StoryEditor

Malý receptár Veľkej noci. Šéfkuchári varili pre vás (foto)

30.03.2012, 00:00
Autor:
mammam
Traja top šéfkuchári, tri originálne veľkonočné menu. Varili sme tradičné netradične, zdravo i exoticky.

   

 

 

 

 Varí: Pavel Pospíšil, šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Pospisils Krone

 

Tradičné menu netradične:

 

 

 

 

 

Predjedlo:

Pečené kuracie pečienky s pudingom z medvedieho cesnaku



400g kuracích pečienok, 2 dcl smotany 33 %, 4 vajcia, 1 zväzok medvedieho cesnaku, 20g masla, soľ, čerstvo mleté čierne korenie.
Príprava: Kuracie pečienky očistíme, osolíme, okoreníme a upečieme na panvičke do ružova. Smotanu, vajíčka a medvedí cesnak rozmixujeme do hladka v mixéri, osolíme, okoreníme podľa chuti a nalejeme do vopred maslom vymastenej formičky. Pečieme vo vodnom kúpeli 25 minút pri 120 °C.
Kuracie pečienky polejeme s dobrým demi glace. Ozdobíme opečeným listom medvedieho cesnaku.

Hlavný chod:
Jahňací chrbát v zelenej kruste s ratatouille a domácimi gnocchi



800 g jahňacieho chrbta, 100 g špenátu, 1 dcl smotany 33 %, 50 g bravčovej bránice.
Príprava: Jahňací chrbát očistíme a z odrezkov a zo smotany si pripravíme mäsovú zmes, do ktorej pridáme kúsky koreňovej zeleniny a bylinky. Mäso osolíme, okoreníme, opečieme na panvičke, obalíme v mäsovej zmesi, na ňu dáme vopred blanšírovaný  špenát a zabalíme do bránice. Pečieme do ružova 35 minút pri 120 °C, po upečení necháme mäso 15 minút odležať.
Ratatouille: 1 cuketa, 1 baklažán, 1 červená paprika, 1 žltá paprika, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 paradajky.
Zeleninu nakrájame na kocky, cibuľu s cesnakom na jemno a všetko spolu opečieme na panvičke, osolíme, okoreníme čerstvo mletým korením.
Gnocchi: 400 g zemiakov uvarených deň vopred, 100 g polohrubej múky, 1 vajce, 20 g solamylu, soľ, korenie, muškátový orech.
Všetky suroviny ručne spracujeme, vytvarujeme gnocchi a uvaríme v osolenej vode.

Dezert:
Zapekané jahody so sabayon a  jahodovým parfait



200 g jahôd, 20 g práškového cukru, 1 dcl tramínu, 50 g práškového cukru, 5 žĺtkov.
Príprava: Jahody nakrájame, poprášime práškovým cukrom a necháme macerovať. Na sabayon vyšľaháme ostatné suroviny v miske nad parou a zapečieme s ním jahody.
Jahodové parfait: 100 g jahôd, 2 žĺtky, 50g cukru, 2 bielky, 15 g cukru, štipka soli, 50 ml smotany.
Jahody rozmixujeme v mixéri, žĺtky vyšľaháme s cukrom na penu, takisto aj bielky s cukrom a so štipkou soli, na záver vyšľaháme šľahačku. Rozmixované jahody pridáme k vyšľahaným žĺtkom, jemne pridáme vyšľahanú smotanu a nakoniec vyšľahané bielky, naporciujeme do formičiek a zamrazíme. Podávame s mätou.

01 - Modified: 2004-07-29 20:48:50 - Feat.: 0 - Title: Margita Barošová: Je aj ochranou podnikania 02 - Modified: 2004-07-29 20:49:08 - Feat.: 0 - Title: Vojtech Tkáč: Viažu nás medzinárodné dohovory 03 - Modified: 2004-07-29 20:55:16 - Feat.: 0 - Title: Ohrozuje kríza Jukosu aj Slovensko?
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 01:39