šéf Mety, pod ktorú spadá Facebook alebo Instagram, Mark Zuckerberg. FOTO: Reuters
StoryEditor

Máte na rukách krv. Politici grilujú šéfov sociálnych sietí kvôli zneužívaniu detí

31.01.2024, 22:46
Autor:
ČTKČTK

Otázky vychádzali z dát, podľa ktorých americké Národné centrum pre nezvestné a zneužívané deti dostalo v roku 2023 rekordný počet upozornení na potenciálny prípad sexuálneho zneužívania dieťaťa v kyberpriestore.

Zakladatelia a šéfovia viacerých dominantných sociálnych sietí na svete dnes pred americkými senátormi obhajovali svoje opatrenia týkajúce sa detských užívateľov. Niekoľkohodinové vypočutie sa týkalo predovšetkým rôznych podôb zneužívania detí na sieťach a dostupnosti týchto sietí pre deti mladšie ako 13 rokov.

Otázkam členov senátneho justičného výboru čelili okrem iného šéf Mety, pod ktorú spadá Facebook alebo Instagram, Mark Zuckerberg alebo generálny riaditeľ TikToku Shou Zi Chew.

VIDEO: Zuckerberg sa počas pojednávania v Senáte ospravedlňil rodinám

Postoj členov výboru k šéfom technologických firiem sa líšil. Demokratický senátor Chris Coons napríklad uznal klady, ktoré sociálne siete priniesli "viac ako polovici ľuďom na planéte", ktorí ich užívajú. Naopak republikán Ted Cruz otázky na Zuckerberga kričal a republikán Lindsey Graham poznamenal, že šéf Méty "má na rukách krv".

Graham si touto poznámkou vyslúžil krátky potlesk od desiatok zástupcov verejnosti, medzi ktorými boli príbuzní detí, ktoré sa stali obeťami zneužívania na sociálnych sieťach.

image

Dva tweety za sekundu. Nemci odhalili, ako Rusko podkopáva ich vládu

Rekordný počet upozornení

Otázky senátorov vychádzali z dát, podľa ktorých americké Národné centrum pre nezvestné a zneužívané deti (NCMEC) dostalo v roku 2023 rekordný počet upozornení na potenciálny prípad sexuálneho zneužívania dieťaťa v kyberpriestore.

Narástol tiež počet prípadov vydierania prostredníctvom napríklad citlivých fotografií dieťaťa. Okolo 80 percent upozornenia v minulom roku NCMEC dostala z dvoch platforiem - Facebooku a Instagramu, ktoré obe vlastnia Meta, píše denník The New York Times (NYT).

Okrem Zuckerberga a Chewa senátorom zodpovedali zakladateľ Discordu Jason Citron, generálna riaditeľka X, bývalého Twitteru, Linda Yaccarinová a Evan Spiegel, riaditeľ spoločnosti Snap prevádzkujúca sieť Snapchat.

image

IPčko spúšťa aktivity na prevenciu radikalizácie mladých. Potrebujeme, aby sa k nám pridali aj ďalší, vyzýva

Predstavitelia firiem argumentovali tým, že ich spoločnosti investujú miliardy dolárov do opatrení súvisiacich s bezpečnosťou detí a využívajú pokročilé nástroje, ktoré škodlivý obsah odhaľujú a sťažujú potenciálnym predátorom prístup k detským užívateľom.

Citron výboru napríklad popisoval jeden z bezpečnostných nástrojov Discordu zameraný na tínedžerov. "Pán Citron, keby toto fungovalo, tak by ste tu dnes nesedel," odvetil demokratický senátor Richard Durbin.

Mladší ako 13 rokov 

Hoci nástroje odhaľujúce nezákonný obsah sú pokročilejšie, odborníci upozorňujú, že všeobecná dostupnosť smartfónov s kamerou, otvorených internetových skupín a aplikácií na posielanie správ uľahčujú zdieľanie citlivých fotografií i informácií a slúžia ako živná pôda pre internetových predátorov.

Ako je možné, že milióny detí do 13 rokov majú prístup na sociálne siete, hoci by ho podľa ich pravidiel nemali, bola ďalšia z hlavných otázok senátorov. Deťom za súčasných podmienok stačí pri zakladaní profilu na sociálnej sieti o svojom veku jednoducho klamať.

Denník NYT vlani v novembri prítomnosť detí na sieťach Mety opísal ako "verejné tajomstvo"; firma podľa denníka od roku 2019 vedela o najmenej 1,1 milióna užívateľov Instagramu mladších ako 13 rokov, ale zrušila len zlomok týchto profilov.

Nielen Zuckerberg, ale tiež majiteľ X Elon Musk sa už v minulosti stretol s firmou Apple, ktorá na zariadeniach s operačným systémom iOS prevádzkuje obchod s aplikáciami App Store. Podľa Zuckerberga by malo byť povinnosťou Applu požadovať pri sťahovaní aplikácií sociálnych sietí overenie veku.

image

TikTok je doménou mladých, Facebook patrí staršej generácii a YouTube sledujú všetci

"Traja zo štyroch rodičov požadujú overenie veku pri sťahovaní. Štyria z piatich rodičov chcú, aby ich tínedžeri potrebovali súhlas rodičov, ak chcú aplikáciu stiahnuť. My toto podporujeme," uviedol dnes Zuckerberg s odvolaním sa na dáta svojej spoločnosti.

Zuckerberg podľa NYT v jeden moment vstal a otočený k prítomným zástupcom verejnosti vyhlásil: "Je mi ľúto, čím všetkým ste museli prejsť. Nikto by nemal musieť prežiť to, čo prežili vaše rodiny. "

V prejavoch šéfov jednotlivých firiem boli znateľné rozdiely: Zuckerberg vypovedal dnes v americkom Senáte už po ôsmy raz a skúsený je rovnako šéf TikToku Chew, naopak Yaccarinová alebo Citrón pôsobili podľa novinárov neisto a na niektoré otázky senátorov odpovedali s ťažkosťami.

01 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 02 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 03 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 00:35