StoryEditor

Slovenskí kandidáti o filme Kandidát: Je to veľká fikcia

11.10.2013, 00:00
V súvislosti s filmom Kandidát sme oslovili našich prezidentských kandidátov, čo si o filme myslia.

Do našich kín prišiel film Kandidát režiséra Jonáša Karáska, ktorý zobrazuje dva mesiace pred prezidentskými voľbami pohľadom všetkých zúčastnených a sluchom odpočúvajúcich. Spýtali sme sa aj našich reálnych prezidentských kandidátov, čo si o filme myslia a položili im tri otázky vyplývajúce z filmu.

1. Je podľa vás možné, že by na Slovensku zvíťazil v prezidentských voľbách úplne neznámy človek?
2. Aké marketingové prostriedky využívate/plánujete využívať vy vo svojej kampani, aby ste presvedčili voličov?
3. Čo je v kampani pre vás neúnosnou hranicou, resp. čo už považujete za prehnané?


Radoslav Procházka
Fotogenická večerná Bratislava, závideniahodne elegantný Marek Majeský v hlavnej úlohe a k tomu výborné načasovanie filmu. Viacerých tvorcov poznám osobne a viem, že sú to jedni z našich najlepších filmových profesionálov. No netreba zabúdať, že sami autori film označili za cynický triler a politickú satiru v jednom. Presne tak ho treba aj brať – realita je často omnoho prozaickejšia a obyčajnejšia ako „nablýskaný“ svet hlavnej postavy. Takéto filmové zveličenie však má svoj význam – robí nás obozretnejším a citlivejším voči marketingu bez skutočného obsahu. Tiež ma  pobavil štúrovský motív vo filme, to bolo výborné.   

1. Nemyslím si to –- v tomto verím ľuďom, že vedia veľmi jasne vycítiť, či je kandidát skutočný alebo ide len o pozlátku. Pravdaže, dobrý obal pomáha predať akýkoľvek produkt, ale sami sme sa mohli už v minulosti presvedčiť, že keď sa voličom ponúkal len prázdny marketing bez osobností, buď to nešlo vôbec, alebo len na krátky čas. Úsudok voličov by som preto rozhodne nepodceňoval.  
2. Už niekoľko mesiacov kombinujem tradičné spôsoby kampane spolu s novými. Minulotýždňové „kolo“ po severovýchodnom Slovensku som obišiel presne takto – diskutoval a presviedčal som v teréne a postrehy som sa zároveň snažil sprostredkovať na webovej stránke a v menej osobnej forme na Facebooku.
3. Nemám rád skepsu a mrzí ma  „blbá nálada”, ktorá tu niekedy panuje – nerád by som  k týmto pocitom akokoľvek prispieval. Nešiel by som preto do negatívnej kampane a samoúčelného očierňovania. Mám rád férové súboje, chcem, aby kandidáti presviedčali osobnosťou a nápadmi a neviezli sa na lákavej vlne frustrácie.


Andrej Kiska

Napätie, humor, dobrý príbeh – je to výborné, určite stojí za to si ten film pozrieť. Dnes je veľmi aktuálna otázka prepojenie politiky a rôznych finančných skupín. Film dobre ukazuje ochotu finančných sponzorov robiť všetko na dosiahnutie svojich cieľov.

1. Nie, na Slovensku to podľa mňa nie je možné. Možno by v parlamentných voľbách takáto strana dosiahla niekoľkopercentnú úspešnosť, ale prezidentom by sa určite nestal.
2. Určite sú to klasické reklamné prostriedky a zároveň sa snažím byť aktívny na sociálnych sieťach.
3. Všetko, čo presahuje hranicu slušnosti a čo sa nezakladá na pravde, považujem za neprípustné.


