StoryEditor

Štrajkujúci v New Yorku dostali pokuty

21.12.2005, 23:00
New York sa včera prebudil do druhého dňa kolapsu mestskej hromadnej dopravy. Verejnú dopravu v najväčšom americkom meste od utorka ochromuje štrajk zamestnancov, ktorí požadujú vyššie mzdy a lepšie pracovné podmienky.

New York sa včera prebudil do druhého dňa kolapsu mestskej hromadnej dopravy. Verejnú dopravu v najväčšom americkom meste od utorka ochromuje štrajk zamestnancov, ktorí požadujú vyššie mzdy a lepšie pracovné podmienky.
Nelegálny štrajk
Príslušný sudca Theodore Jones označil protest za nezákonný. Odborovej organizácii zamestnancov v doprave TWU s vyše 30-tisíc členmi v utorok vymeral pokutu jeden milión dolárov za každý protestný deň. Pokutu vo výške dvojnásobku dennej mzdy za každý deň v štrajku budú musieť zaplatiť aj zamestnanci štátnej prepravnej spoločnosti MTA. Sudca tak rozhodol na základe zákona štátu New York, ktorý zamestnancom vo verejných službách štrajk nepovoľuje. Ten odsúdil aj newyorský starosta Michael Bloomberg spolu s guvernérom štátu New York Georgom Patakim. Protestujúcich nepodporila ani materská odborová centrála International TWU. Tá ešte pred vypuknutím štrajku vyzvala newyorskú organizáciu, aby doň nevstupovala a pokračovala vo vyjednávaní s vedením MTA. V metropole, do ktorej každý deň dochádza za prácou v priemere 7,3 milióna ľudí, prestalo premávať metro a zastavili sa autobusové spoje. Pri teplotách pod bodom mrazu viacerí obyvatelia prišli pešo za prácou do centra mesta. Na Manhattane umožnila polícia vstup iba vodičom, pokiaľ mali v autách najmenej štyroch ľudí. Mnohé firmy vyslali pre svojich zamestnancov zvláštne autobusy alebo dovolili ľuďom pracovať doma. Školy v meste upravili začiatok vyučovania, prípadne dali žiakom voľno.
Stámiliónové škody
Vzhľadom na to, že predvianočné nákupy a turistická sezóna v meste vrcholia, niektoré úrady odhadujú, že štrajk mestu spôsobí škodu vo výške 440 - 660 miliónov dolárov denne. Protest odborárov tvrdo dolieha predovšetkým na obchodníkov, podnikateľov v cestovnom ruchu a turistov. Podľa amerického denníka The Wall Street Journal kvôli dopravným problémom majú turisti obmedzený pohyb po meste a nemôžu chodiť po obchodoch tak, ako si naplánovali. Newyorský starosta uviedol, že štrajk má vážne až devastujúce dosahy na celý rad obchodníkov, a to predovšetkým prevádzky na dolnom Manhattane. Analytici odhadujú, že maloobchody v meste v prvý deň protestu prišli o tržby vo výške 200 miliónov dolárov. Problém je niekedy aj to, že sa zamestnanci obchodov nemôžu dostať do práce. V New Yorku je v týchto dňoch mnoho turistov zo zahraničia, ktorí nakupujú na Vianoce. Inak pomerne pohodlné cestovanie metrom a autobusmi za dva doláre za cestovný lístok musia teraz vymeniť za dopravu pešo alebo za podstatne drahší taxík.
Milióny Newyorčanov tak pocítili na vlastnej koži prvý dôrazný protest vo verejnej doprave po 25 rokoch. Odborári sa rozhodli pre štrajk potom, ako skrachovali rokovania o zvýšení ich platov, zdravotnej starostlivosti a o dôchodkovom poistení. Škrty v nákladoch MTA sú podľa odborárov zbytočné, lebo firma vykazuje približne miliardu dolárov zisku. "Zamestnanci verejnej dopravy sú už unavení z toho, ako ich neustále podhodnocujú a podceňujú," povedal krátko pred vyhlásením štrajku líder odborárskej organizácie Local 100, ktorú TWU zastrešuje, Roger Toussaint. Nie je známe, ako dlho bude tento stav pokračovať. Žiadne rokovania medzi TWU a MTA zatiaľ podľa agentúr neoznámili, iba dopravná spoločnosť podnikla formálne kroky na začatie arbitráže. Pri štrajku v apríli 1980 bolo mesto bez hromadnej dopravy jedenásť dní.

01 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 13:51