StoryEditor

Aké sú podmienky prímeria

26.07.2006, 00:00

Radikálne šíitské hnutie Hizballáh, ktoré je podporované Sýriou a Iránom, požaduje bezpodmienečné prímerie po rokovaniach ako výmenu za prepustenie stoviek Libanončanov a Palestínčanov z izraelských väzníc. Hizballáh vyvolal vojnu, keď 12. júla na izraelsko-libanonskej hranici zabil osem izraelských vojakov a ďalších dvoch uniesol.
Libanonská vláda premiéra Fuáda Siniurya chce okamžité zastavenie bojov, po ktorých majú nasledovať rozhovory o výmene dvoch izraelských vojakov za troch väznených Libanončanov. Libanonská armáda, podporovaná mierovými silami OSN, by sa mala pozdĺž izraelsko-libanonskej hranice rozmiestniť až po tom, čo sa Izrael stiahne zo sporných fariem Šibáa a odovzdá Libanonu mapy s mínovými poľami na juhu krajiny. Politici by sa mali hneď nato dohodnúť s Hizballáhom na jeho odzbrojení.
Izrael pred akýmkoľvek prímerím požaduje od Hizballáhu prepustenie dvoch zajatých vojakov, zastavenie raketových útokov Hizballáhu na sever Izraela a stiahnutie ozbrojencov Hizballáhu za rieku Litání, asi 20 kilometrov severne od izraelskej hranice. Privítal rozmiestnenie medzinárodných síl na juhu Libanonu. Niektorí izraelskí politici chcú úplné zničenie vojenských síl Hizballáhu

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 22:00