Peter Osuský

1. Nemyslím, že by bolo reálne možné to, čo sa stalo vo filme "Kandidát", i keď "súcit" s neborákom Vladimírom Mečiarom, ktorému tí "zlí, zlí, zlí" neumožnili voliť mal v primerane zdramatizovanom televíznom podaní onehdy nepochybne efekt. Slovenský volič volí rád tých, ktorých pozná - viď Ivan Gašparovič. Je to dosť zvláštne...
2. Mám spolu 1 (slovom: jeden)  bilboard v Bratislave. Nemyslím si, že vydať sa môže len tá, čo má sedemdesiat sukieň, ako sa dozvieme zo známej ľudovej piesne... Pri zbieraní podpisov, ktoré zbieram po celom Slovensku osobne a s pomocou mojej manželky, Richarda Sulíka, Ľubomíra Galka, niekoľkých dobrých priateľov a členov SaS, dostanú oslovení brožúrku s informáciou. Zber sme nezverili agentúre, naša cesta je časovo náročnejšia, namáhavejšia - ale priamejšia a osobnejšia, čo oslovení občania zrejme oceňujú. Na mojej webstránke sa tiež záujemci dozvedia viac a pravidelne tam nachádzajú videoblogy k aktuálnym témam i odpovede na otázky, ktoré dostávam prostredníctvom internetu. Neodmietam účasť na diskusiách s ostatnými kandidátmi či pozvania na stretnutie so študentami a mladými ľuďmi. Predpokladám, že príde i čas prezentácií kandidátov vo verejnoprávnej či súkromných televíziách a rádiách.
3. Nemienim prekročiť hranice džentlmenskej konfrontácie a používať zavrhnutiahodné podpásové lži. Ich príkladom bola "maďarská karta" ktorú vytiahol na Ivetu Radičovú Ivan Gašparovič či "sudetská karta", ktorú vytiahol Miloš Zeman na Karla Schwarzenberga. Vystavili si nezmazateľné vysvedčenie ľudí, používajúcich lož ako metódu politického boja. To, že to zafungovalo, je vysvedčenie voličov. Tou cestou nepôjdem.


Pavol Hrušovský

Pavol Hrušovský film Kandidát nevidel.

1. Prezidentská funkcia je najvyššia funkcia v štáte. Preto by som pre budúcnosť krajiny takéto riešenie nepovažoval za dobré.
2. Budem využívať také formy, ktoré dokážu najlepšie osloviť občanov.
3. Za také považujem predovšetkým klamstvo. Navyše preto, že nepravdivé informácie zavádzajú občanov pri ich rozhodovaní.

 


Ján Čarnogurský

Film Kandidát som síce nevidel, ale oceňujem, že tvorcovia nazvali lídra pravice "Černohorský".

1. Na Slovensku každý každého pozná, preto nepovažujem takýto scenár za reálny.
2. Víziu silného a spravodlivého Slovenska sa snažím propagovať medzi voličmi v čo najväčšej miere osobne, v rozhovoroch na stretnutiach a v diskusiách. Som aktívny na sociálnych sieťach, Facebooku, Twitteri, a na Youtube mám pravidelne aktualizovaný videokanál. Do budúcnosti sa zamýšľam aj nad inými formami reklamy.
3. V akejkoľvek kampani by sa mali dodržiavať zásady slušnosti. Ja sa budem usilovať o to, aby kampaň bola vecná a čo najslušnejšia. Jej celkový tón však bude závisieť aj od ostatných kandidátov.

01 - Modified: 2005-07-15 07:39:00 - Feat.: 0 - Title: Srbský prezident Boris Tadič vyzval Ratka Mladiča, aby sa vzdal ICTY v Haagu
01 - Modified: 2024-03-27 19:56:30 - Feat.: - Title: V prezidentských voľbách v Senegale porazil opozičný Faye vládneho kandidáta 02 - Modified: 2024-03-19 17:30:00 - Feat.: - Title: Prezidentský kandidát Forró pre HN: Fico nám sľúbil otvoriť zákon o národnostných menšinách 03 - Modified: 2023-12-19 11:21:05 - Feat.: - Title: KDH nepostaví vlastného prezidentského kandidáta, potenciálneho nominanta chcú radšej v europarlamente 04 - Modified: 2023-11-06 13:07:14 - Feat.: - Title: Informácia, na ktorú čaká celý svet. Zostane Putin pri moci? Reuters tvrdí, že zistil, či bude opäť kandidovať 05 - Modified: 2023-09-14 08:05:26 - Feat.: - Title: Zomrel predseda a líder strany Princíp, Atila Géňa. 44-ročného starostu zavalil traktor
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 11:07