StoryEditor

Leto s HN: Precestujte s nami Prešovský kraj

03.08.2012, 00:02
Prinášame tipy na netradičné výlety, zaujímavé podujatia a originálne miesta na relax.

Splav Dunajca na pltiach
Zamagurie, kraj lietajúceho mnícha Cypriána, je známy hneď niekoľkými turistickými lákadlami. Prvým – a zrejme aj najznámejším – je splav pohraničnej rieky Dunajec na drevených pltiach. Z rieky sa vám počas cesty naskytne aj pohľad na mohutné štíty Troch korún, kulisu totiž počas splavu vytvára Pieninský národný park.



Na začiatku trasy, ktorá vedie z Červeného Kláštora do obce Lesnica, sa môžete zastaviť v kartuziánskom kláštore, ktorý v 14. – 16. storočí obýval jeden z najprísnejších rehoľných rádov rímskokatolíckej cirkvi. Po kartuziánoch sa na tomto mieste usadili kamalduli, ktorí ho prestavali do barokového štýlu. V tom sa kláštor zachoval dodnes.
Za zastávku stojí aj Múzeum zamagurskej dediny v Starej Ľubovni, dom z roku 1909, v ktorom žil aj obecný richtár.

Po stopách kráľovnej

Na území niekdajšej slovanskej trhovej osady vzniklo mestečko Spišská Sobota, ktoré si svoj stredoveký charakter zachovalo dodnes. Je preto zastávkou mnohých tatranských turistov, z ktorých predovšetkým jedna sa zapísala aj do jeho nedávnej histórie. Centrum Spišskej Soboty si totiž na svojej návšteve Slovenska prezrela aj britská kráľovná Alžbeta II. Na tomto mieste nevynechajte najmä Kostol sv. Juraja. Bol postavený v polovici 13. storočia a jeho autorom je slávny Majster Pavol z Levoče.

Majster a... Levoča



Ak chcete od Majstra Pavla vidieť ešte viac, zájdite do Levoče. Toto stredoveké kráľovské mesto patrilo a patrí k centrám tohto regiónu a preslávilo sa dielom tohto neskorogotického rezbára a sochára.  A aj vďaka nemu máme ďalšie svetové naj: najvyšší drevený oltár na svete. Vystavený je, ako inak, v Levoči, konkrétne v Chráme sv. Jakuba. Navyše, celé leto v meste prebiehajú Dni Majstra Pavla, medzinárodný kultúrny festival s množstvom sprievodných akcií.

Bardejovské Kúpele

Miesto, ktoré v minulosti navštevovali aj dobové „celebrity“ ako rakúsko-uhorský cisár Jozef II., ruský cár Alexander I. či dokonca slávna Sissi, bolo svojimi minerálnymi prameňmi známe už v stredoveku. Práve na pamiatku prominentnej návštevy dodnes stojí v kúpeľnom parku jej socha. Dnes v tomto modernom kúpeľnom mestečku nájdete bohatú ponuku rôznych procedúr.
Neďaleko kúpeľov sa nachádza ďalší unikát, historické centrum mesta Bardejov. To bolo v roku 2000 zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a medzi najkrajšie stavby tohto meste patria gotické meštianske domy, Bazilika Minor sv. Egídia a židovské suburbium. V letnom amfiteátri si v rámci filmových pondelkov môžete od pol deviatej večer pravidelne pozrieť vybrané filmy pod holým nebom.

Duklianske bojisko

...alebo tiež Dukelské bojisko a pamätníky na Dukle a vo Svidníku pripomínajú boje, ktoré sa na týchto miestach odohrali počas druhej svetovej vojny. V katastri obcí Nižný a Vyšný Komárnik je v prírode rozmiestnená bojová technika i bunkre jednotiek 1. československého armádneho zboru v ZSSR. Vo Vyšnom Komárniku sa nachádza aj cintorín, na ktorom je pochovaných 565 príslušníkov zboru.
Duklianske bojisko a pamätníky vojnových udalostí boli vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku.

