StoryEditor

Zdeno Chára pre HN: Ani sa mi nesnívalo, že budem niesť vlajku

06.02.2014, 23:00
Je jediným hokejistom, ktorý opustil dejisko NHL skôr ako ostatní hokejisti a tiež štvrtým hokejistom, ktorý ponesie slovenskú vlajku. Zdeno Chára.

Už dnes večer ponesiete slovenskú vlajku na otváracom olympijskom ceremoniáli v Soči a aj vďaka vám bude zo všetkých najvyššie.
Áno. (Smiech) Je pre mňa veľká pocta byť vlajkonosičom a veľmi si to vážim. Nikdy som ani nesníval o tom, že by mi niečo také mohli ponúknuť, a nehovoriac o tom, že som dostal možnosť od môjho klubu v Bostone zúčastniť sa na dnešnom otvorení, aj keď vynechám až dva zápasy.

Boli ste označený aj za akéhosi „kapitána aj celej výpravy“ kvôli vašim vodcovským schopnostiam.
O tom počujem prvýkrát. (Smiech) Ostatným slovenským športovcom budem určite v Soči fandiť, ale budem sa snažiť venovať sa najmä hokeju. Myslím si, že každý z nás bude mať veľkú zodpovednosť urobiť všetko pre víťazstvo tímu, pretože to je vždy na prvom mieste.

Súhlasí aj Tomáš Kopecký, ktorý sa vyjadril, že ste podľa neho najlepší kapitán na svete, a pre najmladšieho hráča tímu Martina Marinčina zase hokejový vzor.
Tomáša Kopeckého poznám už dlhšie a veľmi si to vážim. Martina Marinčina som ešte nemal možnosť spoznať, ale teším sa na to. Som príjemne prekvapený, keď sa moja hra a prístup k hokeju niekomu páčia.

Hokejové mužstvo sa zmenilo. Slovenský fanúšik je však trocha vrtkavý.
Každé mužstvo či krajina musí ísť časom cez zmeny hráčov. Myslím si, že v našom tíme, ktorý zostavil tréner Vůjtek pre olympiádu, máme zdravý mix skúseností a talentu.

A čo neúčasť Mira Šatana?
K médiám mám profesionálny vzťah, sú chvíle, keď sa dajú viesť dlhšie a podrobnejšie rozhovory, ale nikdy nebudem diskutovať o vnútornom zázemí mužstva alebo jednotlivých hráčov. Jednoducho je to súkromie športu.



Na aký výsledok ako mužstvo teda podľa vás siahnete?
Momentálne by som sa nerád sústredil na to, aké miesto bude úspech či neúspech. Číslo jeden je pre mňa – a verím, že aj pre ostatných hráčov – poctivý prejav hry a hra srdcom. Verím, že potom prídu výsledky. Nijaký súper nebude ľahký a ťažko povedať, kto bude najlepší. Ako vždy ten, kto sa dokáže zohrať počas hier čo najrýchlejšie a bude mať športové šťastie.

Máte dve striebra z majstrovstiev sveta, Stanley Cup. Beriete ešte aj olympiádu ako jeden z dôležitých míľnikov kariéry?
Áno, olympiáda je a vždy bude jedna z najvzácnejších udalostí športovca.

Olympiáda v Rusku sa berie kontroverzne najmä z hľadiska bezpečnosti. Vedeli by ste niekedy predstaviť to, že by ste tam pôsobili aj dlhšie?
V predchádzajúcej sezóne som mal možnosť zahrať si KHL (Kontinentálnu hokejovú ligu, za HC Lev Praha, pozn. red.), ale nemyslím si, že by som chcel odísť z NHL do KHL. Som rád, že hrám práve teraz najlepšiu ligu na svete.

V mladosti ste sa učili po rusky, ale doteraz ste ruštinu veľmi nevyužívali. Oprášite ju teraz?
No, po rusky sme sa mali možnosť učiť ešte na základnej škole, takže základy mám. Určite sa budem snažiť ju využiť, keď teda bude treba.

Čím budú podľa vás tieto hry iné?
To sa ešte nedá povedať, a úprimne, nechám sa prekvapiť. (Smiech) Ak by som však šiel do Soči ako divák, viem, že by som si rád pozrel asi každý šport, pretože to určite musí byť zážitok. Veď sú to predsa olympijské hry.

 

Kto je Zdeno Chára
Narodila sa 18. marca 1977 v Trenčíne. S hokejom začínal v domácej Dukle, neskôr prestúpil do Sparty Praha. Už ako 19-ročného ho draftoval klub NHL New York Islanders. Po piatich rokoch prstúpil do Ottawa Senators, kde sa ocitol aj v oceňovanom All Stars tíme NHL. Chvíľu pôsobil v Švédsku, až sa upísal tímu Boston Bruins, kde je doteraz. Je najvyšším hráčom, aký kedy hral v NHL a tiež prvý slovenský hráč, ktorý ako kapitán mužstva získal v roku 2011 Stanley cup. V slovenskej reprezentácii získal dve strieborné medaily na MS 2000 a MS 2012.

01 - Modified: 2006-01-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O presune odvodov sa rozhodne do marca
01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-19 13:43:49 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:04