StoryEditor

Hviezda 50 odtieňov sivej v HN: Som v predstavách 100 miliónov žien

13.02.2015, 23:00
Autor:
stlstl
Hlavný predstaviteľ filmu 50 odtieňov sivej, írsky herec Jamie Dornan, v exkluzívnom rozhovore v HN.

Film 50 odtieňov sivej sa začal rodiť už v roku 2012, dokonca sa menil hlavný predstaviteľ. Ako ste sa dostali k filmu vy?
Keď som sa prvýkrát dopočul, že sa bude robiť tento film, naozaj som si nemyslel, že sa budem na ňom podieľať. Ale bol som rozhodnutý, že sa zúčastním na konkurze, pretože by to mohla byť pre mňa dobrá príležitosť. Tak som nahral krátky výstup, čo bola vlastne scéna z filmu Pravdivá romanca, pretože scenár bol utajovaný. Bol to štandardný postup na konkurze, ale potom sa mi nikto neozval niekoľko mesiacov, takže v určitom okamihu som sa vzdal myšlienky, že v ňom budem hrať. Potom sa však náhle obrátil záujem o mňa. Vedel som, že na úlohu Christiana Greya bol už vybraný niekto iný (Charlie Hunham, ktorý odstúpil, pozn. red.), ale zostal som v hre a nakoniec to vyšlo.



Ako ste reagovali, keď ste prvýkrát zistili, že vy ste tou „vyvolenou“ osobou pre túto obrovskú úlohu?
Spomínam si, že som bol vyčerpaný, pretože boli asi tri hodiny ráno a ja som sa práve vrátil späť do Londýna z Los Angeles. Moja žena už spala, ale ja som bol ešte hore, pretože som vedel, že mám v noci očkávať telefonát, len som nevedel, v akom čase. Potom mi Sam (Taylor Johnson, režisérka, pozn. red.) oznámila dobré správy.

Poznali ste knihu, podľa ktorej vznikol film, aj predtým?
Ó, áno, neviem, kde by som musel žiť, aby som ju nepoznal. A musím sa tiež priznať, že kým som ju nečítal, nemyslel som si, že to bude niečo, čo ma bude zaujímať.

Takže čo ste si mysleli o celosvetovom bestselleri 50 odtieňov sivej po jeho prečítaní?
No, ja už som ho čítal s myšlienkou, že urobíme film. To je teda iný spôsob, ako ho absorbovať, a nie úplne normálny spôsob, ako čítať knihu. Každý mi hovoril: „Prečítaj si to!“, a keď som sa k tomu dostal, nakoniec som to zhltol na jeden raz. Mal som z nej veľmi dobrý pocit, poznal som režisérku, aj ľudí zo štúdia Universal, som rád, že som toho súčasťou.




Aký je podľa vás hlavný predstaviteľ Christian Grey a čo ho robí takým tajomným?
Ja ho proste vidím tak, že je to ten typ nepoznateľného a nepreniknuteľne záhadného muža. Fantazijného muža, až do toho bodu, keď už sa dá takmer povedať, že neexistujú ľudia ako on. Je veľmi zaujímavý. Tajomný je práve tou fantazijnosťou, mocou a veľkým bohatstvom. Je ako superhrdina.

Ale zároveň je tam aj ľudská stránka charakteru, nie?
Áno, pretože keď bol malý, brutálne trpel, čo ovplyvnilo jeho psychológiu, aj to, aký život žije a aké veci sa mu páčia. Vrátane potreby ovládať ženy a dominovať nad nimi. To všetko sú ľudské vlastnosti, ktoré pochádzajú zo skutočných ľudských udalostí.
To je pohľad na neho z jeho strany.

Ako sa vám teda podarilo „vstúpiť“ do vašej postavy?
Myslím, že bol len mesiac medzi tým, ako som zistil, že ho budem hrať, a prvým natáčacím dňom, čo nie je veľa času na prípravu hlavnej postavy v tomto rozsahu, ako je Christian Grey vo filme. Pre herca je to veľká výzva.  A tiež preto, že je to zložitý charakter, ktorý má mnoho rôznych aspektov. A je to aj fyzická stránka Greya, keďže sa drží vo veľmi dobrej kondícii.
 


Prečítajte si aj:
Erotická kniha šokovala Američanov
Recenzia: Erotická kniha, ktorá rozdelila svet
Fanúšikovia na celom svete sa dočkali. Trailer k 50 Shades of Grey je vonku
Keď popoluška stretla princa. Ako vznikal film 50 odtieňov sivej
Erotika opantala už i Slovensko. 50 odtieňov sivej je v kinách
Prvé dojmy: 50 odtieňov sivej je vtipná hra na popolušku
50 odtieňov má za sebou premiéru v Berlíne. Takto to dopadlo
Pustite nás do kina, kričali novinári pred premiérou filmu 50 odtieňov sivej
Recenzia: 50 odtieňov sivej. Erotika vie byť aj vtipná



Ako mu teda podľa vás mohlo pomôcť stretnutie so študentkou literatúry Anastasiou Steele?
Mnoho mužov už zmenilo svoje spôsoby kvôli ženám a Anastasia tiež našla spôsob, ako ho odzbrojiť. V jednom ohľade ho priťahuje jej naivita a nevinnosť, pretože to je lákavé pre niekoho, kto má rád kontrolu nad inými, ale potom je tam ešte niečo. O to ide.