Za golfom a vodou

Alternatívou k turistike môžu byť vo Vysokých Tatrách aj iné športy, napríklad golf. Areál Black Storck vo Veľkej Lomnici patrí k 19 ihriskám na svete, ktoré získali prestížnu značku A PGA Golf Course. Zahrať si môžete na 27-jamkovom ihrisku a večer skúsiť wellness v hoteli, ktorý je súčasťou rezortu.
Len o pár kilometrov ďalej je turistom k dispozícii podtatranský akvapark Aquacity Poprad. Jeho súčasťou je 13 termálnych a relaxačných bazénov, tobogany a atrakcie pre deti. Medzi najobľúbenejšie patrí Mayská pyramída, ktorá funguje v lete, a zahŕňa aj raftovací tobogan, divokú rieku či vodný hríb.

 

 

 

 

 

 

 

Tip redaktorky HN: Výstup na Kremenec

Miestom, ktoré by som odporučila, je vrch Kremenec v Bukovských vrchoch. Je zaujímavý tým, že leží na rozhraní troch štátov – Ukrajiny, Poľska a Slovenska. Tamojšie bukové pralesy, súčasť Národného parku Poloniny, sú zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Tipy na akcie v Prešovskom kraji

1.– 31. august 2012
Sokoliarsky hrad Ľubovňa
Denné vystúpenia Sokoliarov sv. Bavona na hrade Stará Ľubovňa, denne o 11.00, 13.00, 15.00 a 16.30 hod.
Kontakt: www.muzeumsl.sk

2. – 5. august 2012
Campfest
Na 4-dňovom festivale na Ranči v Kráľovej Lehote zažijete dobrú kempovú hudbu, skvelý čas s priateľmi, takmer nonstop program, okolo 250 slovenských a zahraničných účinkujúcich.
Kontakt: www.campfest.sk

8. – 18. august 2012
Medzinárodný kultúrny festival Dni Majstra Pavla
Medzinárodný kultúrny festival Dni Majstra Pavla v Levoči je dôkazom posolstva kultúry, ktorého súčasťou sú pouličné vystúpenia divadelníkov, muzikantov a tanečníkov. Koná sa od roku 2001 v mesiacoch júl až august v Levoči a láka návštevníkov na všetky druhy kultúry a umenia.
Kontakt: www.msks.levoca.sk

9. – 11. august 2012
Medzinárodný festival outdoorových filmov
Výber najlepších outdoorových filmov z roku 2011 sa odprezentuje tento rok v Tatranskej Polianke.
Kontakt:  www.kamdomesta.sk

10. – 14. august 2012
Bažant Kinematograf
Premietanie filmových lahôdok z oblasti kinematografie po celom Slovensku pod šírym nebom aj tento rok! Tentoraz v Prešove v Záhrade umenia.
Kontakt: www.kinematograf.sk

23. – 26. august 2012
Bardejovský historický a novodobý jarmok
661. historický a 41. novodobý bardejovský jarmok s prehliadkou bohatého kultúrneho programu z domácej, ale aj zahraničnej produkcie.
Kontakt: www.bardejov.sk

3. – 5. august 2012
Medvedie dni
Úspešný tatranský medvedí festival, plný medvedej atmosféry pre deti i dospelých, počas ktorého je asi najväčšia koncentrácia medveďov na jednom mieste práve v Tatrách. Príďte si vyskúšať aj vy rôzne medvedie súťaže, pozrite si divadlo, zaujímavú výstavu o medveďoch a užijete si kopec medvedej zábavy počas 3 nezabudnuteľných dní!
Kontakt: www.vt.sk

25. – 26. august 2012
Svište na plese
Posledný prázdninový víkend celé Štrbské Pleso ovládnu svište. Súťaže, divadelné predstavenia a veľa, veľa zábavy ...
Kontakt: www.vt.sk

01 - Modified: 2004-08-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Telekom Austria naďalej zostáva v rukách štátu 02 - Modified: 2004-08-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čína uvažuje o kúpe Juganskneftegazu
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 01:30