StoryEditor

Šesť tipov na netradičné tatranské túry (foto)

29.06.2012, 00:00
Autor:
mammam
Horskí vodcovia pre vás vyberajú známe aj neopozerané tatranské trasy.

Vo Vysokých Tatrách máte vždy dve možnosti: buď sa vyberiete na túru sami po turistickom značkovanom chodníku, alebo využijete služby horských vodcov, ktorí vás zavedú aj na menej známe miesta. My sme pre vás našli z každého (a pre každého) niečo.



1. Výstup na Kôprovský štít.
Bez horského vodcu sa vo Vysokých Tatrách dostanete len na šesť zo všetkých štítov: na Slavkovský, Rysy, Východnú Vysokú, Kriváň, Jahňací štít a Kôprovský štít. Ten posledný spomínaný si vyberte, ak máte záujem o menej tradičnú trasu. Vyrazte z Popradského Plesa po modrom značkovanom chodníku a pokračujte po tejto značke až k Hincovým plesám. Pokiaľ máte malé deti, túru môžete pri plese ukončiť a vrátiť sa späť. Ak sa rozhodnete pokračovať na Kôprovský štít, budete v tej chvíli asi v polovici cesty. Pripravte sa však na následné stúpanie do kopca, pokračujte smerom do Kôprovského sedla a odtiaľ po červenej značke na vrchol. Z Kôprovského štítu budete mať krásny výhľad na Rysy, Kriváň, a Západné Tatry.
Tip Františka Compela: Na túru si aj s návratom rezervujte približne 5 hodín, samotný výstup trvá tri hodiny, zostup dve.



2. Výstup na Jastrabiu vežu (na snímke za Chatou pri Zelenom Plese).
Táto túra je prístupná len s horským vodcom. Východiskovým bodom je Chata pri Zelenom plese. Po červenej značke sa vydajte smerom do Červenej dolinky, odkiaľ odbočte  doľava smerom na Jastrabiu vežu. V tejto chvíli sa dostanete mimo značkovaného chodníka. Keďže v blízkosti Jastrabej veže sa nachádza aj jeden zo šiestich značkovaných vrcholov Vysokých Tatier, Jahňací štít, z Červenej dolinky sa môžete vybrať aj týmto smerom – v tomto prípade nebudete potrebovať horského vodcu. Čas na túru: asi tri hodiny na výstup, dve hodiny na zostup. Zdola od chaty je výrazná,  populárna veža, je nižšie ako ostatné štíty, ale je veľmi pekná.
Tip Františka Compela: V Červenej dolinke dávajte pozor – práve tu môžete vidieť veľa kamzíkov a svišťov.




1. Výstup na Satan (na snímke dole pohľad z Mlynickej doliny).
Tento vrch sa nachádza nad Mlynickou dolinou a ak si naň trúfnete, pripravte sa na túru v dĺžke 3 a pol hodiny. Štartovať budete zo Štrbského Plesa a po značkovanom chodníku vystúpite okolo vodopádu Skok. Ľahký chodníček vás dovedie na Pleso nad Skokom, odkiaľ je zaujímavý pohľad do údolia na morény vytvorené ľadovcom. Ak sa dobre zadívate, nájdete aj Štrbské Pleso a v diaľke mesto Svit. Z tohto miesta odbočte doprava na skalné rebro, po ktorom sa dostanete na samotnú stenu Satana. Zaujímavou terasou vystúpite do centrálneho žľabu, v ktorom  vidieť chodníček pretkaný skalnými pasážami vedúci až na hrebeň.
Tip Jara Michalka: Satan je zaujímavý tým, že má dva vrcholy. Keď dosiahnete hlavný vrchol (2 422 m. n. m.), naskytne sa vám krásny pohľad na vrcholy, ktoré sa týčia na hlavnom hrebeni Vysokých Tatier – Vysokú, Rysy, Mengusovské štíty a vzadu aj na Gerlachovský štít.



