je súčasťou každého jedného procesu v tráviacom trakte. To je ďalší dôvod, prečo je správna hydratácia pre vaše zdravie tak dôležitá.

Ako voda pomáha pri trávení?

Pretože je hlavnou súčasťou slín, rolu hrá už na samotnom začiatku tráviaceho procesu.

Sliny majú niekoľko funkcií:

  • Zvlhčujú potravu, čím uľahčujú žutie a prehĺtanie.
  • Sú tiež nosičmi enzýmov, ktoré už pri žutí spúšťajú proces chemického rozkladu tukov a sacharidov.

Ako potrava putuje do žalúdka, uvoľňujú sa žalúdočné šťavy. Tieto šťavy taktiež obsahujú enzýmy, ktoré začínajú rozkladať bielkoviny a sacharidy obsiahnuté v jedle na menšie časti a pripravujú ich na cestu do tenkého čreva, kde sa odohráva veľká časť celého procesu trávenia.

image
Herbalife

Mimochodom, tvrdenie, že zapíjanie jedál riedi žalúdočné šťavy natoľko, že si nemôžu plniť svoju úlohu, nie je pravdivé. Vhodné množstvo tekutín môže tento proces naopak podporiť.

Voda je potrebná aj na produkciu hlienu, ktorý pokrýva vnútro žalúdka a ktorý ho chráni pred príliš kyslými žalúdočnými šťavami.

Ako voda podporuje zdravé črevo

Pri pohybe potravy tenkým črevom je to práve voda, čo podporuje množstvo tráviacich procesov:

  • Vodnatejšie sekréty sú do tenkého čreva uvoľňované zo samotnej črevnej výstelky, ale takisto aj z pankreasu a pečene.
  • Enzýmy urýchľujú chemické procesy a napomáhajú absorpcii konečných produktov trávenia: aminokyselín z bielkovín, mastných kyselín z tukov a jednotlivých molekúl cukru zo sacharidov, ktoré prijímate z potravy.
  • Najviac živín sa vstrebáva práve v tenkom čreve, pričom strávené živiny následne putujú do vodnatého prostredia vášho krvného obehu.
image
Herbalife

Tráviaci proces pokračuje v hrubom čreve, kde je voda taktiež kľúčová:

  • Rozpustná vláknina, ktorú prijmete (z potravín, ako napríklad ovos, fazuľa či jačmeň), sa rozpúšťa vo vode, vďaka čomu napučí a zväčší svoj objem.
  • Nerozpustná vláknina, ktorú prijmete (z potravín, ako napríklad celozrnné výrobky a väčšina zeleniny), má tendenciu skôr vodu zachytávať a priťahovať, ako ju absorbovať, čo podporuje pravidelnú činnosť čriev.

Spodná časť tráviacej sústavy je tiež miesto, kde sa do vášho tela vstrebáva najviac minerálov, ktoré prijmete v potrave. Jej vodnaté prostredie umožňuje ich absorpciu.

Zdravé trávenie teda bez pochýb závisí na dostatočnom príjme vlákniny (probiotiká sú taktiež vhodné). Aj cvičenie je dôležité – pohyb kostrových svalov pri cvičení zároveň stimuluje hladké svaly tráviacej sústavy, čo napomáha pravidelnosti. Nezabúdajte však na najjednoduchšiu a najzákladnejšiu vec zo všetkých – ubezpečte sa, že každý deň prijmete dostatočné množstvo vody, aby vaše trávenie fungovalo správne.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 23:16