Ilustračná snímka FOTO: Mobil.iDNES.cz/Microsoft Copilot
StoryEditor

Najbizarnejší spôsob použitia starého telefónu? Čo tak tvorba playlistu ulice

04.10.2024, 12:00
  • Nepoužívané smartfóny končia často zabudnuté v priehradkách stolíkov, autor Riley Walz však jednému takému našiel nové, neobvyklé využitie.
  • Umiestnil ho na stĺp, pripojil k nemu solárne panely a mikrofón a necháva ho odpočúvať ruch ulice kdesi v San Franciscu.
  • Na špeciálnej webovej stránke potom zverejňuje netradičný playlist.

Riley Walz na svojom webe okrem iného informoval, že škatuľu, v ktorej je umiestnený bližšie nešpecifikovaný starý telefón s Androidom, umiestnil na verejný stĺp niekde v sanfranciskej štvrti Mission. Bližšiu polohu, ani to, do akej výšky ho umiestnil, však neprezradí. Podľa portálu The San Francisco Standard spomenul iba to, že na jeho inštaláciu si zapožičal rebrík.

Ešte predtým však telefón naprogramoval tak, aby na ňom 24 hodín denne sedem dní v týždni bežal Shazam. Pre tých, ktorí o ňom nepočuli, ide o aplikáciu slúžiacu na identifikáciu skladieb len podľa krátkych úryvkov.

image

Aplikácia Shazam FOTO: HN/Patrik Koreň

Pomocou mikrofónu nasmerovaného dole k ulici totiž sníma okolitý ruch, a to s jediným cieľom: rozpoznať v ňom akúkoľvek melódiu, či už ide napríklad o užívateľsky prispôsobené zvonenie telefónu, pesničku z kazeťáka alebo prenosného reproduktora, nadaného pouličného umelca alebo hudbu z prechádzajúceho auta.

Aby telefónu umiestnenému mimo dosahu nedošla už po pár hodinách prevádzky energie, pripojil ho autor projektu na malé solárne panely. O stave batérie potom informuje na svojom webe, údaj sa aktualizuje po desiatich minútach. Dôležitejší je však netradičný playlist zostavený zo zvukov zachytených priamo na jednej zo sanfranciských ulíc.

Počet odhalených piesní prekvapí

Zvuková kvalita dvadsaťsekundových úryvkov je často pomerne zlá, z priehrštia rôznych zvukov je zrejmé, že ide o veľmi frekventované miesto. Aj napriek tomu možno v tom všetkom okolitom hluku mnohokrát niektoré skladby ľahko rozpoznať aj jednoduchým počúvaním. Každopádne všetky Shazamom rozpoznané skladby si možno cez odkazy na Walzovom webe vypočuť na Spotify či Apple Music.

Walz svoj projekt pomenoval Bob Spotter, parafrázuje policajný ShotSpotter, ktorým sa inšpiroval. Ide o technológiu, ktorá pomocou mikrofónov inštalovaných v amerických mestách dokáže detekovať streľbu. Autor netradičného počinu však na svojom webe dodáva, že tieto mikrofóny nie sú údajne príliš presné.

Bob Spotter od soboty 28. septembra, kedy bol spustený, identifikoval už viac ako 700 skladieb, teda priemerne takmer 150 piesní denne.

Autor dúfa, že jeho "vynález" bude fungovať roky

Krabičku s telefónom a ďalšími potrebnými doplnkami chce Walz na utajovanom mieste ponechať tak dlho, ako to bude možné. Teda minimálne do doby, pokiaľ sa nepreruší Wi-Fi pripojenie, nedôjde k jej poškodeniu vtáctvom či ku jej odstráneniu pracovníkom mestských služieb.

„Dúfam, že tam bude mnoho rokov,“ dodal pre portál The San Francisco Standard. To sa mu však nemusí splniť. Keďže sa o jeho projekte dozvedá stále viac ľudí, rozrastá sa aj skupina tých, ktorí sa budú snažiť tajomnú krabičku umiestnenú na nešpecifikovanom stĺpe objaviť. Stačí na to naozaj málo: prechádzať sa ulicami sanfranciského Missionu s dostatočne nahlas hrajúcou skladbou.

Napríklad Vincent Woo sa na svojom verejnom profile na sieti X v utorok 1. októbra pochválil, že o pol jednej ráno Bob Spotter objavil a prehral pod ním skladbu Never Gonna Give You Up od Ricka Astleyho používanú ako internetový vtip Rick Roll. Súčasne informoval, že z úcty k autorovi projektu umiestnenie tajomnej krabičky prezrádzať nebude. Naznačil však zároveň, že pre ľudí, ktorí štvrť Mission dokonale poznajú, nebude problém lokalitu objaviť.

01 - Modified: 2024-10-02 01:41:29 - Feat.: - Title: Zásadných zmien sme sa nedočkali. Plus model pridal pár nenápadných vylepšení, ktoré bežný používateľ nespozná 02 - Modified: 2024-10-01 13:21:13 - Feat.: - Title: Smartfón pre podnikateľov a odolná novinka pre všetkých. Motorola ukázala dvojicu lákavých telefónov 03 - Modified: 2024-09-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Xiaomi priváža na Slovensko prvú skladačku. Je ňou jej špičkové véčko 04 - Modified: 2024-09-28 05:30:00 - Feat.: - Title: Pesničky a poslucháčov zaistila AI, on inkasoval milióny. Hudobník obišiel systém, teraz ho čaká súd 05 - Modified: 2024-09-26 18:32:06 - Feat.: - Title: Fanúšikovský Samsung sa priblížil vlajkovým modelom. S24 FE prekvapí parametrami
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. október 2024 12:02