2. Výstup na Jahňací štít.
Pre túto túru si môžete vybrať dva východiskové body: Bielu Vodu alebo Tatranské Matliare. Z Bielej vody začnite túru na žltom chodníku, ktorý vedie dolinou Bielej vody. Týmto smerom sa dostanete na Chatu pri Zelenom Plese. Odtiaľ pokračujte po žltej značke do Kolového sedla. Po severozápadných zrázoch vystúpime na samotný Jahňací štít. Výstup aj zostup vedie tou istou trasou. Ak budete vychádzať z Tatranských Matliarov, napojte sa na žltý chodník, ktorý vedie z Bielej Vody.
Tip Jara Michalka: Počas tetjto túry natafíte na krátky úsek s reťazami, ktorý ale nie je veľmi náročný, takže ho zvládne aj stredne zdatný turista. 



1. Z Pyšného štítu na Lomnický štít.
Svoj názov mohol Pyšný štít dostať pravdepodobne podľa toho, že sa vyníma nad Malou Studenou dolinou a Medenou kotlinkou. V skutočnosti je vraj názov odvodený od jeho odvážneho tvaru – čo napovedá čosi  aj  o náročnosti tohto výstupu. Zážitková túra sa začína na Téryho chate a keďže je tento štít dostupný len s horským vodcom, ten vás bude viesť správnou cestou. Trasa zahŕňa aj miesta strmých výstupov a zostupov, takže je vhodná pre naozaj zdatných vysokohorských turistov. Asi po polhodine cesty od Téryho chaty sa dostanete na nástup na Pyšný štít a od tohto miesta budete nadviazaný na lano s vodcom počas celej túry až k zostupu buď do Malej Studenej doliny alebo do Skalnatej doliny. Výstup je zakončený peknou feratou. Jedným z najväčších plusov tejto trasy je krásny výhľad nielen na štíty Vysokých Tatier, ale aj na Belianske Tatry.  
Tip Igora Trgiňu: Počas túry natrafíte aj na jeden takmer kolmý úsek, ktorý je nutné buď náročne zliezť alebo zlaniť. Preto je táto túra vhodná aj pre milovníkov adrenalínu hľadajúcich výzvy.



2. Z Kežmarského štítu na Lomnický štít
Po výstupe na Kežmarský štít môžete pokračovať ďalej na Lomnický štít cez Vidlový hrebeň. Ide o náročnú túru a pripravte sa na to, že samotný Vidlový hrebeň je veľmi ostrý.  Východiskové body sú dva: chata pri Zelenom plese (ide o náročnejšiu trasu s väčším prevýšením a lezeckými úsekmi) alebo Skalnaté Pleso. Zo Skalnatého Plesa pokračujte smerom do Sedla pod Veľkou svišťovkou, kde sa odpojte od turistického chodníka a pokračujte po hrebeni na Malý kežmarský štít, odtiaľ na Veľký kežmarský štít a cez samotný Vidlový hrebeň sa dostanete až na Lomnický štít. Obe túry vám aj s návratom zaberú od 8 do 10 hodín.
Tip Igora Trgiňu: Výhodou oboch túr je, že sa končia na Lomnickom štíte. Tam môžete váš výstup buď patrične osláviť, alebo na zostup využiť lanovku. Druhú možnosť oceníte najmä v prípade, že sa náhle zhorší počasie, alebo sa túra natiahne natoľko, že už nebudete mať čas na návrat „po vlastných“.

Ako si naplánovať túru
Horskí vodcovia sa zhodujú na tom, že turisti ešte stále veľmi podceňujú prípravu na túru. Naplánovať by ste si mali nielen výstup, ale aj zostup – najmä časovo. „Odporúčam vyraziť v skorých ranných hodinách, aby ste mali dostatočnú časovú rezervu na návrat. Najmä v júni a júli bývajú časté zmeny počasia z tepla, preto je dobré byť už poobede dolu,“ radí horský vodca Jaro Michalko. Čo sa vybavenia týka, samozrejmosťou sú rukavice a čapica, náhradné tričko, fľaša s vodou alebo termoska, ľahké občerstvenie, bunda do dažďa a vetra. Dôležité je tiež poistenie a mobil s číslom horskej záchrannej služby.

01 - Modified: 2004-08-16 20:31:49 - Feat.: 0 - Title: Rakúšania vystupujú z cirkvi 02 - Modified: 2004-08-16 20:35:33 - Feat.: 0 - Title: Kalousek -- muž, ktorý diktuje Grossovi
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 13:53