Total War: Three Kingdoms FOTO: Sega
StoryEditor

Sú hráči hlúpejší ako predtým? Štúdia ukázala, že stratégie zaujímajú stále menej ľudí

06.06.2024, 13:19
Autor:
Honza SrpHonza Srp
  • Analytická spoločnosť Quantic Foundry zverejnila výsledky prieskumu hráčskej motivácie.
  • Ukázalo sa, že oproti dobe pred deviatimi rokmi razantne poklesol záujem o tituly, ktoré vyžadujú starostlivé strategické plánovanie a taktiku.
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Spoločnosť Quantic Foundry sa dlhodobo zaoberá sledovaním správania hráčov počítačových hier. V nedávno publikovanej štúdii skúmala, čo konkrétne vlastne ľudí na tomto koníčku baví najviac.  Vyše 1,7 milióna respondentov malo v krátkom formulári uviesť, akú váhu prikladajú rôznym zložkám hier.

Stratégie bavia menej

Sledovaných kategórií bolo dvanásť: ničenie, vzrušenie (excitement), súperenie, komunita, výzva, stratégia, plnenie úloh, pocit moci, fantázia, príbeh, objavovanie alebo technické spracovanie. Výsledky väčšiny kategórií sa oproti porovnaniu dát z pred deviatich rokov nijako zásadne nezmenili, výnimkou bola iba stratégia.

Tú Quantic Foundry popisuje ako schopnosť užiť si hry, ktoré vyžadujú starostlivé plánovanie. „Môže ísť o rozhodovanie týkajúce sa vyvažovania zdrojov a konkurenčných cieľov, riadenia zahraničnej diplomacie alebo hľadania optimálnych dlhodobých stratégií. Takíto ľudia majú tendenciu užívať si taktické boje v hrách ako XCOM alebo Fire Emblem, ako aj sledovanie toho, ako sa ich starostlivo premyslené plány realizujú v hrách ako Civilization, Cities: Skylines alebo Europa Universalis.“ 

Záujem o túto hernú zložku sa podľa autorov štúdie prepadol počas posledných deviatich rokov o 67 percent. Čím to je? Nájsť jeden konkrétny dôvod je nemožné, ide totiž o kombináciu mnohých faktorov. Že sa lepšie darí jednoduchším a efektnejším titulom vlastne nie je nič prekvapujúce ani nové, a netýka sa len hier, ale kultúry ako takej.

Každopádne, klesajúci trend ukazuje, že ľuďom sa naozaj chce premýšľať stále menej a menej, teda skôr nechce premýšľať. Publikum to ťahá skôr ku kratším, variabilnejším a intenzívnejším zážitkom, ktoré im dokáže ponúknuť Instagram, Tik Tok alebo Twitter. Mnohí dnes horšie udržia pozornosť dlhšiu dobu, čomu sa samozrejme prispôsobujú aj tvorcovia hier. 

Užšia, ale stabilná komunita

Našťastie to neznamená, že by stratégie vymreli, podobne, ako sa to stalo napríklad klasickým adventúram. Komunita fanúšikov stratégií je síce v porovnaní s ostatnými žánrami menšia, stále je však dostatočne veľká, aby sa vyplácalo vyvíjať nové hry.  

Napríklad vlani vznikli skvelé Jagged Alliance 3, Cities Skylines II, Company of Heroes 3, stále sa hrajú komplexné Crusader Kings 3, Manor Lords je jedným z najväčších tohtoročných hitov a skôr či neskôr sa dočkáme ďalších dielov sérií Total War alebo Civilization.  

Sú teda hráči hlúpejší ako predtým? Nie, sú jednoducho iní. A pokiaľ ten pocit z nastupujúcej generácie máte tiež, tak si spomeňte, že presne rovnaké argumenty sme v detstve od svojich predkov počúvali tiež. 

01 - Modified: 2024-05-31 14:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nevyhadzujte ju. Prázdna krabička od iPhonu sa dá dobre predať 02 - Modified: 2024-05-30 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Zdá sa vám, že sa videá na YouTube načítajú pomaly? Nejde o chybu, ale zámer 03 - Modified: 2024-05-17 05:33:20 - Feat.: 1 - Title: Legendárne stavanie blokov je tu s nami už 15 rokov. Hra Minecraft oslavuje narodeniny
01 - Modified: 2024-07-23 17:27:03 - Feat.: - Title: Takmer tretina Ukrajincov by podľa prieskumu prijala územné ústupky, ak by ukončili vojnu 02 - Modified: 2024-07-23 14:09:02 - Feat.: - Title: Prieskum: Smer zvýšil náskok pred progresívcami, Matovičovo hnutie sa prepadáva stále hlbšie 03 - Modified: 2024-07-20 10:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Tu sa to všetko začalo. Poznáš najúspešnejšie hry prvého PlayStationu? 04 - Modified: 2024-07-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Japonský folklór a prvky Minecraftu: Resident Evil pokračuje ďalším dielom, chystá sa aj remaster Dead Rising 05 - Modified: 2024-07-15 13:11:21 - Feat.: - Title: Skoro polovica Ukrajincov je za rokovania s Ruskom, ukázal prieskum. Jeho podmienky ale odmietajú
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. júl 2024 04:42