Ilustračná snímka FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Zoznamovacia aplikácia z dielne politikov? Tokijská radnica chce bojovať s nízkou pôrodnosťou

07.06.2024, 10:20
Autor:
ČTKČTK

Aplikácia Tokyo Futari Story (Príbeh dvoch v Tokiu) je najnovším riešením magistrátu hlavného mesta krajiny, ktorá bojuje s nízkou pôrodnosťou. Ide o zoznamovaciu aplikáciu pre tých, ktorí po práci nemajú čas hľadať životného partnera.

Tokijská radnica vyvíja oficiálnu zoznamovaciu aplikáciu, ktorá si kladie za cieľ vytvoriť nové manželské páry a pomôcť s dlhodobo klesajúcou pôrodnosťou, informovala agentúra AP. Mestská správa japonskej metropoly už pre potenciálne páry prevádzkuje online poradenstvo.

Aplikácia s názvom Tokyo Futari Story (voľne preložené ako Príbeh dvoch v Tokiu) by podľa úradov mala byť dostupná neskôr tento rok. Využívať ju bude možné na telefóne aj na webovom prehliadači, uviedli zástupcovia radnice.

Obavy o bezpečnosť

Japonské médiá predtým informovali, že na registráciu do novej aplikácie nebude potrebné len overenie identity v podobe napríklad fotografie vodičského preukazu, ale aj kópie daňovej evidencie na doloženie príjmov, či podpísaný súhlas s tým, že registrovaná osoba je pripravená sa vydať, alebo oženiť.

Tokijská radnica sa k týmto informáciám zatiaľ nevyjadrila. Úrady tiež nekomentovali špekulácie médií, či bude potrebné pri registrácii uviesť výšku, povolanie a dosiahnuté vzdelanie.

Celonárodný problém

V 125-miliónovom Japonsku sa uzatvára čoraz menej manželských zväzkov a pôrodnosť je rekordne nízka, ako vyplýva z dát ministerstva zdravotníctva. Vlani bolo v ázijskej krajine uzavretých 474 717 manželstiev, čo predstavuje medziročný pokles o viac ako 30 000. Počet narodených detí klesol z predvlaňajších 770 759 na 727 277 v roku 2023.

Na celonárodnej úrovni sa japonská vláda pokúša vyriešiť problém nízkej pôrodnosti finančnou podporou rodín s deťmi a zriaďovaním podporných zariadení pre starostlivosť o deti, píše AP. Rovnako sa uvoľnili zákony v oblasti migrácie, aby do ázijskej krajiny prúdilo viac zahraničných pracovníkov.

V období takzvaného baby boomu v 70. rokoch Japonsko zaznamenávalo viac ako dva milióny pôrodov ročne, od nového storočia pôrodnosť ale prudko klesá. Podľa odborníkov môže byť na vine japonská pracovná kultúra, ktorá vedie k neprimerane dlhej dobe strávenej v práci, kvôli čomu majú ľudia menej príležitostí sa zoznámiť. Mnoho Japoncov tiež považuje výchovu dieťaťa za príliš finančne náročnú.

Tokijská radnica dlhodobo sponzoruje akcie, na ktorých sa nezadaní môžu zoznámiť a zadaní poradiť so vzťahovými odborníkmi. Zaľúbené dvojice si súčasne môžu nechať príbehy svojho prvého zoznámenia zvečniť v podobe japonského komiksu manga, prípadne o ňom nechať napísať pieseň.

01 - Modified: 2024-07-26 13:04:03 - Feat.: - Title: Vzťahy medzi Pekingom a Tokiom sú v kritickej fáze ústupu, vyhlásil čínsky šéf diplomacie 02 - Modified: 2024-07-25 16:46:22 - Feat.: - Title: Sever Japonska postihli v dôsledku dažďov záplavy a zosuvy pôdy 03 - Modified: 2024-07-25 09:58:51 - Feat.: - Title: Počet cudzincov v Japonsku prudko rastie, zatiaľ čo klesá počet jeho občanov 04 - Modified: 2024-07-23 11:30:00 - Feat.: - Title: Ježiš nezomrel na kríži, ale odišiel do Japonska plodiť deti a pestovať cesnak. Bizarný príbeh má potvrdzovať jeho hrobka 05 - Modified: 2024-07-23 10:46:56 - Feat.: - Title: Brigitte Bardotová odsúdila japonský hon na aktivistu bojujúceho proti lovu veľrýb
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. júl 2024 01:53