Čo podľa vás priniesla Dakota Johnson úlohe Anastasie ako herečka?
Nepoznal som ju predtým, ale len čo som ju stretol, bolo to tam. Dakota je mladá a jej zraniteľnosť je vierohodná, ale tiež má aj svoju silnú stránku, keď sa vie postaviť na vlastné nohy. Často sa smeje, pretože má rada humor, čo je ideálne pre jej úlohu. Humoru je dosť v knihách aj vo filme.

Čo môžete povedať o režisérke Sam Taylor-Johnson?
Je úžasná! Predovšetkým sa stala veľmi drahou priateľkou mňa aj mojej ženy. Sam má úžasnú vlastnosť, ktorá je podľa mňa zásadná pre všetkých dobrých režisérov, a to, že sa jej darí vytvoriť veľmi pokojné pracovné prostredie a atmosféru na pľaci, a to aj v náročných podmienkach.




Ako ste sa vyrovnali s tým veľkým tlakom, že prinášate na obrazovky príbeh veľmi populárnej knihy?
No viete, toľko ľudí čítalo tie knihy, takže máte do činenia s obrovským množstvom názorov. Nie je možné povedať, že to na mňa nedoľahlo a neovplyvňovalo moju prácu každý deň, ale Sam nám umožnila všetko nechať za sebou a zabezpečila, aby sme každý brali to, čo príde a robili svoju prácu tým najlepším spôsobom. Klamal by som, keby som povedal, že som si nemyslel, že to bude veľký tlak, ale na moje prekvapenie som skoro zistil, že je to oslobodzujúce.

V čom?
Skutočnosť, že viac ako 100 miliónov ľudí má svoje predstavy o tom, ako by mali vyzerať postavy – ako my všetci, keď čítame nejakú knihu. Uvedomil som si, že by bolo nemožné uspokojiť každého, preto som sa zameral na to, aby som postavu vykreslil najlepšie, ako môžem.

Ako ste sa teda s ňou zžili?
Musíte nájsť niečo, čo sa vzťahuje na charakter, ktorý hráte, na základe pocitov, vlastných skúseností alebo skúseností iných, ktorí sú ako on. Ale bolo to ťažké, lebo nepoznám nikoho, ako je Christian Grey.

Videli ste v ňom aj darebáka?
Vidím v ňom niekoho, kto je jednoducho nepochopený a bojuje s tým, aby prežil v spoločnosti kvôli spôsobu, akým sa rozhodol žiť svoj život.



Ďalšou kľúčovou postavou v príbehu je Greyova adoptívna matka, ktorú hrá Marcia Gay Harden.
Áno, pretože mu dala lásku a vzhľadom na to, odkiaľ prišiel, aj nejaký druh normality do života. Marcia je neuveriteľná herečka a ja som jej veľkým fanúšikom. Je krásne pracovať s niekým, kto je úplne normálny a neberie sa príliš vážne, ale zároveň vie zapnúť, keď sa ňu obrátia kamery.

Ako sa vám nakrúcalo v kanadskom Vancouvri?
Je to moja tretia práca, ktorú som urobil vo Vancouvri, takže som tam vlastne strávil už viac ako rok môjho života. Je to skvelé miesto, mám pocit, že ho už dôverne poznám, a určite by som tam chcel pracovať znova. A hlavne, vo Vancouvri je skvelé jedlo!

Kto je Jamie Dornan
Narodil sa 1. mája 1982 v Belfaste v Severnom Írsku. Na strednej škole bol členom hudobnej kapely Sons of Jim, z univerzity potom odišiel kvôli modelingu. Práve tam sa najviac preslávil. Pracoval pre značky Calvin Klein či Armani. Herecky sa prvýkrát presadil v roku 2006 vo filme Marie Antoinette, o tri roky neskôr v snímke Shadows in the sun, neskôr v seriáli Once upon in time. Tri roky žil s herečkou Keirou Knightley, dnes je ženatý s Ameliou Warner.

Rozhovor poskytla distribučná spoločnosť Barracuda movie,
preložila a spracovala Lucia Čížová

01 - Modified: 2007-03-14 10:35:00 - Feat.: 0 - Title: Góly Meszároša a Stümpela, dráma vo Východnej konferencii
01 - Modified: 2018-02-07 13:44:15 - Feat.: - Title: Pozrite si fotografie z premiéry Fifty Shades: Dakota Johnson hviezdila 02 - Modified: 2017-02-09 12:51:47 - Feat.: - Title: Sentimentálna dráma so štipkou erotiky. 50 odtieňov temnoty svojho predchodcu neprekoná 03 - Modified: 2016-10-25 14:28:48 - Feat.: - Title: Idol žien nevie hrať. Presvedčí vás o tom novinka v našich kinách 04 - Modified: 2016-09-17 12:58:38 - Feat.: - Title: Nový svetový rekord. Legendárne filmové Star Wars porazila erotika 05 - Modified: 2016-09-14 11:09:45 - Feat.: - Title: Trailer, ktorý zdieľal celý svet. Tvorcovia filmu Päťdesiat odtieňov sivej ukázali pokračovanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:18