Lukáš Hron, Mobil.iDNES.cz
StoryEditor

Už len jedna koncovka. Únia chce zjednotiť nabíjačky na telefóny

23.09.2021, 14:27
Autor:
ČTKČTKomaoma
Návrh počíta aj s tým, že výrobcovia nebudú ku každému prístroju pribaľovať nabíjačku, ako tomu je doposiaľ.

Na dobitie akéhokoľvek mobilného telefónu či tabletu predávaného v Európskej únii by mala v budúcnosti stačiť jediná nabíjačka.

Európska komisia dnes predstavila návrh pravidiel, na základe ktorých sa budú všetci výrobcovia musieť prispôsobiť štandardu USB-C. Podľa únijnej exekutívy má zjednotenie koncovky nabíjacieho kábla uľahčiť život zákazníkom a znížiť objem elektronického odpadu.

Návrh počíta aj s tým, že výrobcovia nebudú ku každému prístroju pribaľovať nabíjačku, ako tomu je doposiaľ. Plán podporovaný väčšinou europoslancov už skôr kritizovala firma Apple, ktorej sa zrejme dotkne viac ako konkurencie.

"S ďalšími a ďalšími zariadeniami sú predávané ďalšie a ďalšie nabíjačky, ktoré sa nedajú použiť na iné prístroje alebo nie sú nutné," zdôvodnil dnes iniciatívu Bruselu komisár pre vnútorný trh Thierry Breton.

Nové pravidlá sa majú týkať nielen telefónov či tabletov, ale aj elektronických čítačiek, fotoaparátov, reproduktorov alebo bezdrôtových slúchadiel.

Z desiatok na tri

Komisia pracuje na zbližovaní štandardov nabíjačiek už niekoľko rokov a doteraz sa jej podarilo rokovaniami s výrobcami zmenšiť niekoľko desiatok skôr používaných koncoviek na tri.

Ak dnešný návrh podporí Európsky parlament aj členské štáty, skončí do niekoľkých rokov predaj iných typov, ako je USB-C. Výrobcovia tiež budú predávať nabíjačky oddelene od prístrojov.

Kritika Apple

Europoslanci už k prijatiu podobných pravidiel vyzvali v minuloročnej rezolúcii a dá sa očakávať ich súhlas. Proti naopak vystupuje najmä firma Apple, ktorá dlhodobo používa vlastný systém konektorov. Podľa nej návrh obmedzuje spotrebiteľom možnosť voľby a brzdí inovácie.

"Stále nás znepokojuje, že prísne pravidlá nariaďujúce iba jediný typ konektora skôr brzdia inovácie, než by ich podporovala, čo v dôsledku poškodí spotrebiteľa v Európe i na celom svete," uviedla dnes vo vyhlásení americká spoločnosť, ktorá pre svoje prístroje používa koncovky odlišné od štandardov ostatných firiem.

Podľa podpredsedníčky komisie Margrethe Vestagerovej dala EÚ firmám dostatok času na to, aby sa vzájomne dohodli na zladení svojich nabíjačiek, čo sa však podarilo len čiastočne. Komisia na zjednotení nabíjacieho štandardu pracuje už viac ako desať rokov.

"Európski spotrebitelia sú už dosť dlho otrávení z hromady nekompatibilných nabíjačiek, ktoré sa im vŕšia v šuplíku," vyhlásila Vestagerová.

Podľa komisie by mali zákazníci v EÚ ušetriť ročne 250 miliónov eur tým, že si nebudú kupovať zbytočné nabíjačky. Významný bude aj úbytok elektronického odpadu, z ktorého tvoria nabíjačky ročne v únii až 11-tisíc ton.

Vítaná zmena?

Niektorí výrobcovia už predávajú smartfóny bez nabíjačiek. Apple nedodáva nabíjačky ku všetkým iPhonom vyrobeným od minulej jesene. Samsung prestal dávať nabíjačky k prémiovým modelom S21 a aktuálnym novinkám s ohybným displejom Z Fold 3 a Z Flip 3. Ide o zariadenia za v prepočte približne 780 eur.

Zaujímavosťou je, že nabíjačky nepribaľujú ani niektorí čínski výrobcovia, ale zatiaľ výhradne len pri tovare určenom pre domáci čínsky trh. Rovnaké modely, predávané v Európe, nabíjačky v balení majú.

Výrobcovia to väčšinou odôvodňujú ekologickými dôvodmi. Bez nabíjačiek je balenie telefónov menšie a tak sa šetrí na doprave. Predpokladajú, že ľudia majú nabíjačky od svojich starších modelov.

Lenže na prvý pohľad logické argumenty majú vážne trhliny. Rozobral ich známy youtuber Arun Maini, ktorý poukazuje na to, že nakoniec môže chýbajúca nabíjačka v balení znamenať oveľa väčšiu ekologickú stopu.

01 - Modified: 2020-03-04 06:49:17 - Feat.: 0 - Title: Najrýchlejšie nabíjanie bez použitia káblov? Číňania ukázali, čo všetko je možné 02 - Modified: 2021-01-18 11:53:15 - Feat.: 0 - Title: Kúrenie a nabíjanie mobilu len niekedy. Elektrické autá mohli zhasnúť Francúzsko 03 - Modified: 2021-03-19 23:16:19 - Feat.: 0 - Title: Rýchlym nabíjaním poškodzujete batériu. Toto by ste mali vedieť
01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:36